ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Френски гигант придобива най-голямата куриерска компания в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:31 / 16.11.2020Коментари (4)11407
©
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за придобиването на куриерската компания "Спиди“ от страна на френската GeoPost, съобщава Investor.bg.

При всички положения обаче, при сегашната пазарна капитализация на българския куриер от 142,65 млн. лв. на Българската фондова борса се задава сделка, която може да е от обема на оборота на борсата за цели 5 месеца, показват изчисления на медията.  

В хода на производството КЗК е изискала становища и информация за ефекта на сделката върху конкуренцията на съответните пазари от секторния регулатор Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) и основните конкуренти на участниците в сделката.  

Според КРС наличието на конкуренция на пазара и значителният брой участници, предоставящи куриерски услуги, не дава основание да бъде направен извод, че нотифицираната концентрация би довела до изкривяване на конкуренцията на пазарния сегмент като цяло и в частност по отношение на куриерските услуги за чужбина. В тази връзка не можело да се очаква, че след осъществяване на сделката Geopost  SA ще има съществени конкурентни предимства пред другите участници на пазара.

"Спиди“ АД разполага със значителен дял от българския пазар на неуниверсалните пощенски услуги от 29,3% от общите приходи от сегмента в България за 2019 г., съгласно годишния доклад на КРС. Пощенската мрежа на "Спиди“ АД се състои от над 450 офиса и автоматични пощенски станции според информация, публикувана на електронната страница на дружеството. От друга страна, така наречените "интегратори“, като DHL, UPS, FEDEX, не разполагат чрез местните си партньори или дъщерни дружества със съпоставими пазарни дялове и обхват на пощенската мрежа в страната.

Купувачът GeoPost S.A. е акционерно дружество, учредено и съществуващо съгласно законите на Франция. Става дума и за холдингово дружество по отношение на дружествата, опериращи основно под марката DPD group, с капитал от над 701 млн. евро. 

"Спиди“ АД е акционерно дружество с едностепенна система на управление със Съвет на директорите и капитал от 5,377 млн. лева, разпределен в  5 377 619 броя поименни и безналични акции с номинална стойност от 1 лев. Капиталът на дружеството е разпределен между "Спиди груп“ АД (65,09%), "ГеоПост“ С.А. (24,81%) и множество физически и юридически лица (10,1%) 

Капиталът на "Спиди груп“ АД е в размер на 1,482 млн. лева, разпределен в 1 482 200 броя обикновени, поименни и налични акции с номинална стойност от 1 лев. Мажоритарен акционер е Валети Мектупчиян с 67,13% от капитала на дружеството, който упражнява едноличен контрол върху същото. 

Сделката по придобиването ще се осъществи по силата на упражняване на "Кол опция“, предвидена в рамковия инвестиционен договор, сключен между GeoPost, "Спиди Груп“ АД и Мектупчиян на 22.09.2014 г.  След упражняването на "Кол опцията“ френската компания ще придобие допълнително 45% от акциите на "Спиди“ АД, като неговото акционерно участие ще достигне 70% от капитала.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За нас клиентите как ще се отрази това? Нещо с цената ще се измени ли? Защото в момента предпочитам да ползвам Спиди, колкото и някои да не ги харесват.
0
 
 
Някой ден дали ще чуем/видим заглавието: "Успешна българска компания закупи друга успешна френкса/чуждестранна компания и разраства бизнеса си". Ама то като купуваш фирми не можеш да караш последни модели мерцедеси и да шиеш студентки от студентски град. Тъпо.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 16.11.2020 г.
-1
 
 
Много отдавна се пънеха да се продадат някъде, за повече пари.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: