ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
САЩ ще ни подарят два изтребителя F-16
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:43 / 21.10.2020Коментари (1)3584
© Ройтерс
САЩ възнамеряват да подарят на България два изтребителя F-16, става ясно от съобщение на американското посолство у нас, цитирано от "24 часа". От американската мисия се позовават на помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, който посети български авиационни бази.

Във връзка с посещението на помощник-държавния секретар Купър, Посолството на САЩ в България има удоволствието да съобщи, че Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ. По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от служители на Българските военновъздушни сили като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката, се казва в съобщението.

От посолството допълват, че дарението на тези два самолета идва след неотдавнашното закупуване от страна на България на осем изтребителя F-16 Блок 70 от Съединените щати, което е важна стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили. Чрез придобиването на изтребителите също така се осигуряват мащабни ресурси за съвместната ни мисия за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион. Закупуването от страна на България на самолетите F-16 от САЩ посредством Програмата за чуждестранни военни продажби свидетелства за задълбочаване на нашето партньорство в областта на отбраната.

През последните две години осъществихме над 170 съвместни военни инициативи. Работейки заедно по настоящата съвместна мисия за охрана на въздушното пространство, ние засилваме нашето партньорство. Чрез него е осигурено обучение в САЩ за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона долара американски инвестиции за обновяване на българските военни съоръжения. През дългата история на приятелство и военно сътрудничество между САЩ и България успехите ни доказват за пореден път, че сме по-сигурни и по-силни, когато действаме заедно, пишат още посолството.

По-рано днес помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Р. Кларк Купър посети авиационните бази в Граф Игнатиево и Безмер, както и Учебния полигон "Ново село“. В посещението участваха посланикът на САЩ Херо Мустафа и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Два изведени от експлоатация самолета F-16 не нови а такива, които вече им предстои бракуване заради своя нальот. Един вид два ковчега за ремонт и поддръжка. Тея хамериканци много щедри бе.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: