ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ученият, разработил лекарство срещу коронавирус: Намерихме слабото място на вируса
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:06 / 17.01.2021Коментари (1)3690
©
Направена е първата стъпка към откриване на лекарство срещу COVID-19. Учени от института по биоинформатика в Тюбинген твърдят, че компютърен модел доказва слабото място на вируса. Лекарството срещу ебола, малария, за лечение на ХИВ, СПИН или грип - в началото на пандемията те бяха несигурният лъч надежда за борбата срещу коронавируса.

След месеци дойдоха ваксините и милиони вече се имунизираха. През седмицата дойде и нова надежда: биоинформатици от университета в Тюбинген постигнаха пробив с компютърна симулация.

"Конструирахме един вид мишена с активните вещества, които трябва да търсим при работата с вече сертифицирани медикаменти. По този начин може много по-бързо, при установен успех и в лабораторията, лекарството да бъде одобрено и да атакуваме слабите места на вируса", обясни пред БТВ ръководителят на проекта професор Андреас Дрегер.

Мишената, към която екипът на професор Дрегер се насочва е ензим, известен като гуанилат киназа (GK1). Чрез него, когато СОVID-19 достигне клетките на белите дробове, те започват да изграждат пътна мрежа за разпространение в тялото. Ако ензимът бъде деактивиран, коронавирусът спира да се размножава, без да се нанасят поражения на човешките клетки.

"Представете си го като една игра на взаимодействие - ние създаваме компютърни модели и симулираме възможни процеси, по време на клиничните изследвания те се проверяват, след това резултатите идват отново при нас, където изпълняваме нова симулация. В действителност, най-после имаме възможността да търсим целенасочено слабите места на COVID-19.

Обменът на вещества е толкова комплексен, че е невъзможно да се разреши по време на отделните клинични наблюдения. Процесите, които се изчисляват в нашия институт са в пъти по-сложни от тези, които се изследват в лабораторията. Ние извършихме компютърните изследвания и намерихме тази слаба страна на вируса, действително доста рано - март. След това споделихме резултатите с други учени. Изследването излезе чак сега, защото беше обстойно проверено на различни нива", каза още Дрегер.

На въпрос дали биха могли медикаментите да изместят ваксинацията, той обясни, че в идеалния случай двата препарата трябва да действат заедно. "Ваксината действа превантивно, тоест тя трябва да защитава хората, преди тяхното инфектиране с едно активно лекарство, можем да лекуваме тези, които вече са се инфектирали. Лекарство срещу коронавирус е нужно и там, където ваксинацията е невъзможна, например, при рискови групи или настъпили алергии. Тези, които се инфектират отново могат да бъдат лекувани и по този начин да се предотврати постъпването в болница, включването към дихателния апарат и продължителното лечение", посочи Дрегер.

В института "Фраунхофер" в Хамбург стотици потенциални медикаменти могат да бъдат тествани по пътя в развитието на лекарствата срещу COVID-19. Д-р Бернхард Елингер определя резултатите като революционни, но тепърва трябва да се види дали компютърният модел работи и в реалността. 

"Нашата работа сега е да намерим активни вещества, които могат да атакуват откритото слабо място. Това е най-голямата ми надежда. Специфичното в откритието на учените от Тюбинген е и че при техния модел имунната система и вирусът остават непроменени, атакува се нормалната клетка, която вече се е отделила от вируса. Затова в момента редица медикаменти са в процес на проверяване. Вярвам, че в рамките на следващата година ще има вече установени медикаменти, дали ще се основат на механизма от Тюбинген, на този етап не мога да кажа", обясни д-р Елингер.

"Със сигурност ще бъдем част от проекта и по-нататък. Да, в началото бяхме солови играчи, но днес научните изследвания се случват в голяма отборна работа. Топката се сменя постоянно, тук и там, никоя страна не работи самостоятелно", добави проф. Дрегер.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Те на доста места ползват препарати, познати от маса време, и които дават резултат, ама не, ние 'откриваме лекарството' сега. Номера от селски вечеринки. Всичко е за едни огромни пари. Това е.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: