ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
До края на годината цяла България щяла да бъде покрита с 5G мрежa
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:03 / 11.01.2021Коментари (6)2822
©
До края на годината цяла България ще бъде покрита с 5G мрежa. В края на миналата година обаче, две български общини - първо Балчик, после Мездра, наложиха мораториум върху новото поколение мобилни комуникации, заради притесненията на хората там за здравето им, предава БНТ.

Община Балчик първа забрани за година изграждането на 5G мрежата след подписка от граждани, които имат опасения за здравето си.

"Първо имаше, събрано недоволство в част от гражданството на община Балчик и след като прочетохме малко по темата наистина няма голяма яснота доколко е опасна или безопасна самата мрежа", казва Николай Колев, председател на Общинския съвет Балчик от БСП.

"Моите колеги проявиха един евтин популизъм го наричам аз. Защото ние не можем да се скрием от прогреса. Ако във всички общини около нас има изградена 5G мрежа, а в нашата няма, не знам с какво ще предпазим нашите граждани", смята Симеон Господинов-общински съветник от ГЕРБ.

В последните дни на 2020 г. Община Мездра също наложи едногодишен мораториум, но с опция да отпадне при конкретни доказателства, че технологията няма да се отрази върху здравето на хората.

"Ние не сме против развитието на технологиите и на света, но сме за здравето на човека.И ако има хора, които могат да докажат противното, нека го направят", казва Радослав Маринов- общински съветник.

Кметът на Мездра е категоричен, че няма да се съобрази с решението.

"Нито може да се спре развитието, нито може да се спре прогреса, а и най-вече не ни е в нашите прерогативи", категоричен е Иван Аспарухов - кмет на Мездра.

Мобилните оператори твърдят, че технологията е безвредна, тъй като се базира на общоприети световни норми и стандарти за безопасно електромагнитно излъчване.

"Всички съмнения и страхове от 5G технологиите са неоснователни", категорична е Галя Маринова- изпълнителен директор на Българската асоциация на комуникационните оператори.

Нормите, които са приети в България са между 40 и 100 пъти по-стриктни от тези, които са приети и препоръчани от ЕК. В този смисъл, ние нямаме никакви съмнения относно безопасността на 5G технологията. Преносът на данни през 5G мрежата може да достигне до 2,2 гигабайта в секунда.

От министерството на транспорта увериха, че 5G мрежите ще се изграждат при спазване на най-високи стандарти за безопасност.

"Никой не би си позволил да застраши живота на българските граждани. Пето поколение мобилни комуникации е един нов стандарт, който дава възможност за повече пренос на данни с по-висока скорост, с много малко закъснение и същевременно с голяма степен на сигурност", категорична е Адреана Атанасова- зам.-министър на транспорта.

Очаква се 5G мрежите да дадат тласък на телемедицината, дигитализирането на градовете, изграждането на умни домове, развитието на онлайн обучителна и работна среда, разпространението на интернет до труднодостъпни региони.

"Това е една голяма възможност за малките общини да си направят собствени смарт пространства, ако не и цели смарт общини, които ще направят общините съвсем различно място. Ще привлекат нови икономически дейности", допълва Галя Маринова.

"До края на годината ние ще имаме разгръщане на поне три от българските мобилни мрежи, на три от операторите", допълва Атанасова.

Очаква се през 2030 г. и шесто поколение мобилни комуникации.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За какво ни е това 5G? Никой не е тръгнал да си сваля филми на телефона, че да има толкова бърз интернет! 4G си е предостатъчно като бързина и като стабилност.
0
 
 
Да,сателитната телевизия на "Виваком "вече ще се управлява,както оптичната им само с едно дистанционно,така е !Така го направиха !
0
 
 
Те и "Виваком "нямат нормален обхват никъде,иначе си смениха новите приемници за сателитна телевизия от септември миналата година,така е,много са сложни обаче за употреба от потребителите новите приемници на "Виваком "!
0
 
 
Ходете да живеете в Мездра и Балчик Южна Корея от 2г.има покритие 100%. Не съм забелязал масово да измират.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: