ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
До стадион "Пловдив" откриха шестата евротоалетна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:38 / 23.07.2009Коментари (0)3830
© Plovdiv24.bg
Неслучайно откритата днес шеста поредна евротоалетна е до стадион "Пловдив". Очаква се скоро там да се преместят търговците от Четвъртък пазара, докато трае неговият ремонт.

"Възстановяването на всяка следваща тоалетна отнема все повече време. Отиваме на по-запустели, отдалечени от центъра обекти, чието състояние е много по-тежко. Тук имаше поне метър боклуци. Цял месец отиде в разчистване. После още месец - в къртене на старите мазилки. Всичко бе изчегъртано до бетон", обясни шефът на "Чистота" Радослав Кошински пред репортер на Plovdiv24.bg.

Нямало тротоари. Стълбите били много стръмни и къси, изцяло ги разрушили и направили нови, за да е наклонът по-малък и удобен за хората. Инфраструктурата наоколо изградили, направи подходи за инвалиди.

"Десетилетия не бяха полагани грижи за градските тоалетни. Вече втора година ремонтираме упорито тези обществени места, без които нито един град не може, а и състоянието им е един от критериите, по които се оценява статутът на едно селище и неговото себеуважение", коментира Кошински, предварително контрирайки по този начин подигравателното отношение на някои скептици към иначе необходимото занятие.

Всяка една от на практика новите тоалетни е минала през тотален ремонт. Навсякъде има помещения за трудно подвижни хора, последните две са с допълнителни постройки, в които има и климатик. Като улеснение за младите майки специално изградени са стаи за най-малките деца, че дори и за бебета. В зависимост от квадратурата, ремонтът на тоалетна се движи между 20 000 и 30 000 лв.   

"Много често ни питат: откъде вземате тези пари, това пари от чистотата ли са? Не. Всяка една от дейностите извън основната - чистенето на града, като боядисването на стълбове, мостове, мантинели, възстановяване на паркове и на чешми, финансираме от печалбата, която ни остава. Като общинска фирма, след като излезем на печалба, половината от нея превеждаме на общината, а другата половина търговското дружество има правото да похарчи така, както сметне за правилно. За нас това е едно дело в угода на хората", разясни Кошински.

Следващата реконструирана тоалетна, която ще е и последната за тази година, е в парк "Белите брези". Първата догодина ще е в парка до зала "Строител". Често на горещия телефон във фирмата хората питали защо само по центъра правели тоалетни. Така обаче са строени преди 30-40 години. 15-те монтирани неотдавна химически тоалетни са до една извън центъра.

"Единственото ни притеснение е свързано с това, че не се пази. Още по време на ремонта тоалетната в парка до дома на младоженците беше разбивана четири пъти, а преди около две седмици дори заплашиха с нож жената и й взеха дневния оборот. За "Чистота" 30 или 50 лв. не са кой знае какво, но е шок за служителката. Представете си какво е - сама жена, в едно помещение, да дойде някой наркоман или друг боклук и да вземе да я заплашва. В чисто човешки план това притеснява нашите хора", изрази тревогата си Радослав Кошински, но не забрави да припомни, че тоалетните са безплатни за пенсионери, майки с малки деца и инвалиди.



(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 20
22.07.2023 »
12.02.2023 »
30.08.2022 »
03.04.2021 »
04.03.2021 »
10.01.2021 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Проблеми с водата в Брестовица
Срути се къща в Стария град
XXI игри на БАСС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: