ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Спас Гърневски: Предсрочните избори в Пловдив са неизбежни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:59 / 27.07.2009Коментари (0)10563
© Plovdiv24.bg
Спас Гърневски е бивш кмет на Пловдив между 1995 и 1999 година.

- Господин Гърневски, преди изборите за Народно събрание заявихте, че падне ли тройната коалиция, иде ред и на местната власт. Актуална ли е все още заявката ви?

- Разбира се, че е актуална, и то по ред причини. Вече втора година управлението на Пловдив се движи на автопилот, а днес управляващата коалиция ВМРО-БСП-"Атака" ден след ден пред очите ни затъва в блатото на управленската си немощ.
Вече втора година Пловдив няма конкретна програма за управление с ясно изведени приоритети в отделните дейности, които общината организира и управлява. Втора година управляващите са разпънали непробиваем чадър над скандалните сделки от миналия мандат, ощетили града ни със стотици милиони.

В същото време продължава изключително успешно практиката в Общинския съвет да се дава приоритет на сделки, касаещи лични, партийни и групови интереси на управляващата коалиция.

Организацията, хъсът, бързината, с която управляващото мнозинство прокарва в местния парламент единствено сделки, които лично ги касаят, показва, че притеснението от евентуалната смяна на централната власт е голямо. На сесиите се вкарват в извънреден порядък десетки необсъдени в постоянните комисии проекторешения, действа се като за последно, през просото. Ето защо мисля, че ако наистина новото управление в България изведе решително като един от приоритетите си борбата с корупцията и се свият политическите чадъри, много интересни събития ни очакват и в Пловдив.

- Очаквате ли ГЕРБ да търси реванш за подмяната на вота в Пловдив?

- ГЕРБ получи реванш на последните избори. Пловдивчани не простиха на онези, които предадоха и продадоха вота им от кметските избори. Затова на евроизборите с "Напред" воеводите спечелиха под 4 процента, а в бързо създадената коалиция с РЗС - не успяха да вземат и един депутатски мандат.

- Ще дръзне ли ГЕРБ да ревизира сделките на бившия си партньор ВМРО, който влезе в съюз с БСП и ги докара на власт в Пловдив?

- Новите управляващи декларираха, че ще ревизират общественозначими сделки на днешни и бивши властимащи, и то не само в последния мандат. Декларираха и много други неща. Затова и получиха огромна подкрепа. Надявам се, че сега ще изпълнят обещанията си. Иначе пътят от осанна до разпни го е по-малък от крачка. Този, който е излъгал избирателя си, народа си, далече не е стигнал.

- Според вас какви са механизмите за предизвикване на предсрочни местни избори в Пловдив?

- Първо, самите редовни местни избори са вече на ход - остават само 2 години до тях. Така че едната от посоките на моето изявление бе, когато и да е, да бъде премахнато пагубното управление на тройната коалиция в Пловдив.
Но ако това стане предсрочно, ще е най-добре за интереса на града ни. Няма да се губят още две години в безплодно лутане на невлезли в час управленци. Какви са предпоставките за тази възможност? От една страна, кметската партия ВМРО претърпя голямо поражение на отминалите избори, въпреки участието на самия кмет в рекламата й. А иначе кметът все по-рядко участва в управлението на града. При все по-честите му отсъствия по различни причини в кметския кабинет по-лесно ще откриете заместника му, отколкото него. Явно конците на управлението в Пловдив се дърпат не от избрания кмет, а от други сили в управляващата партия. Запознати с делата на ВМРО твърдят, че гуруто в случая е един доносник на Държавна сигурност.

От друга страна, тежки проблеми тресат коалиционните им партньори от БСП и "Атака". И едните, и другите са разделени най-малко по на два лагера. Всичко това проличава от поведението им в Общинския съвет. Все по-големите апетити на отделни групи и хора в управляващото в Пловдив мнозинство водят дотам, че при съмнителни сделки битките се водят не просто между управляващи и опозиция, а отдавна се сипят жестоки удари между самите управляващи и разностранните им лобита.

Е, питам аз, как подобно управление, загърбило интересите на града, ще управлява още две години? Убеден съм, че при един силен обществен натиск от структурите на гражданското общество, от опозицията в Общинския съвет и от съответните органи, призвани да водят битка с корупцията и политическите чадъри, предсрочните избори в Пловдив са неизбежни.

- "Синята коалиция" ли ще е двигател на промените, или ДСБ?

- Вие отлично знаете, че още от първата сесия на този общински съвет единствената твърда и принципна опозиция бяха съветниците от ДСБ. По-късно в опозиция минаха ГЕРБ и СДС. В момента това е истинската опозиция срещу червено-войводското мнозинство, преяждащо на все по-отъняващата общинска трапеза.

Тъй като "Синята коалиция" е дългосрочен проект и се утвърди като трета политическа сила в Пловдив, считам, че тя и ГЕРБ са в състояние да извършат сериозни политически промени под тепетата. Явно такова е и предпочитанието на пловдивчани, защото на последните избори ГЕРБ и "Синята коалиция" събраха близо 60% от вота.

- Кои политически сили биха ви подкрепили за промяна в местното управление?

- Пловдив остро се нуждае от силно и отговорно дясно управление. Поведението на политическите партии в Пловдив, особено след преврата, който доведе БСП на власт в града, без да е спечелила избори, показа, че истинските десни политически субекти са ГЕРБ и "Синята коалиция". Всички останали се оказаха търговски ментета.

- Има ли преговори между ГЕРБ и Синята коалиция за постове в изнесените структури на държавната власт?

- Не съм член на контактна група, но доколкото зная, по-скоро не.

Източник: в. "Труд"



Още по темата: общо новини по темата: 4
10.08.2009 »
09.08.2009 »
06.08.2009 »
05.08.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: