ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Измама в големите хранителни вериги у нас!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:34 / 14.01.2021Коментари (3)64237
© Plovdiv24.bg
Илюстративна снмимка
"Хранителни вериги продават германски картофи като българско производство. Това установи проверка на Националната асоциация на картофопроизводителите в няколко магазини в страната. На етикетите пише произход от България, но реално не са, защото ние ги познаваме и виждаме, че са немски. Освен това родната стока е на доста по-високи цени от вносната", заяви Тодор Джиков, председател на асоциацията.

Според него измамата идва от доставчиците на веригите, които сляпо им се доверяват. По закон всеки търговец подписва декларация за произход на стоката, която продава на магазините.

"Призоваваме да започнат масови проверки на веригите и техните доставчици за произхода на продуктите. За целта ще сезираме Комисията за защита на потребителите, НАП и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да проследят цялата верига от къде идват картофите, като какви се продават и дали са българско производство", подчерта Тодор Джиков.

От Националната асоциация на картофопроизводителите призовават потребителите да продължат да търсят и избират българските продукти. По този начин подпомагат родното производство и стопаните, които вече 5 месеца не могат да продадат продукцията си и тя залежава по складовете. Причината е в по-ниските цени на вносните картофи заради отпуснатите големи субсидии на местните земеделци в Германия, Полша, Румъния, Белгия, Нидерландия и Франция. Добрите и нормални добиви през 2020 г. се сблъскаха с един ненормален пазар. Той беше продиктуван от COVID-19.

"За съжаление, пандемията нанесе изключително голям удар специално върху картофопроизводството у нас", коментира Тодор Джиков.

"В България се нотифицираха две схеми. По тях общо картофопроизводителите получиха 45 евро/дка. За сравнение, Белгия нотифицира помощ от 5 евроцента на кг. продукция при продажба на картофи до 2 тона от дка, т.е 100 евро на дка. Именно оттук се получава една голяма разлика, която рефлектира върху сектора у нас. Конкуренцията, която е на българския пазар в момента и ниските цени, на които се внася продукцията от другите държави от ЕС, поставя в невъзможност нашите производители да си продават наличните картофи", обясни още Тодор Джиков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чакайте сега... повечето големи производители имат хубави евро програми. Точно за картофите вървяха такива. И не стига това, ами и се оказва, видиш ли, че вносните картофи са по-евтини ? Значи е по-евтино да докараш картоф от Турция или някъде другаде, вместо да го произведеш тук (като имаш дори и евро проект, който изпълняваш), така ли ? Еми, малко смърдите - някой май гледа да лапа колкото може, а ? Яжте си ги, българина отдавна не е глупав. Има френски картофи на добри цени вече на доста места, ще ядем тяхните, по-евтини са и най-вероятно имат доста по-малко ла**а вътре. Като Ганьо няма втори !
+1
 
 
да стимулираме родното производство, което е по скъпо, а кой ще стимулира моя портфейл? В доста предавания се показа как местните производители злоупотребяват с препаратите за растителна защита и това, че нещо е произведено в БГ не гарантира по добрите му качества.
+3
 
 
Още ли има хора, които вярват, че в България нещо се произвежда!? Горките наивници!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: