ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчани: Има множество несъответствия по строежа зад Юбилейния блок
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:17 / 20.12.2020Коментари (2)7246
ИК "Граждани против презастрояването в р-н "Южен" се свързаха с Plovdiv24.bg, за да споделят как протича борбата им с институциите, и по-конкретно, желанието им да бъде преустановено надстояването над спорния имот зад Юбилейния блок в кв. Кючук Париж.

Даваме им думата и публикуваме текста без редакторска намеса:

"Драги съграждани,

На 06.10.2020 внесохме в ДНСК сигнал за извършване на незаконен строеж, който сигнал беше препратен до РДНСК с указание да извършат проверка. Такава беше извършена, а отговорът беше получен тези дни и той не е удовлетворителен. С Настоящето ще ви запознаем с резюме на сигналът ни, който се състоеше в две точки:

1.Несъответствие на височините на новата сграда с тези, допустими с издадената

виза по чл.140, която се явява копие на действащия ПУП . В графичната част на действащия ПУП(Снимка 1), може да се види, че ограничителните линии на застрояване затварят два ограничителни обема в северозападния и югозападния ъгъл на УПИ VIII, които допускат строителство с максимална височина 5м. Те са подредени в една права линия с трети, средищно разположен, ограничителен обем с максимално допустима височина <15м.  Тази права линия е котирана на разстояние мин.21 м от разположената на запад съществуваща многоетажна жилищна сграда на "Юбилеен“ блок. На място, фактическото изпълнение на ъгловите жилищни секции на строящата се сграда, които се намират в рамките на двата ограничителни обема с допустима височина Н<5м, както е видно от приложената снимки 2 и 3, е до седми етаж (осем етажни плочи считано от котата на прилежащия терен), което надхвърля драстично допустимата височина от 5м. Реално северозападната и югозападната ъглови жилищни секции вече са построени на височина 7х3м=21м. Ако се изчисли на база мин. светла височина на жилищните помещения, допустима  според чл.72, ал 3, Наредба №7 "за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони“, общата височина е 7х2,60=18,2м. Тоест реалната изпълнена височина на северозападна и югозападна жилищни секции е между 18,2м-21м, а според действащия ПУП-ПРЗ трябва да бъде максимум 5м. С превишаване на височините на новата сграда спрямо позволените в действащия ПУП височини, се навлиза в обхвата на действие на  Чл. 225, ал. 2 , т.1 от ЗУТ и съгласно него стоежът в УПИ VIII-1882 трябва да се обяви за незаконен и да бъде спрян.

В чертеж "Ситуация“ от техническия проект по част "Архитектура“  НЕ Е НАНЕСЕНА ОГРАНИЧИТЕЛНАТА ЛИНИЯ НА ЗАСТРОЯВАНЕ, определена с визата по чл. 140 . Липсата на тази линия в ситуацията на сградата затруднява преценката дали изпълнената сграда е в рамките на допустимото застрояване. Това ни даде основание да изработим пропорционално нанасяне на изпълнената сграда от ситуацията върху визата (снимка 4). На това комбинирано изображение се вижда как контурите на сградата от ситуацията излизат извън ограничителните линии на застрояване определени с визата по чл 140., както по височина, така и на места по план.

2.В съдебно техническата експертиза във връзка с дело №3061/2019г,вещо лице арх. А. Д. е приложила като доказателствен материал "Ситуация“ и "Обяснителна записка“ (3страници) от инвестиционния проект на сградата. На трета страница от обяснителната записка(снимка 5) се виждат предписанията на техническия проект по отношение на озеленяването с висока дървесна растителност. В приложения документ "обяснителна записка“ –трета страница се чете "Подземното ниво не е по границите на парцела и има възможност за запазване на съществуващите дървета, както и за нова висока растителност“. Съществуващите тогава дървета могат да се видят  на снимка 6. От цитирания текст към записката и приложения чертеж на ситуацията става ясно, че съгласно техническия проект трябва да бъде оставена незастроена озеленена ивица от западната, северната и южната граници на УПИ VIII (която е оставена за висока дървесна растителност и по тази причина подземния паркинг е отдръпнат навътре от имотната граница). При изпълнението на сградата, не само че не е оставена такава ивица(Снимка 7), но и бяха изсечени съществуващите дървета до западната имотна граница на УПИ VIII, въпреки изричната препоръка на архитекта, видна в  приложената обяснителни записка,  те да се запазят. Изпълнението на цитираната сграда, при съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект  навлиза в обхвата на чл.225, ал. 2, т. 3 от ЗУТ, във връзка с чл. 154, ал. 2, т.4.

Разширяването на подземното ниво извън габарита, определен в инвестиционния проект за сметка на предвидените площи за висока дървесна растителност е съществено отклонение от одобрения инвестиционен проект, тъй като изискванията за минимално озеленяване в УПИ и за минимално озеленяване с висока дървесна растителност са част от строителните нормативи, санитарно-хигиенните и екологични норми, заложени в законодателството по устройство на територията у нас. По-точно чл.19, ал.2. Наредба 7. Съгласно действащия ПУП-ПРЗ за УПИ VIII – 1882, както и съгласно визата за проектиране за посочения УПИ е определена зона Жг, така че въпросния имот е урегулиран съгласно нормите на чл. 19,ал.1, Наредба 7"за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони“.

Така изпълняващия се в момента строеж има съществено отклонение от одобрения инвестиционен проект по отношение на минималното озеленяване с висока дървесна растителност и следователно стоежът в УПИ VIII трябва да се обяви за незаконен поради нарушение на чл. 225. ал. 2, т. 3 от ЗУТ, във връзка с чл. 154, ал. 2, т.4. 

Имаме и отговор на този сигнал след като от ДНСК София наложи на РДНСК Пловдив да извърши проверка. Отговорът идва от Пловдив и накратко гласи че няма несъответствие на строежа с инвестиционния проект. На този етап ние няма как да проверим достоверността на тази проверка. С нея те отговарят по  казуса на втората точка, въпреки че самото отсичане на дърветата също би трябвало да се счита за неизпълнение на проекта. Обаче, по никакъв категоричен начин не казват дали строежа, съответно проекта,  отговарят на визата за проектиране и не дават отговор на казуса по т.1 .

ИК "Граждани против презастрояването в р-н "Южен"


Още по темата: общо новини по темата: 357
15.04.2024 »
28.03.2024 »
25.03.2024 »
25.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Студена вода и глухарчета. Едното за тонус,другото да не духате напразно. Те вече ще се нанесат обитатели ,вие още дрънкате глупости. Не разбрахте ли,че сте Никой в тоя случай. Нито собственици на земята,нито влияете на разрешителни за строеж. Вие сте собственици на апартаменти около това място и ви е криво,че няма да е поляна вече. Все едно някой някога ви е обещал парк или зелена площ. Минало е време и сте го пропуснали да промените предназначението на мястото. Сега ревете. Късно е.
0
 
 
Браво за неспиращото недоволство и търсене на сметка от отговорните институции! Ясно е, че там ще има кооперация, ясно е че няма да се случат исканията на ИК за съжаление... Идиотското в случаят е че не винаги става въпрос за рушвети, пари под масата, корупция и т.н. Законите до един у нас са написани така, че винаги да има вратичка, която да се използва... Един закон написан по кадърен начин, се застъпва с друг, който отменя първият (не съм юрист и това го казвам по собствени виждания). В един момент дори някоя институция да иска да си свърши работата, остават с вързани ръце... Все някой някъде из тия държавни органи има съвест ихъс за работа макар и да са малко тези. Проблема идва невинаги от ДНСК, РДНСК, районен кмет и т.н. Проблемът е в малкото хора, които са готови да надигнат глава или ако го направят е за седмица... Проблемът е и в законите и в липсата на контрол също. Инвеститорите? Те също не са виновни! Ако аз имам парите и възможността да направя читава инвестиция, която ще ми се изплати добре и законово нищо не ме спира, защо да не я направя!? Мисля че е нормално! Защо Пловдив не расте в обширните полета наоколо? Няма на къде - има общ. Марица и общ. Родопи! Това пак не е проблем на ИК, на изпълнителят на проекта... това е сбъркана работа и пак от високо! Ако общ. Пловдив не беше с граници на 20м от последната сграда, има доста привлекателни места за застрояване, които пък ще са доста по-търсени и на по-високи цени, което си е ОК за инвеститорите. В Пловдив място няма! Въздух... няма! Има глупаво написани закони, които позволяват презастрояването. Градоустройствен план... не съм чел, но сигурно е на поне 20-30 години, когато жителите са били в пъти по-малко, а автомобил имаха максимум по един на семейство... Сега хората бягат, виждаме всички СМ, К, Х, РА и какви ли не регистрации сутрин по светофарите... Те не бягат защото им е много хубаво, бягат, за работа. Но нещата стават още по-зле... идват тук, търсят да купят апартамент, защото наема и заема са близки... Т.е. търсене има голямо, съответно предлагането също е голямо, място... няма! От там се започва - няма паркоместа, пътищата са силно отеснели, въздъха замърсен... За каапак обаче и тези, които разбирам, че са дошли за да си вадят хляба, не си регистрират колите и тях самите в общ. Пловдив, защото видиш ли, данъците тук са много високи... Що да не плаща човек данък като за Пазарджик, Хасково или Смолян, пък да си обикаля по улиците в Пловдив...!? И да се върнем на темата - това няма да спре, докато не се променят законите и ДЪРЖАВНИЦИТЕ не започнат да са истински такива! Като човек с малък бизнес не мога да си обясня как в Пловдив за 42м3 плащам наем от 500лв в краен квартал, а в София мои приятели плащат 700лв за 110м3 в съпоставим квартал!? Някъде нещо се чупи ЯВНО! Докато държавата не наеме ЧИТАВИ хора, които да пишат законите, не се прегледа конституцията, докато и ние сме "ТАРИКАТИ" за да минем с по-нисък данък и ако може да не се плати някоя синя зона... е няма да се оправим! Дилема - всички искат, всички мрънкат, някои са ОК с тия неща... но пък никой не иска да плаща, за да му е ОК! Държавата - пълен ПАС и неадекватен отговор или закон... Ако някой има "топки" да се пробва, бързо изчезва... Нямаме оправия! И откъм държава и откъм хора... Едни мрънкат, че данъците са високи, други, че няма как да си паркират "под прозореца", третите се правят на ощипани и си чакат следващият мандат! Хората са си наредили нещата, мандати и да няма, те са си оправили живота! Докато се налага да ритам туби, поставени, за да пазят паркоместа пред блок, кооперация или там някаква си сграда.... всички ще сме виновни!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: