ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Свами Дев Мурти: Човек, ако добре живее, може да стигне и до 400 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:53 / 23.07.2009Коментари (3)20720
"Четири минути йога на ден и вегетарианство ще ви освободят от всички болести и ще доживеете 200 години. Ако по 100 пъти правите това упражнение, ще живеете 100  години, ако 400 пъти го правите, може да доживеете и 400-те", като библейски пророк отбеляза 108-годишният йогин Свами Дев Мурти пред препълнената зала на пловдивски йога-клуб вчера, сочейки към не твърде сложните за непрофесионалното око демонстрирани от неговия ученик Китраджан Комар упражнения.

И по-сложни техники бяха показани, но Мурти не ги препоръча за всеки, защото за непривикналия и неовладелия философията на йога могат да бъдат опасни.

60 години индиецът обикаля света, за да предава своята мъдрост на хората. Бил е в България преди 40 години. Тогава научил, че по нашите земи има столетници, запознал се със 127-годишната Димка Горова и я научил на йога. Като бяла лястовица тогава, намерил първите си следовници. Променил живота им. Те загубили връзката с него. И едва в интернет-епохата неотдавна го открили и отново го поканили. Пожелал пак да дойде и в Пловдив.

"Това, което видях, говори, че имате много добро бъдеще. Вече сте по пътя на йога, има много вегетарианци и живеете в хубави семейства. Нямате войни, бомби и оръжия. Това, което ви е дал бог, го поддържайте. И помагайте на другите", оптимист е за българското бъдеще Мурти, който е преживял и двете световни войни, предизвикани по думите му от дяволи. 

"Първата стъпка е вегетарианството. Както на нас ни е даден живот, така и ние трябва да позволим на другите да живеят. Когато светне червеният светофар, спираме. Защото червеното е опасност. Може да стане катастрофа. Червеното олицетворява месото. Жълтата светлина е предупреждение за опасност. Не яжте яйца. Не яжте месо, риба и яйца. Помислете откъде излиза яйцето", предупреди столетникът.

Зеленият светофар е свободата, всеки може да поеме без риск по пътя към нея. Може би затова всеки се стреми към зелената гора, за да се зареди с енергия. Според него е недопустимо светът да се превръща в кланица.

"Горките животни. Козата и овцата пасат трева и дават мляко. Животните се жертват за човека, а той е толкова жесток, че ги убива. Ако някой във вашето семейство почине, какво го правите? Погребвате ли го или го ядете?", риторично попита Мурти.

"Вие  сте образовани хора. Прочели сте много книги. А убивате и ядете мъртви тела. Това, което ядете, сте самият вие. Ако слагате в корема си пилета, ще мислете като пилета. Ако ядете прасета, ставата като прасета", безпощаден е индиецът и като спасение препоръчва вегетарианство, морален живот, да се помага на другите. И една единствена жена, защото човек има само една майка.

Придържайки се към естествения живот, човек трябва да следва и естеството на собствената си природа. Да щади гръбначния си стълб, да не спи по гръб и да не полага глава на възглавница. Това е отношение към сърцето. Сърцето е добро към човека, изтласква по близо 200 литра кръв на ден, за да поддържа жизнените му функции. И човекът трябва да стане добър към сърцето си.

Свами Дев Мурти посъветва захласнатата зала да следва природата. Според него на всеки е нужно не повече от 50% безплатен въздух, 30% безплатна вода - жаждата може да се утоли и с дъждовните капки, които не струват пари, само 20% се полагат на храната. "Животните нямат пари, не си палят огън, не си варят чай или кафе. Мислете - кои сте вие?" - предаде посланията си йогинът.

"Не очаквахме толкова много хора. Щяхме да осигурим по-голяма зала. Явно на мнозина вече им е омръзнала чалгата и търсят път към духовното", изненадана от интереса към беседата беше един от организаторите на събитието Катя Стайкова.  



(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 1
22.07.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пълни глупости, колкото и да медитираме и да се кълчим по килимчетата, накрая всички умираме и няма значение дали си бил супер йога, дали си се молил на някой от всичките богове, или си се возил в голфа, всичко вече ще е зад гърба ти, а ти ще си просто труп и това ще е. Важно е какво правиш в момента и да живееш както искаш, а не както Гандалф ти е казал. А и за да се забавляваш истински не е нужно да надуеш чалга в голфа, има много други разнообразни неща, съжалявам хората дето са коментирали отдолу, които само това си представят, като чуят "забавление".
0
 
 
Тоя тип може да е на 108, ама не е изживял нито един ден от живота си истински
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: