ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Гръмнаха Звяра на Родопите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:07 / 19.11.2020Коментари (132)124822
©
310-килограмов глиган бе отстрелян в местност над Ардино. Огромното диво прасе никога досега не е забелязвано от ловците и нито един от тях не е подозирал, че в чукарите броди подобно страшилище. Слуката застига 65-годишния авджия Янко Здравков в събота в местността Хаваз в района на село Гърбище край Ардино. Рано сутринта той и колегите му от ловна дружина "Ардино 1" с председател Салим Фейзулов се отправят по горските пътеки към вътрешността на планината.

"Заех място на първата пусия. Направих си столче от камъни и зачаках. Около 8,10 ч. кучетата започнаха да лаят и подгониха животни. По едно време вляво от мен започнаха да шумолят храстите зад буковата гора. Изведнъж се появи той. Беше нещо велико! Нещо страшно! Нещо огромно! Никога досега не бях виждал подобен глиган! Помислих го за мечка. Гледам му сурата - глиган е! Беше като тъмен буреносен облак, а се движеше бавно и тържествено, като манекенка на подиум", разказва пред "България Днес" авджията.

Опитът на Янко му подсказва, че на първо място, трябва да запази спокойствие, да вдигне пушката и да се прицели зад ухото на животното. "Запазих хладнокръвие и бавно започнах да се приближавам перпендикулярно към него. Успях да скъся дистанцията между нас на около 14-15 метра. Глиганът не ме виждаше, а аз имах вече много добра позиция за изстрел", продължава разказа си родопският ловец. Планът на Янко сработва. Изстрелът е като по учебник и попада на сантиметри зад ухото на страховития глиган.

Падна и започна да се въргаля надолу в пропастта. Мина най-малко 250 метра. Чупеше и трошеше наред клони, храсти и дървета. Чак долу се спря и грохна. Най-важното в случая бе, че запазих пълно спокойствие и изобщо не се уплаших. Много хора биха се паникьосали на мое място и ще стрелят поне 5-6 пъти в тялото", връща лентата назад балканджията, които е първият касапин на домашни прасета в Ардино и умел ловец в планината.

Традицията на ловната дружинка е още на място глиганът да се разфасова на отделни части. Но когато авджиите пристигат при прасето и съзерцават тялото на невиждания досега екземпляр, решават на всяка цена да го закарат цяло до базата, за да си направят снимки и слуката да се увековечи.

"Веднъж на 100 години пада подобен глиган. Карам 66-а година и подобен звяр не съм виждал никога. Глигите му са около 24 сантиметра и хубавото е, че са запазени и двете. Възрастта на животното е около 8-9 години", споделя още Здравков.

След като авджиите го одират, не откриват нито една сачма и бренеке в тялото на убитото животно. Оказва се, че никой досега не е виждал царя на глиганите и не е стрелял по него. И малцина са онези, които вярват, че с един-единствен изстрел може да падне чудовището на Родопите. Сега се чакат резултатите от пробата за трихинелоза, за да знаят ловците дали ще хапнат глигана, или той ще бъде изгорен.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не се уплашил,селски путю..Ами ти си с пушка,пък той не те напада,от какво да се плаши един убиец.Да беше се насрал поне,щеше да е по-добре.И сега щастлив ли си,изби ли комплексите на малкопишльовеца.
0
 
 
Тъп народ! ба*ти и хвалбата! Направо нямам думи! Уж човешкият мозък претърпява развитие с годините, а тук виждам е*ати и падението!
на 21.11.2020 г.
0
 
 
Що джендъри комплексари коментират надолу! Едните прости вегани, а другите долни лицемери които плющат пържоли всеки ден! И всичките не са отделили и 1 минута за да се поинтерисуват какво е това нещо наречено ЛОВ! И ако бъркам нека всички хейтъри отдолу да споделят дали ядат пържоли! И тези които не ядат да обяснят какво им пречи, че другите ядат!!!!
0
 
 
Божеее какви хора и от там какво коментари?
0
 
 
Защо глигана е без маска ?! Веднага РЗИ за се самосезира.
-1
 
 
Какъв спорт е това не мога да разбера. Въоръжени хора гонят ИЗ Родопите невинни животни. И за гордост се снимат след това. 🤔
-1
 
 
Балами като има слука що ви е да се хвалите ?!?
+1
 
 
Ухааа този глиган изпива доста вино.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: