ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Шефът на "Градини и паркове": Амбицията ни е да вдигнем нивото на междублоковите пространства и кварталните градини
Автор: Диана Бикова 11:10 / 12.09.2020Коментари (14)9756
©
"Градини и паркове" е общинското предприятие, което се грижи за добрата визия на Пловдив. Негов директор е лесоинженерът Георги Николаев. Той е започнал работа тук веднага след завършването на университета преди 25 години. Николаев е минал през цялата кариерна стълбица - технически ръководител, главен експерт, заместник-директор. След избирането на Стоян Алексиев за кмет на район "Северен", инж. Георги Николаев изпълнява длъжността директор на ОП "Градини и паркове".  

Почти всички гости на Пловдив казват, че градът е много зелен, че им харесва, че има разлика спрямо другите градове. "Ние, които познаваме по-детайлно зелената система, може да се каже, че сме доволни, но според нас има още много възможности да се работи в различни посоки" - казва в интервю за Plovdiv24.bg инж. Николаев.

В Пловдив има приблизително около 9000 дка зелени площи, в които влизат лесопарковите зони, междублокови пространства, големите градски паркове, кварталните паркове, булевардите с прилежащите им площи, които са най-посещаемите места. Поддържането, освен парите от общинския бюджет, коства на служителите много и лична ангажираност, и нерви, и проблеми, разкрива директорът. 

Най-честите сигнали през активния сезон са във връзка с окосяване на тревните площи и вдигането на окосената трева и листа. Много обаждания има за оформянето на дървета. "Не смогваме да осигурим навременно изпълнение на всички заповеди за оформяне на декоративна растителност поради капацитета, с който към момента разполагаме" - казва Николаев. 

Поливните системи в града дълги години се изграждат и модернизират. Системата не е единна, а е разделена по различни обекти. Работещите съоръжения във всички райони са над 100. Само капковите маркучи са стотици километри, а като цяло поливната система като тръбопроводи са над 200 километра. "Поради специфичния климат в Пловдив е немислима поддръжката на зеленина без системи за поливане. Ние полагаме много усилия за поддръжката, модернизацията и обновяването на тези системи. Тези системи много често стават жертва на вандалски прояви и кражби, което изцяло компрометира поливката на зелените площи и е за сметка на бюджета на предприятието" - коментира шефът.

Растителността в Пловдив ежегодно се подменя. Наскоро е правена справка  последните 5 години и се оказало, че са засадени около 8000 дървета. "Със сигурност може и по-добре, но всичко опира до възможности за последващи грижи за тази растителност. Ние ползваме видове, които са подходящи за условията на град Пловдив - определен набор от широколистни и някои иглолистни дървета. Градът има специфични климатични условия - високи летни температури с ниска атмосферна влажност. Всичко това определя някакъв набор от растения, които се развиват оптимално. Използваме много често чинари, липи, явори, ясени и някои по-малко известни видове. От иглолистните добре се развиват някои кипарисови, няколко вида от боровете, смърч, сребрист кедър и т.н." - разказва Николаев.

Директорът смята, че работещите в предприятието са недостатъчен брой и се надява следващата година да бъдат увеличени. Проведени са разговори с ръководството на община Пловдив, откъдето са изразили разбиране. "Преживяхме малко тежка година, която още не е приключила, затова не можахме да направим кой знае какво като развитие. Стремим се да задържим нивото на поддръжка" - казва той.

Общинското предприятие е изпълнител на два големи проекта за озеленяване през последните години - единият е на бул. "Марица юг" и пространството около Епископската базилика. В десетте оранжерии се отглеждат предимно за отглеждане на цветя. Годишно се произвеждат около 2 милиона цветя, които се засаждат в града. Гражданите могат да си купят растителни видове от "Градини и паркове" съгласно ценоразпис на община Пловдив приет от Общинския съвет, когато има излишък и има интерес. Предприятието продава постоянно дърва за огрев. "Това е продукт, който е добит при санитарни отсичания на дървета и резитби на корони. Продаваме дърва за огрев от най-различни дървесни видове по общинска тарифа, като цената ни е по-ниска от пазарната" - обяснява Николаев.

Предприятието разполага с достатъчно техника спрямо персонала, с който работи. При вариант за увеличаване на групите, които се занимават със санитарно подрязване на дърветата, ще е необходима още техника. "Част от техниката е  амортизирана, поддържа се, но трябва поетапно да се подменя. Нашият стремеж е в рамките на бюджета поетапно да подменяме амортизираната техника и съответно - да закупуваме нова, когато има възможност" - посочва директорът. Най-належащо е закупуването на две или три автовишки, които се използват за оформяне на декоративните дървета. 

Амбициите на шефа са свързани с развитието зелената система на града. "Искаме да бъде осигурено по-добро и по-високо ниво на поддръжка, да се обхванат площи, които в момента не са достатъчно добре поддържани - основно междублокови пространства, да се вдигне нивото на поддръжка в кварталните градини и, естествено, да бъдат създадени и нови зелени площи на възможните места, които са отредени за озеленяване. Има такива, които са отредени в общия градоустройствен план, които могат да се ползват като много добър потенциал за развитие на цялата зелена система, за увеличаването й като площ" - разкрива Георги Николаев.

Цялото интервю с и. д. директор на ОП "Градини и паркове" Георги Николаев гледайте в прикаченото видео!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Градинката м/у бул.Източе 2 и ул.Волтер е в ужасно състояние никой не идва! Градинката в жк.Тракия до Лидъл е образцова!!!
0
 
 
Нищо подобно! !Нашият парк е в ужасно състояние Парка до училище Д.Талев
0
 
 
Междублоковото пространство на близките 176А и благословени 178 е с купища боклуци, които се изхвърлят от чистачките от Чистота. Те заявяват, че Паркове и градини ще ги почистят, но тази година това още не се е случило. Надявам се да потвърдите писаното тук - с ДЕЛА! !!
0
 
 
Градинките пред блоковете на бул. Васил Априлов от 83 до 95 не се поддържат изобщо. Тревата пожълтява рано и дърветата не се орязват. В следствие на което, някои хора са решили, че там може да паркират колите си.
+1
 
 
Паркове и градини - идеално съчетание на мързеливи българи и мързеливи роми - фантастичен етнически модел....и заедно с това пълно невежество в областта на паркоустройството и озеленяването - надеждата е само в това, че растенията са се появили на земята преди хората...
на 12.09.2020 г.
0
 
 
Специално това предприятие работи добре. Много поливни системи са изградени,възстановени са много помпи и се полагат много грижи. За мене дори е малко станно защото айде да не си кривим душата ама точно при тях част от служителите са за лудницата,друга част са завършени алкохолици а има такива които съчетават едното с другото,но явто ръководния състав е добър.
0
 
 
Зелена зона освен симеоновата градина друга няма.Кючюк Париж има една Белите брези.Северен това на второто колело.Източен ст Ботев.Тракия е най зелена.Тепетата са трагедия всичко съхне.Западен гребния канал и около него.
0
 
 
Точно така го вдигат с по 10-15 етажа. То не останха пространства вече! Данъците, които влизат в общината, растат с милиони всяка година и нищо не се подобрява! Аааааа да може би се ппдобрява живота на управниците скап....!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: