ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Имат ли кураж управниците на Пловдив да тропнат по масата и да поискат закриване на общините "Родопи" и "Марица"?
Автор: Диана Бикова 09:00 / 09.10.2020Коментари (47)34465
©
Когато на 17 ноември 1987 г. е обнародван Указ № 3182 за обособяването на общините "Марица" и "Родопи", мнозина кореняци пловдивчани са се радвали, че селяните остават извън областния град в техните си селски общини. 33 години по-късно проблемите на Пловдив са в пъти по-големи от проблемите на отцепените общини. Притиснат от границите си, градът-община се задъхва от все повечето прииждащи хора, които намират смисъл да живеят в голямо населено място, но  работят извън него. 

Лишен от територия, Пловдив, вместо да е лидер по брой инвеститори, се задоволява с факта да казва, че в околностите му се намира първата и най-голяма в страната икономическа зона. Само че заводите са на територията на общините "Марица", Куклен и Раковски. Не бива да забравяме, че община "Марица" и в момента е в топ 10 по привличане на инвестиции и с най-голям брой проекти с еврофинансиране. 

Изначално сбърканите административно-териториални промени са на път да превърнат Пловдив от красив жив организъм в отблъскващ, прашен, мръсен  мегаполис. Чарът на града на седемте тепета помръква, а управляващите нямат смелост да ударят по масата и да поискат законодателна промяна. Нямат кураж да кажат, че царят е гол. 

Дрехите за Пловдив са отнетите територии. Фантастика е, че градът ще се развива като сити и ще се издържа от данъците, които високотехнологичните компании ще плащат тук. Сега се говори за агломерация с център Пловдив. Агломерация по българските географски ширини е мираж и може да съществува само в документите пред ЕС, както така наречените райони за планиране. Кой все още използва термина "Южен централен район за планиране с център Пловдив"?

Истината е, че, когато след Съединението Пловдив е отстъпил на София правото тя да бъде столица на обединеното отечество, е отстъпил и правото си да продължи еволюцията си в правилната посока. Кметът Здравко Димитров в сряда посочи, че София, Варна и Бургас имали в пъти по-големи дългове от Пловдив. И никак не му стана приятно, че независимият съветник Слави Георгиев повдигна темата за държавната помощ за тези три града и че към общините Варна и Бургас има световноизвестни курорти.

"Безспорно е, че Пловдив се увеличава като население, обаче бюджетът на Пловдив не вижда нищо от това. Крайно време е да се вземат крупи мерки, ако трябва всички заедно да отидем да стачкуваме, да затворим магистралата, да се премине към териториални промени. Ако искаме да инвестираме, което да ни връща повече пари в бюджета, не може да стоим повече в тази територия" - заяви Георгиев по време на общинската сесия.

Стефан Послийски от ВМРО прогнозира, че до три години населението на Пловдив ще стане 600 000 - 700 000 души, но пловдивчаните ще продължат да са 350 000. "Тези хора не плащат данъци тук. Ние ще правим инфраструктура за коли с други номера, не пловдивски. Това е един от най-важните моменти - как да направим така, че да повишим данъците на този град, защото реално те ще станат двойно, но половината няма да плащат" - заяви съветникът. 

"Времето на жителството е минало" - репликира кметът Здравко Димитров. Да, но е въпрос на чест администрацията на града-община Пловдив е да измисли, предложи и наложи такъв механизъм, че градът да не страда.

Истинският дебат за Пловдив е за разширението му и тогава в Общинския съвет може да се разисква развитието му, смятат съветниците Георги Колев и Владимир Кисьов.

Темата за териториалните граници на Пловдив най-вероятно ще продължи да се разисква и занапред, когато става дума за пари.



Още по темата: общо новини по темата: 146
28.12.2023 »
20.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всеки който иска да ползва парко място в района скъдето живее задължително да плаща данъка на колата в града където живее.
0
 
 
Ще трябва да съберат кураж, защото Пловдив вече не може да се разширява. Индустриалните зони на Пловдив трябва да са към града, а не към някъкво селце със 200 жители.
+1
 
 
a00001 Ами точно това казвам .Общината ако се напъне малко и тя може да печели - ама неще . Като пример само - защо моя гараж ще облага с такса? Да си направи свои и да си ги дава под наем . Ама нали трябва някой да го свърши , а колко е по-лесно - паготово и т.н.
+1
 
 
Вие какво си мислите, че като се присъединят селата и ще потекат милиони данъци ли? Нали се сещате че тогава и хората от тези села ще започнат да искат канализация асфалтирани улици, градски транспорт и тнт. Да ще плащат по високи данъци, но и присъединяването им към Пловдив ще увеличи значително разходите на градския бюдэет. Първи които ще ревнат разбира се ще са превозвачите поради по дългия пробег и увеличаването на броя автобуси и общината ще трябва да ги финансира от бюджета. Дори и да се присъединят 10 села към Пловдив СМ ПЗ К Х пак няма да си плащат данъка на колата в Пловдив.
+1
 
 
Нямат кураж явно да направят един 700-800 хил град център на цяла България, с добра инфраструктура и условия. Ами като е така, младите пловдивчани ще продължават да ходят в София да взимат по 2-3 хил лева заплати, а тук ще остават тези с по 1600 бруто !!!!. Без подобно развитие няма как да се очаква състоянието на пловдивчани да се подобри.Я си представете 50 % от големите заводи да внасят данъци в Община Пловдив. Градът ще се изтреля на светлинни години пред София.
0
 
 
Коматево и Прослав не са ли квартали на Пловдив или са села.Цялата община Марица ли искате за квартали и Родопи.
+2
 
 
Отговора е ясен и той е "НЕ", защото далаверата там е огромна иначе, реално тези общини са тотално ненужни. Не може села, които са на 2-6 км от Пловдив да не са към града. София на 20 км от града имат Квартал, Бургас също на десетина....Дано час по-скоро това се случи!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: