ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гребната база в Пловдив става кулинарна зона на арменската кухня
Автор: Силвия Станева 12:14 / 12.09.2020Коментари (1)6469
©
Люле кебап, долма по оригинална рецепта и телешки кюфтенца с пилаф - това ще са само част от ястията на арменската кулинарна вечер, която се организира на 12 септември от "Общоарменски Благотворителен Съюз Парекордзаган“ и Фондация "Заедно“ като част от срещите на народите в Пловдив. Партньор и домакин на събитията е ресторант “Нетуно" на Гребната база.

Всички блюда ще се сервират с традиционния и автентично приготвен арменски хляб "лаваш“. Акцентът на вечерта ще е ястието Хериса*, което е традиционно за народа и ще бъде направено по древна рецепта от зората на арменската история.

Освен торта "Мляко от пиле“, сладките арменски изкушения се допълват от назук и халва.

Ако все пак има недоволни гости, въпреки всички тези кулинарни изкушения, те ще имат възможност за първи път наистина да се оплачат на арменския поп  Духовният водач на арменците в града под тепетата Дер Храч Мурадян ще бъде специален гост. Свещеникът ще уважи събитието на своите сънародници, което е основен акцент от тазгодишната програма на етно вечерите на Гребната база през целия месец септември.

Арменската общност е подготвила и още няколко изненади за гостите и за всички, които са решили да се разходят в парк "Отдих и култура“. Любителите на кулинарното изкуство ще имат възможност да "откраднат“ всички тайни рецепти на традиционните ястия. Същата вечер ще бъде представена и книгата – "В света на арменската кухня“, която е истинско кулинарно бижу.

Освен на специалния книжен щанд, гостите ще могат да се насладят и на богата танцова програма. Арменската общност е поканила цели 3 формации -децата от "Астхигнер“ (Звездички), младежкият танцов състав "Йеразанк“ (Мечта) и танцов състав "Нърени“ (Нарово дърво). Началото на програмата е в 19 часа, като всеки посетител ще може да запази маса за вечеря с приятели или да поръча вкусна храна за вкъщи. 

Организаторите са предприели всички необходими противоепидемични мерки.

 

Хериса ни връща към зората на арменската история, в региона на Харпет - житницата на стара Армения, в първите години на християнството. Обичаят повелява, по време на празници, на бедните да се приготвя топла храна. Основна храна тогава е било житото, което се варяло дълго и с големи дървени лъжици се смесвало с месото. Монасите възлагали тази нелека работа на дошлите да се нахранят с думите "Хъри са!" - "Разбий това!"Ястието е популярно и в страните от Близкия Изток, специално в Сирия, Иран, и Турция, под името 'Кешкек'.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: