ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гасне надеждата за "спасяването" на най-скандалния пловдивски парк
Автор: Георги Василев 12:10 / 11.10.2020Коментари (14)14664
©
Паркът зад хотел "Санкт Петербург", който се превърна в една от най-широко обсъжданите теми в район "Северен", е една крачка по-близо до застрояването, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Развръзката е в изоставената тоалетна в градината, която влиза в активите на общината и превръща администрацията в съсобственик с фирмата на бизнесмена Байрям Солак "Парадайс Гардън Резидънс" ЕООД, който иска да строи жилища терена. Според протестиращите от квартала, по този начин местната власт има вариант да спре намеренията на инвеститора и да запази парка.

Според решение на Административния съд от вчера, общината ще трябва да премахне тоалетната от пределите на парка, тъй като била "вредна в санитарно-хигиенно отношение и опасна за здравето на хората".

На 5 юли м.г. Солак е подал в общината заявление, с което е информирал, че в южната част на неговия имот има безстопанствена полуподземна тоалетна, като е поискал изрично да бъде издадена заповед за премахването ѝ като вредна в санитарно-хигиенно отношение и застрашаваща живота и здравето на гражданите.

За целта кметът трябва да назначи комисия, която да огледа и провери терена, а след това, ако случаят е такъв, може да издаде заповед за премахване с предварително изпълнение на строежи, които създават непосредствена опасност за здравето или живота на гражданите. Това е поискал и инвеститорът, но в едномесечен срок от страна на администрацията не са били предприети никакви действия. Затова и сагата с тоалетната стигнала до съда.

По делото била изготвена и приета съдебно-техническа експертиза. Според заключението на вещото лице, тоалетната няма налични строителни книжа, не е годна за ползване, вредна е в санитарно-хигиенно отношение, строена е през 1961 г. и е с изтекъл ресурс, както и че са налице няколко сигнала в общината срещу съществуването ѝ и състоянието на хигиената в района. Освен това предпазните тръби са пробити и влизат отгоре в плочата, върху която има около 20 см. пръст, обрасла с храсти. Според експерта липсата на изолация и на обшивка влияят на здравината на плочата, защото е подложена на всички процеси, които протичат при растежа на бурените отгоре.

Заключението сочи, че е нецелесъобразно и икономически неизгодно е да се приведе сградата във вид годен за ползване и че тя не е била приоритет при реконструкцията на няколко тоалетни през 2010 г. в Пловдив.

"Сградата няма как да бъде поправена, тъй като е компрометирана самата ѝ конструкция. Тя се явява строеж, без строителни книжа и като такъв не подлежи на саниране", сочи експертът.

Според вещото лице, тя е разположена в частен имот, което не позволява възстановяване, поправяне или заздравяване, тъй като другият собственик не желае собствения му имот да е натоварен с такива ограничения, като масов достъп на външни лица.

Поради тези причини магистратите отменили "мълчаливия отказ" на кмета Здравко Димитров за назначаването на комисия, която да обследва обекта. Сега той ще трябва да се произнесе по казуса, като обаче се съобрази със съда и приетата от него експертиза.

Съдебното решение подлежи на обжалване пред ВАС.


Още по темата: общо новини по темата: 170
14.04.2024 »
06.04.2024 »
04.04.2024 »
05.09.2023 »
14.08.2023 »
11.06.2023 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ето мееее..... Сега, малко разяснение на ПРОСТОЛЮДИЕТО..... ТЕРЕНА Е МОЙ, ИМАМ НЕОБХОДИМИТЕ ДОКУМЕНТИ... ТЕ МИ ДАВАТ ПРАВО ДА ГО ПРОДАВАМ, ДА ГО ЗАМЕНЯМ, ДА ГО ПОДАРЯВАМ, ДА ГО ЗАСТРОЯВАМ, ДА ГО ДАВАМ ПОД НАЕМ, ДА ГО КОПАЯ, ДА САДЯ ЦАРЕВИЦА И РЪЖ, ДА СЕДНА ПО СРЕДАТА НА ИМОТА И ДА ПРЪДНА С КОФТИЯ..... КАКТО НА ВСИЧКИ ВАС, КОЙТО ИМАТ ИМОТИ ПО КРАЯ НА ГРАДА НА ПЪТ ЗА БЛИЗКИТЕ СЕЛА... (КАРЛОВКО, КУКЛЕНСКО, ГОЛЯМО КОНАРСКО)..... АЗ КАКВО ДА НАПРАВЯ, ЧЕ МОЙТЕ ДЕДИ СА КУПИЛИ ТАМ МЯСТО....???? ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАХТЕ, КОГАТО ОБЩИНАТА ИМ ВЗЕ ПОСЛЕДНИТЕ ЗЛАТНИ ЛЕВЧЕТА, ЗА ДА ИМ ПРОБУТА ПАРЧЕ ЗЕМЯ НА КЪРА.... (ТОГАВА НА ТОВА МЯСТО И КРАВИТЕ НЕ СА ИСКАЛИ ДА ПАСЯТ)..... ЩОМ ИСКАТЕ ПАРК, ОТИДЕТЕ ОКОЛО МЕТРО-2,ДЖЪМБО, ТАМ ИМА КУПИЩА ЗЕМЯ, КУПЕТЕ СИ, И ПРАВЕТЕ ПАРКОВЕ КОЛКОТО ИСКАТЕ..... И НА МЕН НЕ МИ ХАРЕСВА, ЧЕ НЕ СА КУПИЛИ НАВРЕМЕТО НЕЩО НА ЦЕНТЪРА ИЛИ В КАПАНА, А НА КЪРА, АМА МЪЛЧА КАТО БИТ г*з..... ТАКА, ЧЕ СПЕТЕ СПОКОЙНО..., МОЯ ПРИЯТЕЛ ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ ЩЕ МИ ПОМОГНЕ ДА СТАНА.... МУЛТИ МИЛИОНЕР..... А ОБЩИНАТА, БОЙКО, НИНОВА, СИМЕОНОВ, КАРАКАЧАНА..... МОЖЕ ДА ДОГОВАРЯТ САМОЛЕТИ, НО НЕ И МОЯ ТЕРЕН..... ВСЕ ЕДНО ДА ДОЙДА У ВАС И ДА ТЕ ИЗГОНЯ.... Е, ПОНЕ АЗ НЕ ВИЖДАМ КАК ЩЕ Стане Хайде със здраве
0
 
 
Първо да уточня: иска ми се това място да стане парк. Второ: всички протести досега са неправилни и нахалост, по-скоро заради пушилката и егото на някои. Юридически нещата са ясни и да се търси нещо там е губене на време. Решението е подписка с поне 10000 подписа под искане общината да отчужди имота. Тогава и кметът ще има оснавание да иска примерно 2 милиона лева за разплащане. Винаги може да се каже: 200 лв. на подпис не е толкова много.
0
 
 
06.05.2019г. Гергьовден - "премиерът" Борисов, каза че този парк ще остане зелена площ! Толкова му тежи думата на пожарникарчето !
-1
 
 
А да построят високи като хотел сгради е много полезно за и без това застроения район, нали? Тази тоалетна никой не бърка, не се ползва и не мирише, не измисляйте глупости, не вкарвайте Истината в правни игри. Семката да ви изсъхне на всички замесени в това престъпление, които разпоредихте и изсякохте столетни дървета, за да обявите в последствие, че градинката зад Санкт Петербург не е парк, а изиставен саморасляк! Зло да ви сполети всички вземали решения по този казус - собственици, политици, бизнесмени, прависти, не в полза на живущите, а на джоба си! Дано някога се наядете, алчняри!
+1
 
 
Гасне надеждата защото са лапнали много пари, и не желаят да се спаси парка .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: