ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Собственик на ресторант в Пловдив: Няма как с 500 лева да издържаш семейство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:39 / 21.01.2021Коментари (14)48836
©
Главни готвачи с 20 години стаж в кухните под тепетата хвърлят ножа, за да хванат волана на жълтите коли. Техни колеги вече работят на поточна линия в някоя от индустриалните зони край Пловдив, тъй като "на помощи не става". След седмица от бранша ще излязат на протест пред Министерския съвет, за да покажат, че има много хора, съдби и семейства, които разчитат на тази професия. Ще обсъдят и идеята за евентуално прилагане на "италианския модел", при който заведенията отварят напук на мерките. 

"Искаме да изразим съпричастност към всичко, което се случва около нас, но трябва да отбележим, че от 9 месеца сме със затихващи функции. Не отворим ли най-скоро, бизнесът ще бъде много сериозно ощетен“, коментира пред репортер на Plovdiv24.bg Марин Владиков от "Сдружението на българските заведения“.

От бранша се чувстват дискриминирани спрямо работещите ресторанти в хотелите, магазините и редица други обекти. Не смятат, че разковничето в борбата с COVID-19 е в затварянето на заведенията, а спазването на мерките и дисциплината. От сдружението отбелязват, че персоналът масово е в неплатен отпуск и има сериозно забавяне при очакваните помощи по 24 лева на ден.

От бранша биха работили при спазването на мерките отпреди последното затваряне – 50% капацитет, отстояние 1.5 метра и 23:30 като вечерен час.

"Ако трябва да стоим затворени, нека да се помогне адекватно на хората, за да могат да просъществуват през тези месеци. Как се плаща наем на заведение, което не работи? Няма как човек с 500 лева да издържа семейството си, дома си и т.н. Затова колегите често се отказват от занаята и търсят хляба си другаде. Това е професия като всяка друга, която не бива да се омаловажава – особено сега“, каза Владиков.

Той е и собственик на ресторант "Кухнята на Рая“, но не крие, че в кухнята е останал да готви почти сам. Бизнесът му е на режим "доставки“, в който участва предимно негов съдружник. В заведението се опитват да дават и работа на други, но признават, че балансът е труден.
АНКЕТА:
Да отворят ли заведенията?

Да
Не


Plovdiv24.bg потърси коментар и от други представители на бранша в града ни. По принцип януари и февруари са по-тежки месеци за бранша, а отварянето и затварянето на заведение не е лесен процес. Само за първоначално зареждане е необходима солидна сума пари, а при принудително спиране трябва да се реши какво ще се прави с хранителните стоки.

Собственикът на култовия White Bar на суперцентъра на Пловдив Борис Николов е раздал на нуждаещи се останали в заведението храни и не смята да отваря на 1 февруари. "По-добре да се излезе на протест и да искаме от държавата адекватни и бързи мерки. Хората ни не са получили една стотинка, много е неприятно, има хора със семейства, с деца" - коментира за Plovdiv24.bg Николов.

Ресторантьорството е свързано с много придружаващи бизнеси, сред които доставчици на продукти и други консумативи. Засега не може да се каже собствениците на колко от тези съпътстващи икономически дейности завинаги ще приключат работа.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Жоро Жена ми е съкратена заради пандемията пандемията ,получаваше помощи от бюрото по труда защото е осигурена, но срока за получаване свърши и ги спряха-вече 6м. е без работа и обещетение. Чудя се на наглоста на тия хора където не са си плащали осигуровките и вдигат най-много шум в тая държава. Даже е смешно обяснението,че така ще излезат на светло.Напомнят ми за щуреца- "Бабо Мравке де Така...."Сега ли се сещат - какво да кажат осигерените,които са си плащали осигуровките и не получават нищо.
0
 
 
И без пандемия някои хора трудно връзват двата края, пък камо ли с нея. Хората се опитват да спасят работните си места, а тук олигофрените ми пишат за надценки, високи куверти и някакви осигуровки?!? Като не ви харесва, не посещавате и не коментирате, елементарно е. Кои сте вие да казвате и решавате дали хората да работят, за да МОГАТ да си плащат наемите, кредитите и безумно високите сметки, особено през зимата. Аз нямам общо с ресторантьорския бизнес, но съм твърдо ЗА тези хора да се върнат на работните си места, със съответните мерки и правила.
+1
 
 
А с 400% надценка за всяко ястие в менюто или питие как карахте ? Беше хубаво ,нали ? Плюскахте и харчехте. А сега няма. Ами ще си свиете разходите и ще си потърсите други занимания .
+2
 
 
Ако се справяме както сега добре, казаха, че на 18.02. ще отворят ресторантите, две седмици след учениците. Това сега е важното за всички, включително и за ресторантьорите, да можем да се предпазим от скок на заразените заради английския вариант на вируса.
0
 
 
Напротив, мога да ти разкажа. Свиквайте.
+2
 
 
Може, казвам го като музеен служител. Стига, разбира се, да не се ходи по ресторанти.
+3
 
 
Другият път се осигурявай на реални доходи и няма да имаш проблем. Ама и хората са виновни, че се съгласяват да ви работят за мизерни осигуровки..
+5
 
 
Аааааа, добър ден!!!!, а тея дето ви бачкат за тея пари???, а и в повечето други браншове, добре ви е да давате тея смешни заплати, и да не осигурявате в/у реалния доход!!!. Хак да вие!!!!!
0
 
 
Първо не ги осигуряват на реалните доходи, това е така. Второ, не виждам нищо лошо да се отворят ресторантите, при спазване на мерките, но примерно с работно време до 21 или 22ч., за да избегнат всякакви купони, пиянски истории и т.н. Който иска да обядва, вечеря или да хапне нещо, защо да не може. Затварянето е от много време и този бранш е много ощетен, каквото щат да говорят. С работно време до 21ч., не виждам нищо притеснително. Друг е въпросът, че дискотеките изобщо не трябва да отварят, поне не сега, защото там нищо не се спазва!
+1
 
 
А кога ядохте големите кифтаци ,по 150-200лв куверт на ръка не ревахте....че имаше и суми от по 5хил. лева за Нова година!ИЗМЕТ МРЪСНА!НИКАКВО ОТВАРЯНЕ НА ДОЛНИТЕ КРЪЧМИ!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: