ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Първо в Plovdiv24.bg: Известна зъболекарска щерка иска 11 бона от МУ Пловдив за вреди
Автор: Георги Василев 08:56 / 14.01.2021Коментари (7)12448
©
Много популярна пловдивчанка и дъщеря на уважаван стоматолог поиска 11 000 лева обезщетение от МУ Пловдив, научи Plovdiv24.bg. Дамата твърди, че ръководството на ВУЗ-а я отписало незаконно от учебната 2016/2017 година, като това станало няколко дни преди откриването. Младата жена изпитала унижение и срам, плакала, сринала се психически – затова поискала и въпросните пари.  

През 2016 г. тя мислила да наследи професията на баща си и да стане зъболекар. След тежък провал на изпитите по биология и химия се отказала от държавната поръчка. Имала двойно гражданство и се записала като чуждестранен студент – платено, с по-висока такса. Получила факултетен номер и книжка за специалност "дентална медицина“, но няколко дни преди откриването на учебната година научила, че е била отписана със заповед на ректора.

Момичето ужасно се разстроило, плакало, сринало се психически и дори пило медикаменти, за да се бори със стреса. До ден-днешен трепери, щом стане въпрос за случая. Заповедта за изключване била разписана, защото кандидат-студентката не представила в срок документ, с който да удостоверява двойното си гражданство.

Тя събрала сили и оспорила заповедта пред административния съд, но без резултат. Обърнала се към Върховния административен съд. Спечелила делото - върховните магистрати отменили заповедта на ректора заради непосочване на правно основание.

Така се стигна до ново дело, в което зъболекарската щерка иска 11 000 лева обезщетение за причинените ѝ неимуществени вреди вследствие на отменената заповед. За целта входирала искова молба в Административен съд - Пловдив по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Делото беше разгледано преди дни.

Според приетата съдебно-психиатрична експертиза дамата изпитала чувство на унижение, срам, била потисната и без самочувствие, но това не довело до дезорганизация на поведението – момичето дори бързо взело решение да продължи образованието си на друго място и в друга специалност.

Били разпитани нейни близки, които разказали колко зле се чувствала тя след отписването. Пред магистратите говорили и двама служители на МУ-Пловдив, които лично ѝ дали срок да представи паспорт, удостоверяващ чуждото ѝ гражданство, което така и не се случило – затова и била отписана.

Според ЗОДОВ, обезщетение от държавата или общината може да се търси при отменен от съда незаконосъобразен административен акт, който нанася вреда на гражданин. Причинната връзка между отменения акт и вредата трябва да бъде доказана от ищеца.

Легална дефиниция за "неиумуществени вреди“ обаче липсва. В конкретния случай заповедта била отменена от ВАС, но не било установено безспорно, че в резултат на действията на администрацията на МУ–Пловдив, жената е имала негативни психически изживявания. Според магистратите, по-скоро това са обичайни емоции, вълнения и разочарование от несъстоял се прием в университет, характерни за всеки човек, особено млад.

По делото нямало медицинска документация от психолог, която да доказва понесени от кандидат-студентката психически травми, липсвали и доказателства за прием на медикаменти за овладяване на стреса. За успешно справяне със ситуацията обаче свидетелствал фактът, че 2 седмици след отписването от МУ, момичето е кандидатствало и е прието да учи "право".

Освен това случаят попадал в хипотезата на изключение от закона, тъй като дамата не представила документ, който бил задължителен. Искът е бил отхвърлен, но младата жена може да обжалва пред ВАС.

-чл. 5, ал. 1 от ЗОДОВ "Ако увреждането е причинено поради изключителна вина на пострадалия, обезщетение не се дължи“.

Plovdiv24.bg разполага с имената на всички участници в историята, но те няма да бъдат публикувани без желанието на страните заради чувствителността на тематиката. Редакцията ни е отворена за официални коментари.


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Никой от възмутените пишещи не се запита с какво основание университета незаконно я е отписал. Ако се беше случило на вас? Всно е че "емоционалните" щети са просто за изкарване на компенсация, но дали е отписана правомерно?
+2
 
 
Не стига, че тъпа ами и нагла. Няма акъл да я приемат, реве и съди. Чудя се само дали наглостта и тъпотията не вървят ръка за ръка
+2
 
 
Ама защо все на "популярна дъщеря" се случват тези работи. Добре че МУ Пловдив все още има някакъв стандарт.
+3
 
 
Да са живи и здрави ректорите, които си вършат прекрасно работата ! Добре, че не е станала стоматолог, дано се случи същото и с “правото” ! Но тука може да си плаща за статии от на татю парата, колкото си иска ...
+3
 
 
Изпаднала в ПОТРЕС и ТРЕПЕРИ ооооооо ужасссс. ПИЕ ХАПЧЕТА, МАРИХОЛАНА И АНТИДЕПРЕСАНТИ И НЕ МОЖЕ ДА СПИ, нищо не може да я успокои. Освен едни 11 000 лева. Така бива.
+4
 
 
На централна гара има стоянка за амбициозни,хващащи окото и емоционално нестабилни труженички. Да се пробва там с което си иска гражданство. От всяка пръчка свирка не става! Но дамата може да умее да свири.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: