ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нов странен симптом на COVID-19, който се проявява само у по-младите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:14 / 13.11.2020Коментари (2)6295
©
Списъкът със симптомите на коронавируса е доста голям и нараства. Най-честите са загубата на вкус и мирис, но има и друга, която е особено поразителна поради своята рядкост - замръзнали пръсти на краката. Усеща се като възпаление или парене в пръстите, което изчезва без специално лечение за две или три седмици.

Това е кожен обрив, известен като перниоза или еритема пернио, който се появява по-често през зимата поради ниските температури. Но тази година той започва да се появява и от пролетта предимно сред млади хора.

Естер Фрийман, дерматолог от Масачузетската болница в Бостън, алармира за това още през април във в. Washington Post след няколко сходни спешни повиквания, свързани с петна по пръстите на краката. Накрая се оказа, че много от сигнализиралите пациенти се оказаха с положителни проби за коронавирус.

Повечето от пациентите с т. нар. "COVID пръсти“ са били без симптоми или са имали леки симптоми. Почти всички са били деца или младежи на възраст между 20 и 40 години, група, която не е изложена на риск и има по-силен имунен отговор срещу коронавируса.

"Повечето от пациентите бяха млади, здрави и имаха доброкачествено клинично протичане“, каза Фрийман, която също е изследовател в медицинското училище на Харвардския университет. В допълнение тя добави успокояващо: "Не искам хората да мислят, че ако имат лилави петна по пръстите на краката, ще попаднат на респиратор в интензивно отделение. Данните показват, че не става дума за такива последици“.

Вирусните обриви обикновено не са нормални и кожните промени често са индикатори за някое заболяване на организма. Тези обриви на пръстите на краката обаче са изненадали изследователите.

Според доклади и проучвания първите случаи се появяват около април. Една от първите информации в началото на същия месец е от група френски дерматолози, които предупреждават за "псевдо измръзване“ в крайниците, предаде DarikNews.

По същото време списанието на Американската академия по дерматология съобщава за наличието на лилави лезии на стъпалото на млад белгиец, който е бил с положителен тест за коронавирус, като също е имал и по-типични за COVID-19 симптоми като суха кашлица и лека температура.

"Истината е, че никой засега не знае защо става това и защо се проявява в пръстите на ръцете и краката“, каза Ебинг Лаутенбах, ръководител на отдела по инфекциозни болести в Медицинския факултет "Перелман“ в Университета в Пенсилвания.

Към момента една от теориите е, че някои смъртни случаи от COVID-19 се дължат на проблеми с възпаления и проблеми със съсирването. Авторитетното медицинско списание The Lancet публикува в статия, че вирусът може да атакува тънък слой клетки, който покрива стените на съдовете и това може да доведе до обриви и проблеми със съсирването.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.11.2020 г.
0
 
 
Дишането признак за Ковид ли е? Останаха ли симптоми, които не са признак за Ковид?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: