ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Възраждат бившата Белодробна с лиценза на "Св. Пантелеймон"
Автор: Диана Бикова 17:12 / 09.12.2020Коментари (39)13469
© Plovdiv24.bg
Закритата преди няколко години Белодробна болница "Димитър Кудоглу" може да започне да функционира отново с лиценза на някое от общинските здравни заведения. Най-вероятно това ще е с разрешителното на МБАЛ "Св. Пантелеймон", която разполага с едни от най-добрите в града отделения по пулмология, рехабилитация и палиативни грижи. Сградата на бул. "Цариградско шосе" 120 може да се превърне в база с разширен капацитет към бившата Втора градска и юридически няма пречки това да се осъществи, коментира пред Plovdiv24.bg директорът на общинската дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов. 

Идеята за възраждане на болница "Кудоглу" витае в публичното пространство от няколко месеца заради ескалацията на епидемията от коронавирус. През пролетта дори беше проведена среща с всички депутати от Пловдив град, които единодушно подкрепиха намерението за възстановяване на здравното заведение. На въпросната среща е обсъден вариант нужните средства да бъдат отпуснати от държавата, която предвиждаше да използва европари за болнични бази и оборудване, оказали се крайно необходими заради епидемията от коронавируса. 

Белодробна болница в момента е запусната и за да започне да функционира, трябва да се извърши основен ремонт на самата сграда и на покрива, да се направят вътрешни архитектурни промени като се изградят тоалетни към всяка стая, да се монтират антибактериални настилки, изброява д-р Калинов. Според изготвения от него доклад само за строително-монтажните работи ще са необходими около 9 милиона лева. Допълнителни средства ще трябват за оборудване и обзавеждане на здравното заведение. Шефът на общинското здравеопазване смята, че е възможно Гръдоболната да бъде възстановена до една година. 

Най-важният въпрос остава въпросът за парите. Възможностите са няколко - от общинския бюджет или от държавата, коментира кметът Здравко Димитров. Някак между другото той спомена, че може да се привлекат частни капитали и дори вече имало запитвания за изграждане на модулна болница в двора на Белодробна. "При липса на средства, защо да не използваме частен капитал като публично-частно партньорство? Има интерес и от местни, и от чуждестранни бизнесмени. Това е вариант. На мен ми се иска да е изцяло общинска, но времето ще покаже какво ще се случи" - каза д-р Калинов. Никой от градската администрация засега не посочва конкретни имена, но се изтъква като най-добър вариант възстановяването с държавни средства.

Реализирането на проекта "Белодробна болница" задължително ще мине през обществено обсъждане, на което експертите трябва да кажат тежката си дума. Ако се приеме, че е важна като структурна част от общинското здравеопазване, ще се пристъпи към възстановяването на болницата. "Напоследък се говори за кардио дистрес синдром дори при безсимптомните за коронавирус. Последиците ще станат ясни след 5 години. Трябва да подходим както към туберкулозата, защото ще е необходимо тези хора да се наблюдават в специализирани заведения. Нашата цел е да заработи болница, от която хората имат нужда" - допълни шефът на общинското здравеопазване.

Възраждането на болница "Димитър Кудоглу" няма да е лесен процес и освен желание на местната общественост, ще е необходимо и политическо решение. Отделно от това ще трябва да се проведат съответните разговори с Министерството на здравеопазването и НЗОК. "Видяхме, че при този натиск върху здравната система правилният подход е не разкриване на нови болници и нови легла, а използването на съществуващата база. Това ще покаже стратегическо мислене, а на хората ще даде сигурност, че са лекувани и наблюдавани" - коментира Калинов.


Още по темата: общо новини по темата: 70
16.12.2022 »
23.11.2021 »
04.08.2021 »
18.02.2021 »
09.12.2020 »
17.02.2017 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А специалистите, които работеха там, откъде ще се вземат?
0
 
 
Не четете между редовете. Тъй като когато се закри болницата имаше решение на общинския съвет, сградата и земята да се ползват само за медицински нужди, изведнъж за възстановяването на болницата, се прокраднаха частни Инвеститорски интереси. Ще сключат договор за публично - частно партньорство, първоначално. След това, тъй като никой не ги следи тези договори у далече от обществения интерес, договора ще остане само частен. Справка Панаир Пловдив!
0
 
 
Най-после, пренебрегнаха волята на дарителя, оставиха града без жизнено важна болница, сега да възстановят болницата!
0
 
 
В нашия град управление няма.Само главаци. Но ние сме си виновни,защото ги траем.
0
 
 
Аз само да попитам.... кой ще работи във възродената болница? Сега няма доктори и медицински сестри за работещите към момента болници!
0
 
 
Кви болници какви пет лева ксората умират в ка6ти не ги взимат б болници,засрамете се
0
 
 
Радвам се ,че дойде време и за тази сграда , която е крайно необходима за лечение на белодробни заболявания.Трябва и един основен ремонт !
0
 
 
Мястото ги изкушава с години,но Кудоглу така го е завещал,че не могат да го барнат!Не напразно е построена там.Отговаря за нуждите на белодробно болните.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: