ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Учители продължават да настояват за дистанционно обучение до края на пандемията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:04 / 01.11.2020Коментари (139)16815
©
Дистанционно обучение във всички класове до края на извънредната епидемиологична обстановка. За това настояват педагози от фейсбук групата "Учители за безопасно образование или ДО" (б.а.- дистанционно обучените) настояват в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, просветният министър Красимир Вълчев и здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, предава "Монитор".

"Предлагаме в определени училища да бъдат оставени дежурни паралелки, като там бъдат обучавани децата на самотни родители и деца на родители, поставени пред крайна невъзможност да осигурят грижата за децата си вкъщи по време на електронното обучение.", обясняват в писмото педагозите.

Според тях има учители, които по тяхно желание и осъзнавайки рисковете, да обучават присъствено тези деца при спазване на всички противоепидемични и хигиенни мерки.

В обръщението си към властта педагозите изразяват надежда, че няма да изпращат повече свои колеги към вечния им път. Според тях пропуските се наваксват, но човешкият живот не може да бъде върнат. Учителите посочват, че няма как да бъде осигурена дистанция от учениците в клас, а в същото навярно хиляди от тях са заразени и пренасят вируса без симптоми. По думите на педагозите преминаването към обучение в електронна среда ще спаси живота на хиляди хора, тъй като ще намали значително заболеваемостта и ще облекчи здравната система.

Ето какво пишат те:

Уважаеми г-н Министър-председател,

Ние, българските учители, подготвили това отворено писмо, вярваме, че днес трябва да е последният, а не поредният ден, в който изпращаме наш колега във вечния му път. Млад колега – учителка, оставяща малко детенце след своята смърт.

Почернени от загубата на колеги – четири за последните дни – вярваме, че е време да поставим най-ценното – живота – на първо място. Няма съсловие, което по-добре от нашето да разбира стойността на образованието, но и да знае, че всички пропуски се наваксват и че всичко е постижимо без едно – да върнеш погубения живот и да успокоиш децата, загубили родителите си.

От началото на учебната година броят на заболелите от Ковид-19 се увеличи над седем пъти.

Благодарение на навременните мерки през пролетта, когато бяха затворени първо училищата, бе предотвратена загубата на хиляди човешки животи. Доказано е, че отворените училища са най-големият катализатор за разрастване на епидемията. Децата най-често са безсимптомни преносители на вируса, което прави предаването му от училищната среда в семейната лесно.

Това създава заплаха за здравето и живота на нас учителите, нашите семейства и семействата на децата, които обучаваме. Някои от дечицата ни вече загубиха родител заради вируса, донесен от училище вкъщи. В училищата се зараждат огнища, които ще изгорят България.

Уважаеми г-н Министър Вълчев,

Загубата на нашите колеги дълбоко ни разтърси. Чувстваме се застрашени и разтревожени – за себе си, за семействата си, за семействата на учениците ни. Прогресивно нарастващият брой заразени ученици и учители е плашещ. И това са само откритите случаи. Заразените и хилядите контактни деца масово не се тестват, което не дава реална представа за общата епидемиологична ситуация в училищата.

Навярно броят заразени деца е в пъти по-голям. Българските учители са в една от най-рисковите категории – с по няколко хронични заболявания, които водят до тежко или летално протичащ Ковид-19. На фона на препоръките за работа от дома, дадени към всички сфери, носенето на маски на открито и други мерки, учителите сме изпратени на сигурно заразяване и смърт. В тесните класни стаи и училищни коридори, където стотици деца дишат един и същ въздух, няма мерки, които да спрат заразата – 1.5 метра дистанция между децата е физически непостижимо, вярваме, че знаете това. А "пашкулчетата“ в класната стая са безсмислени, тъй като децата се смесват в извънучилищни дейности и игри. Учениците не носят маски в час, което ни излага на още по-голям риск от заразяване – всеизвестен научен факт е, че маската пази не толкова носещия я, колкото човека срещу него.

Няма други професионалисти, изправени пред предизвикателството и принудата да работят в тесни стаи с по 30 души, освен учителите. Доказано е, че престоят в затворено помещение, особено малко като класна стая, над 15 минути със заразен носи значителен риск от заболяване, независимо от предприетите мерки, дори децата да са с маски в час. Само за 2 часа в една класна стая един болен заразява средно 5 души, ако всички са с маски, и 12, ако не се носят маски. Това е пагубно както за нашия живот, така и за живота на членове от семействата на учениците. В настоящия момент, в който обществото ни изпитва остър недостиг на кадри в образователната система, не можем да си позволим да погребваме учители всеки ден.

Настояваме за незабавно преминаване към обучение в електронна среда, като поемаме отговорност да работим по-усилено, за да дадем на децата всичко, от което се нуждаят. Г-н Вълчев, самият Вие дадохте отлична оценка на учителите по време на ДО през пролетта. Тогава ние бяхме неподготвени, но се справихме с предизвикателството и спасихме учебната година. Сега смело можем да заявим, че опитът, който имаме, ще ни помогне да осъществим качествено образование в електронна среда.

Проучване на Институт за изследвания в образованието сочи, че 2/3 от родителите смятат, че учителите са успели да преподават в електронна среда разбираемо за учениците. Те определят усилията на учителите да ангажират детето в учебния процес за успешни. 88% от учениците са влизали редовно в часовете и полагали старание. И защото като гръбнак на обществото и като едни от най-важните хора в живота на децата, ние разбираме страховете и нуждите на родителите, с грижа за тях предлагаме да останат дежурни паралелки в определени училища.

Уважаеми г-н Министър Ангелов,

Българският учител е на първа линия в битката с Ковид-19, но незащитен от предпазни облекла. Учителите не могат да преподават, да бъдат чути от децата през защитни костюми, а заболеваемостта сред тях е подобна на тази при лекарите – системна, тежка и летална. Считаме, че преминаването към обучение в електронна среда ще спаси живота на хиляди хора, ще намали значително заболеваемостта и ще облекчи здравната система. Така ще опазим и своите лекари – ангели и бойци, поели живота на всички ни на гърбовете си.

Изгубим ли лекарите и учителите си – изгубили сме България. Защото общество без образование и без здравеопазване не е общество. Изгубим ли родителите на децата си – няма знания, с които да запълним празнината в живота им.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да обявят нулева година. Не, на дистанционното обучение.
0
 
 
Дистанционно во веки! И без това за пет пари не стават, поне да не плашат децата в училище!
0
 
 
Е даааа ама си е друго да си пуснеш урочето по нета и хоп да разбъркаш манджата докато си гледаш сериалчето
0
 
 
Навсякъде в Европа учебният процес, особено за началните класове, е присъствен. Всичко друго е имитация на обучение. И учителите, като всички, които ходят на работа, особено в многобройни колективи, трябва да си поемат риска.
0
 
 
хаха те присъствено са неграмотно.. какво остава при дистанционно....
0
 
 
Естествено, че ще настояват кой не иска да си седи в къщи и да взема заплата. Само, че те не осъзнават, че това е началото на техният край .
0
 
 
Родителите и учителите оставяме вкъщи но ще си делим заплатата!
-1
 
 
Много лесно да не работят и да взимат пари
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Вдигане на тежести - състезания и подготовка
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: