ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Страхотна история за малчугани с големи сърца от Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:55 / 08.12.2020Коментари (1)2336
ДГ "Чучулига“ в район "Централен“ е мястото, в което 6-годишната Вяра, се чувства в свои води. Детето е със синдром на Даун и от февруари е в групата на Росица Райкова и Ели Радкова. От самото начало идва с желание на градина, а в края на първата седмица прегръща една от учителките и казва "Обичам“.

Момиченцето е напълно самостоятелно, изпълнява поставените задачи и с удоволствие си играе с децата.

"Имаме горчив опит с предишната детска градина, в която Вяра беше цели две години, преди да решим да я преместим. Тя не се чувстваше добре там и ходеше с нежелание, а накрая започна да плаче и да моли да не я водим, дори изпадаше в истерия и изобщо не искаше да тръгне сутринта. Затова преди да я запиша в нова градина, исках да видя каква нагласа и готовност имат да поемат дете със специални потребности“, обяснява майката на Вяра - Надежда.

Тя и дъщеря й обикалят много детски заведения в Пловдив. В момент, когато жената вече е отчаяна, че няма да намери подходяща градина и е решила да остави детето на домашно обучение, се среща с директора на ДГ "Чучулига“ Антоанета Златанска.

"Тя се озадачи много на въпроса ми дали да подавам документите на детето и каза "Разбира се“. Първата седмица Вяра ходеше само до обед, за да видим как ще се адаптира. Децата са прекрасни, а учителките - много добри. Не знам как всички направиха така, че тя се чувства част от групата от самото начало“, споделя Надежда.

Още на първия ден тя получава снимки как Вяра си играе с няколко от децата,  участва в часовете по ръкоделие и изобщо е включена във всички занимания, наравно с останалите.

Решението да остане в ДГ "Чучулига“ обаче става категорично, когато в края на първата седмица става свидетел на искрената обич, която дъщеря й непосредствено, съвсем по детски, изразява към учителките и лелята в групата.

"Отидох да взема Вяра от градината и докато си говорихме с г-жа Ели Радкова, Вяра отиде при нея, прегърна я и каза "Обичам“. Аз се разплаках и това беше моментът, когато вече бях сигурна, че това е детската градина за детето ми“, спомня си Надежда.

Вяра ходи сутрин с огромно желание, а на 24 февруари отпразнува рождения си ден с много песни, танци и игри с децата в групата.

Надежда е основала фондация "Up with Down“ през 2019 г., която посвещава на каузата за щастлив и пълноценен живот на децата със синдром на Даун в България. През февруари 2020 стартира проекта "Помогни ми да бъда приет“ в подкрепа на приобщаващото образование на децата със синдром на Даун в българските учебни заведения и приемането им в обществото.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: