ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Легендарният Тома Спространов: Аз докарах Тина Търнър в Пловдив и пя в Летния театър
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:39 / 06.11.2020Коментари (9)9084
©
Хората в по-стабилна възраст с радост и умиление си спомнят предаванията по “Радио Пловдив", а след време и по “Хоризонт" на БНР, сътворени с много любов към музиката, изпълнени с ерудиция и голям професионализъм от един човек, роден с музика в душата, изтъкан от музика, влязла във всяка клетка на неговото същество, музика, извираща от всяка негова фибра като светъл разноцветен фонтан, пеещ и радващ хората в прослава на живота, красотата, любовта. Музика, изпълнявана от световни и български певци с най-голямо признание и слава, незабравима, стопляща сърцата, вечна.

Тома Спространов е роден на 14 август 1941 г. в центъра на Пловдив. Учи във Второ единно училище “Лиляна Димитрова", сега “Патриарх Евтимий". Той е любимецът на момичетата. Те следят всяко негова крачка и проявление и е душата на училището, свири на духовите инструменти в училищния оркестър и организира и ръководи всички забави. Харесват го и момичета, и момчета, висок, строен, синеок, талантлив, всеотдаен. Учи английски език в курс, свири на репетиции на оркестъра и няма време за любов. Харесва руси и синеоки момичета. Сърцето му трепти, като види Нели. И сега потрепва:

След гимназия записах да уча Мелиорация и борба с ерозиите - нова специалност в Агрономическия факултет, и поливно земеделие. Това е хитра специалност, защото Пловдив се намира върху подземно море и в полето хората вадят вода с помпи и имат кладенци за поливане на реколтата. Обучението ми беше много добро и полезно. Продължих да уча в Русе икономика и така придобих правото да изпробвам всички селскостопански машини. Продължавах да уча езици - английски и френски, също и полски, тъй като Полша беше една по-особена социалистическа страна. По-късно използвах познанията си по чуждите езици в материали за моите музикални предавания.

Постепенно започнах да правя предавания за Радио Пловдив в рубриката “Добро утро". След концертите на естрадните изпълнители правех интервюта с най-известните и ги използвах в моите предавания. Шефовете на радиото ги харесваха. Йорданка Аначкова, партиен секретар, ми каза: “Имаш хубави предавания. Нямаш нужда от проверка".

Бях много ангажиран - сутрин в “Добро утро" в 7 часа, после в 10 часа имах предаване “Добър ден". Отначало Здравко Йончев и Христо Димов и други четяха материалите ми и аз стоях до главите им да ги контролирам да не сбъркат нещо, но после реших, че е най-добре аз да си ги чета. Имам характерен, звънлив и запомнящ се глас с добра дикция. Веднъж бях на Витоша и се движех по тясна пътечка и насреща ми идват двама души. По правило в планината се поздравява. “Добър ден", поздравих аз, но чух смях и “А кой пусна радиото?".

- Кои световни певци познаваш? 

- Естествено, всичко започна от Лили. Навремето тук пристигна шведската певица Джейн Сверт и пя страхотно в Летния театър с Лили. В момента вееше вятър от Италия и хората много харесваха Рита Павоне - мъничка, със силен глас, като Лили, с лунички. Тя добре се ориентира към нейния репертоар. Тогава тя пя със “Сребърните тигри" и разговарях с импресариото й Здравко Радоев, който прояви интерес към моите плочи и много ги хареса. А те са двустранни и на обратната страна е записана само музиката, готово за запис на песен. По-късно Георги Минчев направи някои песни с тази музика и много ги харесаха.

Публиката много хареса “Рокендролът беше млад" - песен на шофьорите в Англия. Лично се познавам с тигрицата Тина Търнър. Аз я докарах тук и тя пя в Летния театър. Допринесох за това “Балкантон" да издаде нейна плоча през далечната 1972 г. Тя е Кралица на соул музиката и я смесва с рок. Заедно с Ники Кънчев взехме интервю от Царя на фънка Джеймс Браун - пее соул и фънк в бърз ритъм. Всички знаят песента за билета на Прешъс Уилсън заедно с “Иръпшън" , изпята на “Златният Орфей". Случайно се запознах с прочутия Стинг - живее нависоко, в края на Лондон, като че ли е на Бунарджика.

Гледам - един човек реже увехналите рози в градина, за да поникнат нови. “Браво!" извиках възхитен аз и му припомних тази среща, като дойде в Пловдив. На фестивала на джаза в Банско се запознах с огромен 240-килограмов негър в голямо кресло - Соломон Бърк, страхотен певец. С Албано и Ромина Пауър станахме приятели. Той прави вино. От почти всички звезди на “Златният Орфей" съм взимал интервюта. С Борис Гуджунов бяхме заедно в казармата, с Йорданка Христова сме лични приятели, с “Ритон" - също, а Росица Кирилова аз пуснах за пръв път по радиото с песента “Тишина" и й станах кум на сватбата й с Жоро Начев.

- Идва време да говорим за любов и деца.

 - Да, англичанката Джуди идва като учителка в Английската гимназия в Пловдив, издава и учебници, тъй като тя е от първите учители чужденци там. Запознаваме се случайно и скоро тя ме кани на рождения си ден. Танцуваме, но усещам, че прехвърчат искри между нас. “Не си играй с огъня" чувам прошепнато в ухото си, докато танцуваме, но се заиграваме. Аз живеех в центъра, а тя в общежитие до стадиона и колко път съм извървял, докато бяхме гаджета. Беше невъзможно да се оженим в онова време на ограничения и рестрикции. “Заминавам за Англия. Искам да съм независима от твоето присъствие", ми каза Джуди, преди да замине за ваканция.

Бяхме упорити. Младостта и любовта си искаха своето! Ходихме да молим благоволението на държавни и партийни величия в Пловдив и София, но все отказваха - Томи ще избяга в Англия и няма да се върне! Защо? Какво ми липсваше тук? Кълнях се в любов и вярност към родината, но сърцата им не омекваха! Е, не знам как, но накрая се смилиха и получихме разрешение за сключване на граждански брак - без роднини, без приятели, без салтанати. Това е може би най-бързата и тиха сватба. Събрахме се майка ми, баба ми, колежка на Джуди и Недялко Костов, фотограф, репортер на вестник “Марица". Любовта беше победила! И започнаха да се раждат децата, по английски тертип, през три години.

В Англия общината дава безплатно жилища на родители с много деца и грижите за тях са големи. Пръв беше Георги - на баща ми, или Джорж, през 1972 г. После си поръчахме Филип през 1975 г., и двамата августовски лъвове, и единственото момиче Мария - Мери, 1979 г. Ето ги децата ми, снимани на брега на океана. А тази банда тук са всички - майки, бащи и деца, девет на брой: от Джордж - две деца - Емилия и Самуил и жена му Кари, Филип - с пет деца, като три са си негови от втория брак - Феи, Елизабет - Бети и единственият продължител на моето име Томи Георгиев Спространов, и Мери е с едно дете - Джошуа, в превод от английски Исус.

Умират да дойде лятото и да пристигнат в България. Ако могат, цяло лято ще стоят тук. Всички говорят български и имат двойно гражданство. В България не е като в Германия и в Англия - гостенинът трябва бързо да си ходи, най-много три дена да бъде в този дом. Аз като отида в Англия, точно това правя - прекарвам по три дни при всеки и се събира един месец.

- Какво е любовта?

- Истинската любов е, когато можеш да помогнеш на някого. Разделихме се с Джуди, като останахме добри приятели, и тя заживя като разумна англичанка - на село си купи вила и там се радва на слънце и свобода. Аз съм свързан с града. Дадоха ми часове в консерваторията по съвременни музикални стилове и вървеше много добре работата с млади и талантливи хора, но дойде ковидът и няма занятия. Сградата е пуста. Междувременно имах приятелство с Гергана от София, работеща в БНР. Често пътувах до София, за да правя предавания. Но дойде лошото - болестта. Паркинсонът не се лекува и те прави абсолютно зависим.

Тя си нямаше никой близък и аз се грижех за нея. Трудно ми беше да пътувам непрекъснато до София, а тя живееше на петия етаж, и я взех у дома. Снабдих я с количка и санитарен стол, купих памперси, през лятото в жегите я поливах с вода да не й е топло, но коварната болест напредваше. Да се грижиш за човек, с когото не си законно обвързан, трябва да си всеотдаен. Това е любов. Но останах и без нея. Четиринадесет години двамата се борихме с неизлечимия паркинсон!

- Какъв е естетическият ти идеал?

- Не се възползвай от това, с което те е наградила съдбата. Работи върху това, което ти е дадено от нея. Не ламти за подаръци. Аз обичам да ми подаряват плочи и цял живот съм получавал точно това, но повечето си ги купувам. Възхищавам се от природата и от всичко това, което е създадено от нея. Много обичам розите. До нас наблизо има жълти рози и аз редовно ги поливам и прочиствам от старите цветове, да израснат нови, като Стинг. Турист съм и обичам да ходя на туризъм.

Обожавам да легна на полянка с дъхави планински цветя. Възхищавам се на страхотното разнообразие от птици и животни и най-вече от красиви хора, русокоси синеоки жени и мъже с високи чела. Една жена трябва да има красиви изразителни очи и хубави устни. На 2 октомври 2020 г. на Античния театър свири Биг бенд Пловдив в чест на 20-ата си годишнина и 65 г. БНР. Хубав концерт, с добри, но неизвестни изпълнители, с хубаво време и романтична луна, но публиката очакваше малко информация за директорите, за създателите на предавания, за различните отдели и интересни моменти от тяхната работа за възхода на радиото. Нито дума за никого от хората, които създадоха славата и паметта му. 

Интервю на Нели Бекярова за "Блиц"


Още по темата: общо новини по темата: 3169
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/529 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Томата! Непресъхващ извор за меломанските ми интереси през годините на имформационната завеса и след това! Желая му здраве и дълъг живот!
-2
 
 
Тина Търнър ще пее на всякъде където и плащат , а твоята заслуга е че го издейства от от държавна сигурност . Пък и нали се сещате 1970г. на миналия век каква звезда е била ...
+2
 
 
Най великия! Жив и здрав да си Томи. Пази се и пускай вечната музика.
+3
 
 
Томата и Мишо Алтавия са най-големите музикални енциклопедии на България!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: