ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Документ начерта развитието на Пловдив през следващите 25 години
Автор: Диана Бикова 18:53 / 26.09.2020Коментари (12)22152
Проектът за изменение на Общия устройствен план на Пловдив е публикуван в сайта на Общината и предстои да бъде подложен на публично обществено обсъждане в края на следващия месец, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Документът, който чертае развитието на града през следващите 25 години, надгражда действащия ОУП от 2007 г., се посочва в обяснителната записка към него. Главната цел е да осигури устройствени условия за по-нататъшното комплексно и устойчиво развитие и ефективно функциониране на общинската територия и за опазване на природното и културно наследство, както и да създадат основа за подобряване качеството на средите за обитаване, труд и отдих на жителите и гостите на община Пловдив. 

Екипът на "Булплан", под ръководството на арх. Иван Делчев, препоръчва устройствени мерки за преодоляване на диспорпорциите между отделни части на общинската територия, за да се предотвратят налични или назряващи проблеми при урбанизирането на територията.

Най-важните елементи в проекта касаят зелената система, спорта и отдиха, както и транспортно-комуникационната система. По отношение на зелената система се препоръчва да се отстранят несъответствията на ОУПО-2007 с изградеността и с предвижданията на действащите ПУП, а също и да се отчетат предходни проучвания и проекти, както и заявени инвестиционни интереси.

Проектантите смятат, че трябва да се изработи етапен план за реализация на основните трасета на пътната улична мрежа. Препоръката им е да се запази предвиждането за S-бан мрежа. Залага се на развитието на агломерация с център Пловдив. Така градската железница би могла да свързва районите в Пловдив и близките населени места. В анализа се посочва, че за 11 села от общо 19 жп транспортът може да играе голяма роля, тъй като са в близост до железопътен пункт, който да ги обслужва.

Това са: Радиново, Бенковски и Войсил - с център Кадиево, Труд и Строево - с център Труд, Крислово, Войводиново, Желязно - с център Войводиново, Скутаре, Трилистник, Рогош - с център Скутаре. Към мрежата може да включат Злати трап, Крумово, Ягодово, Катуница. Изграждането на конкретни линии обаче е с перспектива 2040 година.

Отбелязва се, че трябва да се подобри привлекателността на река Марица, като се създаде единна система от крайречни пешеходни пространства, вело и пешеходни алеи с обща визия и достъпност на речното корито. 

В дългосрочната прогноза се казва, че в момента в Пловдив има излишък от болнични легла и е необходимо намаляване на броя им. В същото време обаче до 2040 г. се очертава потребност за разкриване на най-малко 6 хосписа за рехабилитация и долекуване на пациенти след болнично лечение. 

В проекта на ОУП се определят допълнителни терени за изграждане на детски заведения. В район "Южен" са предвидени пет нови терена с обща площ 12.4 хил. кв. м., в район "Източен - два, с обща площ 17.6 хил. кв. м., в кв. "Прослав" в район "Западен" също е резервиран терен от 5213 кв.м. за детска градина. Препоръчва се в "Западен", "Южен", "Северен" и "Източен" да се предвиди изграждането на детски ясли с капацитет по 4-5 групи или да се разкрият по една или две яслени групи в новоизгражданите детски градини.


Още по темата: общо новини по темата: 74
17.01.2023 »
09.01.2023 »
06.01.2023 »
19.12.2022 »
19.12.2022 »
18.12.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
и още нещо любопитно: според предварителния проект няма резервирани нови терени за зелени площи, голяма част от парк 'отдих и култура' ще се превърне в място за 'спорт и атракции', което позволява до 80% застрояване! същото е предвидено и за адата... честито.
+1
 
 
голям смях, тея некадърници от герб ще строят железница през град, който дотолкова е застроен, че по тротоарите няма място за нова спирка... иначе да вметна едни далеч по-лесни проекти откога ги чакаме: модър-царевец - 10+ години; нов мост над реката - 2 мандата не е почнат; пробив под гарата - 4 години; реконструкцията на бетонния мост не помня вече откога я чакаме; пробив под колелото на водната - 10+ години... някой вярва ли, че подобни лица могат да направят градска железница??
+2
 
 
Да си пият Хапчетата Редовно всички в Общината и Кмета !!!
на 26.09.2020 г.
+2
 
 
Ииии значи мноуууу Ви бива в проектите и сте гола вода при изпълнение... Поне един проект завършете - пък после правете план за бъдещото ...
+3
 
 
Ако е изготвен от сега управляващите...да пази Господ!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: