ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив купуваме преди Акт 14, даваме до 1600 евро за квадрат в центъра
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:09 / 24.11.2020Коментари (9)13080
© Plovdiv24.bg
В София най-търсени за продажба са тристайните тухлени апартаменти с гараж или паркомясто за около 130 хил. евро. При двустайните апартаменти най-търсени са тези до 90 хил. евро, пише в анализ на компания за имоти, цитиран от Труд.

През последните шест месеца на миналата година превес при търсенето са имали двустайните, докато през тази година се повишават запитванията за тристайни жилища. Наред с това и предлаганите на пазара нови тристайни апартаменти са повече от двустайните. Завишен интерес има към имоти и парцели в околностите на София. След въвеждане на извънредното положение се констатира ръст на търсенето на къщи с дворове, тъй като все повече хора работят от вкъщи. Наред с по-голямото търсене и предлагането на къщи леко нараства.

За започнатите строителни проекти няма забавяне в сроковете за изпълнение. През последните месеци луксозните имоти запазват цените си, като търсенето за тях също е повишено. Най-предпочитаните квартали са Центърът, “Манастирски ливади-Запад", “Бояна", “Драгалевци", “Гео Милев" и “Дианабад". През последните 7-8 години има тенденция българи, живеещи в чужбина, да купуват имоти у нас. Най-често те купуват двустайни и тристайни апартаменти от масовия сегмент на пазара. Според експерти инвестициите в имоти съставляват голям дял от средствата, които се връщат в България от наши сънародници в чужбина.

Наемите в София варират в диапазона от 250 евро до 400 евро за двустайни и от 400 евро до 550 евро за тристайни апартаменти. Интересът към завършени и обзаведени жилища в София се повишава, а цените остават без промяна, показват данни на компания на пазара на имоти. Промяна обаче има в профила на купувачите. Ако в началото на годината това са били хора, купуващи заради добрите условия на банките и ниските лихви, сега главните действащи лица са хора, които купуват имоти за собствени нужди, както и такива с налични средства, които не ползват банков кредит, а искат да инвестират парите си и да защитят спестяванията си, посочват от компанията. В частите на столицата, в които преобладава ново строителство, като “Манастирски ливади", много сделки се сключват на етап “в строеж" заради по-добрите условия и по-изгодните цени.

Пазарът вече се възстанови след временния спад при въвеждане на извънредното положение. По отношение на банковото кредитиране няма съществена промяна, а лихвите по кредитите остават на нивата от преди кризата. Банките продължават да отпускат ипотечни кредити, но със завишени критерии - проучват внимателно доходите на кандидатите. Наблюдава се и ограничаване на процента на ипотечните кредити до около 80% от стойността на имота и се избягват сделки със 100% финансиране от банката.

В Пловдив се купуват двустайни жилища основно за инвестиция, а тристайни и четиристайни – за живеене. Търсенето на жилища в града сериозно нарасна през последните месеци. Купувачите търсят основно ново строителство, а до сключването на сделка се стига бързо. Ако през миналата година за оглед и покупка на имот са били необходими между един и два месеца, сега покупко-продажби се осъществяват в рамките на два-три дни, пише в анализ на компания за недвижими имоти. Имотите в строеж в Пловдив се изчерпват още преди Акт 14 независимо от локацията. С предимство се продават двустайни и тристайни имоти с по-ниска цена. Двустайните жилища се купуват основно за инвестиция или за съхранение на парите, а тристайните и четиристайните - за живеене. Офертните цени в Пловдив остават непроменени.

Най-желаните райони остават Централен, където цените варират от 850 евро до 1600 евро на квадратен метър и Западен – със 750-1050 евро на квадратен метър. В останалите райони на града цените варират между 600 евро и 800 евро на кв. м, като в крайните квартали са от 480 евро/кв. м. Наемите в Пловдив са на нивото от преди кризата.


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз продавам евтино. Но на висок етаж в кършияка и трудно върви продажбата
0
 
 
след два месец на 1/4 от цената ще продават!рџ?Ђрџ?Ђрџ?Ђще гръмне балона!
0
 
 
Да така е ,понеже като някой има слободни пари вместо да ги сложи в тарикатските банки които не дават лихвен процент и ти взимат такса обслужване-(рекет)хората купуват жилища и хоп от наеми 600 лева на месец чисто.Иначе за мен е луда работа да си влагаш парите в тези жилища-кутийки но така е поставен българския гражданин.
на 24.11.2020 г.
0
 
 
три иляди лева за две колички тухли и две кофи киреч.Който може да гледа напред и може да чака е доволен от тези лудости.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: