ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин: В Германия на входа на Lidl има машина, която ти дава бонус
Автор: Васил Динев 14:10 / 24.12.2020Коментари (9)38458
©
Снимката е илюстративна
Пловдивчанин потърси Plovdiv24.bg преди време, за да разкаже онова, което го вълнува. Сега дойде ред и на неговия сигнал, нека му дадем думата:

"Здравейте! Не се сетих къде другаде да дам гласност на това, което напоследък ме кара да се замислям за разни недобре организирани неща. Става дума за вторични суровини, достъпа до пунктове и меко казано, подигравката с изкупните цени. Ще опитам да разкажа накратко.

Събирахме стъклени буркани от лютеница основно и от подобни, ежедневно използвани продукти за зимнината на дядо ми, която произвежда на село, както и PVC бутилки от минерална вода, за да ходи да си налива от извор, вестници...

Но той почина и реших да разчистя избата и вместо да напълня контейнера с толкова отпадъци - без това ги имам вече, да ги отнеса за връщане в пункт за вторични суровини. Оказа се, че всички, които открих в интернет, са на недостъпни за нас без кола далечни, крайни места на града и нито мога да ги занеса без транспорт, нито си струва трудът и евентуално бензинът на някой познат с кола.

Към 5 стотинки за килограм хартия - без значение картон, вестник, по-луксозна гланцова от списание, не са по категории и 3 стотинки за брой стъклен буркан и нещо подобно за PVC бутилки, пак без да са категоризират бели и цветни. Не че искам да печеля нещо, но тези цени не дават особен стимул да рециклира човек, а все се тръби за опазване на природата, да изчистим България, а се подиграват направо за жълти стотинки.

В случая искам да си направя труда да мъкна доста неща, но ми е невъзможно на тези места. Баба ми казва, че преди е имало пунктове почти във всеки квартал, близо до дома, достъпен и една стъклена бутилка е била поне 10 стотинки във времето, когато киселото мляко е било в стъклени буркани, олиото в стъкло също и са давали отстъпка примерно от цената, ако носиш в магазина да върнеш старите, като купуваш нови продукти. А и все пак се хаби вода да ги измиеш, която също не си струва парите за качеството, което е... отклоних се

В Германия, вероятно и другаде, на входа на Lidl например, има машина, където може да пуснеш 5 PVC бутилки и ти дава касова бележка за 1 евро, с която може да платиш при пазаруване в магазина или ако си насъбрал повече бутилки от вода и други, повече пари и удобно измислено да ги носиш на достъпно място, където ходиш да пазаруваш, не специално в пункт заради тях и ти дават бонус от това"...







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
В Германия не е бонус,а цената на амбалажа е включена при покупката, естествено е при връщане да си вземеш сумата обратно,а за стъкления амбалаж има контейнери където се изхвърля разделно по цвят!
+1
 
 
Като говорим на тая тема .Последния град в които бях Хановер са си решили проблемите със сметта така: Имаш различни по външен вид торби .Едни за био отпадък,едни за хартиени отпадъци,други за метал и стъкло.Като ти се напълни се вади пред дома,минава кола която ги прибира безплатно ,останалото е смет и за нея плащаш
+2
 
 
Абе малко е извън системно това изказване.1 всеки амбалаж се плаща от теб 8 или 25 цента и съответно като го върнеш получаваш назад парите си.Ти ако искаш го метни -друг ще го върне.....2 амбалаж взет от едно място примерно Лидл много вероятно е да не бъде взет в друг магазин.Пример взимаш шише вода 20цента до 2 евра,взимат ти се допълнителни 25 цента за амбалаж-като го върнеш получаваш бележка с която пазаруваш-тоест пак оборот за магазина.И на фестовете е така,поръчваш си чаша греяно вино 5 евро +2 евра за чашата-като я върнеш обратно си взимаш депозита
+1
 
 
Не в лидл а във всички магазини се взимат пвц ,стъкло и кенчета на цена 25 цента броя.Тук е Булгаристан не Европа.
-3
 
 
Най-напред трябва да се промени манталитета на народа, след това другото. Подобна услуга направиш ли я в България, нон-стоп ще е пълно пред въпросните машини и накрая може да се окаже, че магазина има оборот от бележки от машината, а не от пари. И ще я махнат на втория месец. Нещо друго - в Лидъл, така и така сте го дали за пример, НЕ изкупуват бирени бутилки, т.е. цената на амбалажа ти е сметната в цената на бирата. Е, защо?! Така плащаш 15-20 стотинки за бутилка сигурно, а ако отидеш след това да я върнеш на вторични, ще ти дадат 2-3-5 стотинки. Крайно глупаво.
+4
 
 
Не е само в Германия,в цяла Скандинавия е така и там хората не го правят толкова за пари - все пак сумите са *символични*,а просто са научени да си пазят природата.Нещо обичайно е в двора да имаш място за преработване на биологичните отпадъци от къщата на компост.Който след това отива в градината.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: