ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проф. Джамбазов: Ситуацията в Пловдив е коренно различна от пролетта 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:09 / 12.11.2020Коментари (9)13295
©
Към днешна дата  54 са болните на интензивно лечение, като се увеличават случаите на интубирани пациенти.

Според проф. Карен Джамбазов, член на Областния кризисен щаб и  изпълнителен директор на УМБАЛ “Свети Георги“, ситуацията в момента е коренно различна от пролетта  и лятото и организацията в болниците трябва да премине на следващ етап, според  стратегията на Щаба за справяне с Covid-епидемията.

"Първият етап включваше интензивните пациенти да бъдат центрирани на едно място в УМБАЛ "Свети Георги“ и да бъдат лекувани по възможност от най-компетентните хора. Благодарение на командированите екипи, по предложение на областният управител   и с решение на Медицинския щаб, отделението се справяше с разкритите легла и с броя на болните. До днес почти никога не са се заемали  10 легла. Ситуацията вече  е различна и  се наложи  Областният щаб да вземе поредното си решение, с което да премине към следващия етап на мерките. Да се търси възможност за разкриване на още интензивни легла, коментира проф. Джамбазов.

Той припомни, че етапите по организацията бяха предварително набелязани от Областни кризисен щаб още през летните месеци, а именно: да бъдат разкрити нови легла за терапевтично лечение в други болници – частни и общински, като те да поемат среднотежките случаи, които нямат нужда от интензивно лечение – от интубация, от лечение с активно обдишване и т.н. Третият етап включваше и обособяването на отделна болница само за лечение на Ковид,

"Такава например е общинската  "Свети Мина“. Тя  беше определена за една от тези болници, която да поеме потока от пациенти, тъй като тя е съществуваща болница, По данни от РЗИ – Пловдив, по данни от членове от Медицински щаб, както и на управителя тази болница, към момента тя разполага с необходимите помещения, кислородни инсталации, персонал. Разбира се персонал никога не е достатъчен, но това, което има като наличност позволява тази болница с минимални усилия да започне да работи и да приема пациенти със сравнително средна симптоматика и това показва практиката, че тя започва  да функционира, допълни директорът на "Свети Георги“.

Според директорите на другите болници с интензивни легла за Ковид, статистически е закономерно, че ще се увеличава броят на пациентите, които ще имат нужда от интензивно лечение , дори интубация и лечение на апаратна вентилация, защото броя на хората с положителни проби с клиника нараства.

"Това именно налага и решението на Областният щаб, да има  не само допълнително разкрити интензивни легла, но и терапевтични, които да подпомогнат целия процес на лечение на тези болни. Да се осигури възможност пациентите, които се влошат да бъдат транспортирани и настанени в интензивни отделения, допълни областният управител Дани Каназирева.

По време на срещата управителите на здравните заведения очертаха  два основни  проблема -  наличието на персонал, необходимостта от специалисти –лекари и сестри, което  е категорично най-големия проблем в момента, защото такъв тип лечение изисква добре подготвени кадри, и вторият е апаратното оборудване.

Проф. Джамбазов посочи, че се разчитат на Комисията, създадена към  Областния щаб, в която има  включен и анестезиолог, както и двама инфекционисти, представител на РЗИ, пулмолог, да подпомага Областния управител и Областния щаб с  въвеждане на критични показатели, за хоспитализация, дехоспитализация, както и показатели по отношение на това кой от пациентите е необходимо да бъде поставен на апаратна вентилация.

"Тази Комисия започна да функционира и започна да предава първите си доклади на нас в Медицинския щаб и съответно към всяка една от болниците изпраща подробна справка с пациенти и с указания. По този начин ще оптимизираме съществуващите легла, а големите болници, които днес бяхме събрани, да реорганизираме дейността си и да предвидим възможности за разкриване на нови интензивни легла - обезпечени с персонал, коментира проф. Джамбазов.

Той посочи, че УМБАЛ "Свети Георги“ като най-голямата болница, поетапно и  в момента, в който това ще се наложи, ще разкрие допълнително 6 легла.

На срещата бе  обсъден вариантът и за разкриване на допълнителни интензивни отделения към някои от големите болници, които до момента изпращаха пациенти в УМБАЛ "Свети Георги“, като обезпечаваха екипи за това. Болниците, в които няма възможност за лечение на тежки случаи на интензивно лечение ще продължат да пращат болни в големите болници като ще има изготвен график и точно разпределение.

"Този тип организация е насочена единствено и изцяло към един принцип и той е да дадем възможно най-добрата и компетентна грижа на всеки, който има нужда. Решението големите болници да поемат интензивното лечение смятам, че е изключително целесъобразно и в полза на всеки един пациент, разбира се то ще работи докато не се изчерпят физическите и практически възможности на големите болници и тогава може да се наложи да мислим за някакви допълнителни варианти. Но това решение на този етап е най-доброто от медицинска гледна точка, заключи проф. Джамбазов.

Областният управител Дани Каназирева подчерта, че сложната ситуация изисква отговорни решения от страна на всяка една болница, за да може да се гарантира лечението на болните в областта и особено на тежките случаи.

"Разговарях и с останалите болници. Графикът вече е изготвен. Пуснато е писмо до РЗИ. Заповед ще има до края на деня, каза Дани Каназирева след срещата.

На срещата присъстваха управителите на УМБАЛ “Свети Георги“, УМБАЛ “Пълмед“, УМБАЛ "Еврохоспитал“ и МБАЛ "Св. Каридад“ и РЗИ.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Естествено, че е различна. Сега идва зимата...рџ§ђ
0
 
 
Никой не казва как се лекуват тези, които не са здравно осигурени, а те никак не са малко?
0
 
 
Защо не си затворят частния бизнес или да го направят Ковид отделение!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: