ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Всичко, което трябва да знаем за руската ваксина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:16 / 16.12.2020Коментари (9)8600
©
На 5 декември в Москва започна ваксинация на населението - лекарите, учителите и служителите на градските социални служби ще бъдат ваксинирани първи. Списъкът ще се разширява с производството на новите партиди ваксини. На московчани ще се инжектира лекарството Sputnik V, създадено от учени от Центъра ''Гамалей''. Какво трябва да се знае за тази инжекция и всички предстоящи ваксинации.

С какво ще се ваксинират руснаците?

На 2 декември руският президент Владимир Путин призова вицепремиера Татяна Голикова да започне ваксинация срещу новия тип коронавирус. И от 5 декември, тя започна в Москва, съобщи кметът на столицата Сергей Собянин в своя блог, цитиран от "Труд".

Руснаците ще бъдат ваксинирани с първата в света ваксина Sputnik V - създадена е от учени от Центъра. Сега лекарството все още преминава през третата, последна фаза от клиничните изпитвания. Въпреки това, в съответствие с правилата, приети по време на пандемията, Министерството на здравеопазването на Руската федерация разреши предварително да се регистрира лекарството и да се използва за ваксинация на руснаците, въз основа на положителните резултати от първите две фази на опитите.

Как работи ваксината?

Учени от центъра Гамалей взеха генетичен материал от вируса SARS-CoV-2 и отстраниха репродуктивния ген от него, който носи заплахата за разпространение на инфекцията. След това го поставиха в така наречения носител, наречен вектор. Когато се прилага ваксината, "векторът", подобно на куриер, доставя безвредния SARS-CoV-2 до клетките на организма. Там вирусът провокира имунен отговор и по този начин се произвеждат антителата в организма, които впоследствие предпазват от инфекция.

Каква влиза в състава на Спутник V?

В допълнение към генетичния материал на SARS-CoV-2, препаратът съдържа помощни вещества: захароза, етанол 95%, два вида сол, магнезиев хлорид хексахидрат, полисорбат, вода и химичното съединение Трис. Всички те помагат на организма да усвои лекарството и изискват допълнително внимание, предупреждават лекарите, тъй като свръхчувствителността към едно от тях може да провокира нежелани странични ефекти.

За кого е противопоказна ваксината?

Хората с хронични чернодробни и бъбречни заболявания, тежки заболявания на хемопоетичната система, епилепсия, както и инсулти и други заболявания на централната нервна система трябва да се ваксинират с повишено внимание. Необходима е също консултация с лекар при заболявания на сърдечно-съдовата система, първични и вторични имунодефицити, автоимунни заболявания, белодробни заболявания и астма.

Пациентите с диабет и метаболитен синдром също трябва да бъдат внимателни. Сред противопоказанията за ваксината са също бременни и периодът на кърмене, пише в инструкциите за Sputnik V, публикувани от Министерството на здравеопазването на Руската федерация. Освен това децата не трябва да бъдат ваксинирани, тъй като все още не са проведени ваксинални проучвания с тази група.

Какви странични ефекти може да предизвика ваксината?

Болезненост и подуване на мястото на инжектиране, студени тръпки, треска, главоболие, умора и болки в ставите и мускулите - всичко това може да се появи при някои хора след прилагането на ваксината Sputnik V. Може да се появи и гадене, загуба на апетит, подути лимфни възли, но всичко това ще зависи от индивидуалната непоносимост към компонентите на лекарството.

Независимо от това, както по-рано заяви заместник-директорът на Центъра Гамалей Денис Логунов, докато доброволците, върху които е тествана ваксината, все още не са разкрили сериозни странични ефекти, които биха причинили необратими процеси в организма.

Как да се подготвим за ваксинацията?

Няма задължителен преглед преди ваксинацията. Но все пак руснаците, които се притесняват от странични ефекти, е по-добре да се консултират с лекар преди въвеждането на Sputnik V, казва главния изследовател на Гамалей Анатолий Алтщайн.

Освен това в самия ден на ваксинацията определено не трябва да се пие алкохол, тъй като той не е съвместим с никое лекарство, предупреди главният нарколог на Министерството на здравеопазването Евгений Брун. И още - не ходете на фитнес, не пушете, и не яжте мазни и пържени храни. 

По-добре е да прекарате този ден спокойно, без сериозни физически натоварвания, предупредиха в оперативния щаб за контрол и мониторинг на ситуацията с коронавируса в Москва.

Как изглежда процесът на ваксинация?

Лекарството се инжектира в рамото и ако там не е възможно, тогава в бедрото. Ваксинацията се извършва на два етапа с почивка от три седмици. Повторната ваксинация е необходима, за да се гарантира развитието на дългосрочен имунитет, посочва уебсайтът на Sputnik V.

След колко време ще се появят на антителата?

Антителата срещу COVID-19 се развиват при ваксинираните в рамките на 2 до 3 седмици. В някои групи от населението могат да възникнат проблеми - например при хората над 80 години може изобщо да не ги развият, тъй като имунната им система вече не е изправна. Също така тялото на тези, които редовно консумират алкохол, може да не реагира на лекарството, тъй като той е токсичен за всяка развиваща се клетка, предупреди ръководителят на Центъра Гамалей Александър Гунцбург.

"Освен това тежкият стрес или постояннио напрежение също не допринасят за производството на антитела. Също така, тези, които приемат статини - противовъзпалителни лекарства, които влияят на размножаването на клетките - обикновено са онкологични пациенти“, каза лекарят.

Колко дълго ще продължи имунитетът?

Имунитетът срещу коронавирус след ваксинация със Sputnik V може да продължи до две години или повече, каза главният руски специалист по инфекциозни болести Владимир Чуланов. "На теория вирусът не е твърде изменчив и се надяваме, че антигенната му структура ще бъде запазена. В такъв случай ваксината наистина може да има дългосрочен ефект. Две и повече години“, отбеляза той.

В същото време ще има и такива, които може да не бъдат засегнати от ваксината. "Някой развива много силен защитен имунитет, докато други може и да не го развият. В такива случаи не е изключена възможността за заразяване, но на теория болестта ще премине леко. И като цяло процентът на такива хора е много малък“, - уточни Владимир Чуланов.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.12.2020 г.
0
 
 
След като толкова подробно се пише за руската ваксина,защо и американци,французи и сие не опишат така подробно и техните ваксини и тогава всеки да има право да решава коя да избере.
-1
 
 
Предполагам че типично по руски всякакви странични ефекти ще бъдат премълчавани и изваждани от статистиката, а ще се говори че тяхната ваксина е най-добра в света. Все си спомням филма за Чернобил където всички партиини идеалисти говореха че е физически невъзможно РБМК реактор да експлодира, а по стечение на обстоятелствата единствения екслодирал реактор в историята е точно РБМК реактор.
-2
 
 
Това, което трябва да знаем за руската ваксина от създателите на новичоци е: всичко дето руснаците искат да направят добре в края на краищата се получава както винаги (бошлав). Ваксината им може и да работи, може и да не работи, фифти-фифти, божа работа, пардон- путинска.
Aнонимен
на 16.12.2020 г.
-2
 
 
Етанолът може да го замент с водка!
Aнонимен
на 16.12.2020 г.
+1
 
 
Това е добро по-добро от нищо. Има светлина в тунела.
0
 
 
А с руската кога ще можем да се ваксинираме, защото списъците са много дълги за нея?
+2
 
 
След като на нас ни предлагат американската защо няма толкова подробна информация за нея?Или защото никой не може да я представи.Или защото не трябва да я знаем?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: