ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Доналд Туск за Борисов: Той е в беда, допусна много грешки и животът му е като страшен филм
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:11 / 25.10.2020Коментари (3)8452
© Plovdiv24.bg
Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск каза в телефонно интервю за Рикард Йозвяк от Радио Свободна Европа (РСЕ), че очаква от премиера на България Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ "видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система." Туск отхвърли твърденията на някои от протестиращите в България, че Борисов е изградил авторитарен режим. Лидерът на ЕНП обаче няколко пъти повтори очакването си за доказателства за решителност в борбата срещу корупцията.

"Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот", казва Туск по повод разпространените снимки от спалнята на Борисов, на които се виждат пачки с банкноти по 500 евро и злато. Туск заяви, че премиерът му е споделил за случката по време на среща между двамата.

"Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен", спомня си Доналд Туск срещата с Бойко Борисов, на която са говорили за изтеклите снимки, пише Блиц.

От интервюто не става ясно кога точно двамата с Борисов са говорили по темата. "Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот. Но все още вярвам, че той е способен да докаже, че той е - ако не идеалният демократ - поне все още демократ", казва Туск.

Последната публична среща между Доналд Туск и Бойко Борисов беше на 2 октомври в Брюксел. Тогава Туск съобщи, че очаква още реформи от България, а Борисов каза, че е получил подкрепа.

"Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Ще бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс. Например, все още има много силна опозиция срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, начело с президента на страната. Все още имаме свободни медии, които имат възможност да атакуват и критикуват правителството. И това, което е най-важно според мен, че в близките месеци ще имаме избори, което означава, че все още всичко е в ръцете на народа на България", казва още Туск в интервюто.

Според него в областта на "върховенство на правото и демократични принципи, имаме някакви основания да сме по-притеснени за други страни членки на ЕС в региона, отколкото за България". "Трябва да сме наясно, че политическият пейзаж в България е по-сложен и не е само конфликт между ГЕРБ и опозицията. Както знаете, Русия е много активна в България. Също така действията на Турция, вътрешните битки между олигарсите. Това също е елемент от тази сложна картина. Не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели", допълва лидерът на ЕНП. Той казва, че не е най-добрият експерт по съдебната система на България, когато е попитан каква е неговата позиция за "супер-мощната фигура на главния прокурор, който играе значителна политическа роля в България".

"Но едно нещо трябва да е напълно ясно - всеки, който иска да управлява страна от ЕС, трябва да покаже решителност в борбата срещу корупцията. Без съмнение. Точно това очаквам от Бойко Борисов и ГЕРБ - видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система. Това за мен е най-важният критерий".

Последният въпрос на Рикард Йозвяк към Туск е дали всичко това означава, че "Бойко Борисов е все още достатъчно добър за ЕНП". "Да, ако Бойко Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек", категоричен бе Туск.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Домусчиев беше първи след 3 дена ще му мине тоя. Филм го гледах
+1
 
 
Все пак всички знаем ,че тиквата е майстор на късия разказ ,кой знае как го накъпал!!А за пачките и златото всички знаем, че Радев с дрона ги е сложил там той е виновен !Viva Boykooo....:))
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: