ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (27)
Огромно признание за Габи Петрова, отново е №1 у нас
Автор: Стойчо Генов 14:24 / 03.12.2020Коментари (2)5453
©
Габриела Петрова спечели 23-ата анкета на списание “Атлетика“ за “Атлет на България“ за 2020 година. Възпитаничката на треньора Атанас Атанасов за втори път е начело на класацията, след като през 2015-а бе избрана както за “Спортист на България“, така и за “Атлет на България“.

Пловдивчанката, която започва атлетическата си кариера в Харманли преди повече от 15 години, набра 237 точки от гласовете на експертите на специализираното издание. В крайното класиране се калкулира и един глас на феновете, които дадоха своя вот чрез социалната мрежа Фейсбук.

В годината, в която бяха отменени всички европейски и световни първенства, както и олимпийските игри в Токио поради пандемията от коронавирус, Габриела успя да направи няколко престижни международни старта.

28-годишната Петрова завоюва две титли в хоризонталните скокове на балканския шампионат за мъже и жени в Клуж Напока, Румъния с екипа на България. В най-силният турнир за годината в Монако, част от веригата "Диамантена лига“, Габриела зае второ място на троен скок. Същата позиция Петрова записа и на турнира в Турку, Финландия, който бе с категория "Континентален тур“.

Състезателката на СКЛА Локомотив Пловдив имаше победи и на турните в Пловдив (троен скок) и Атина (скок дължина), а на националния шампионат за мъже и жени помогна на отбора си да триумфира в щафета на 4х100 м със силно бягане в последния пост.

Постижението на Габриела Петрова на троен скок 14.38 е най-силното в българската атлетика за 2020 година по сравнителната таблица на Спириев, а това дава и надежди за олимпийска квота за игрите в Токио, които са през 2021 година.

В кариерата си Петрова има европейска титла на троен скок за девойки под 23 години (2013), сребърен медал от европейско първенство в зала и четвърто място на световно първенство на открито (2015), както и десетки участия за националния отбор на България на различни форуми.

Второ място в анкетата е за петкратната победителка в тази класация Ивет Лалова-Колио. Най-бързата българка бе "Атлет №1 на България“ за 2019 година, а през 2020-а участва на турнири от "Диаматената лига“ и "Континентален тур“. Лалова записа и победи на турнири в Италия. 

Третото място в анкетата зае новият национален рекордьор на копие Марк Славов, който завоюва и сребърен медал на балканския шампионат с рекордното постижение.

Най-добрите ни атлети в скока на височина Мирела Демирева (вицешампионка от олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016) и Тихомир Иванов разделят четвъртото място с равен брой точки 143. Мирела направи само два старта през година, но на турнири от "Диамантената лига“, а Тихомир е вицешампион на Балканите в зала. 

В челната десетка следват пет имена с успехи на балканските шампионати и силни резултатите през годината – Милица Мирчева (със силен резултат на полумаратон и бронз от балканиадата в тази дисциплина), Михаела Петкова (вицешампионка на Балканите ан копие), балканската шампионка на маратон Маринела Нинева и балканската шампионка на 200 м – Инна Ефтимова, както и балканската вицешампионка на скок дължина в зала Милена Миткова.
Още по темата: общо новини по темата: 79
05.04.2024
29.02.2024
19.02.2024
18.02.2024
14.02.2024
05.02.2024
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
След 1:8 от Септември, юношите на Ботев паднаха и от Славия
Легендарен отбор от Бундеслигата следи играч на Локо! От "Лаута" искат 3 млн. евро
Пловдивски тенисист игра срещу бивш №24 в света на четвъртфинал в Испания
Наш национал: Локо (Пд) играе най-стойностния футбол в България
Платек изненада, договорът на Керкез не е сигурен! Решението ще бъде взето следващия месец
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: