ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин: Защо 12 години Гергов беше на върха в БСП?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:31 / 26.01.2021Коментари (8)9950
© Plovdiv24.bg
Пловдивчанин се свърза с Plovdiv24.bg. Поводът - процесите в БСП. Даваме му думата веднага: "Добър ден! Казвам се Илия Гатев, бях председател на БСП - район "Северен" и съм дългогодишен член на БСП. Следя критичната ви позиция и затова ви пращам моето мнение по казуса "Гергов", което другите медии в града няма да публикуват. Ако темата продължава да е интересна за вас, може да го публикувате.

Когато научих, че Изпълнителното бюро на Националния съвет е предложило да бъде изключен Георги Гергов от БСП, не можах да повярвам. Изненадата ми беше толкова голяма, че си забравих маската вкъщи, а без маска – накъде?! Чак си помислих за миг, че пандемията е свършила и всичко е както преди. Хем се радвам, че има справедливост, хем си мисля защо се стигна дотук?

И то чак сега? Защо един, казват му "успял“ някои, други олигарх, трети – мафиот, та защо този човек в продължение на 12 години беше на върха в БСП, а сега – аут, (негова любима фраза). Задавам си въпроса - има ли промяна в БСП, след като този човек вече няма да е член. E, да, ще има промяна, но дали няма да е само на повърхността – за пред хората. Спомням си, че един човек от т.нар. партийна аристокрация управляваше БСП 13 години – и ако трябва да сме честни, никога не му беше направена оценка, нито като премиер, нито като председател на БСП – какво постигна, къде сбърка.

Когато се разделяхме с него, гледахме филм на конгреса за грандиозните му успехи, но истинската оценка я дадоха избирателите. По негово време в редиците на градската организация на БСП беше приет бизнесменът Георги Гергов. През 2007 година Румен Петков го промоцираше в градската организация за кандидат за кмет от БСП, след като беше обиколил и СДС, и НДСВ, и ДПС, и не си спомням кой още, та тогава беше рекламиран като помощник на партията, че с тогавашния Захари Георгиев накъде сме тръгнали, пак да загубим, нищо, че през 2003 година същият Захари щеше за малко да спечели изборите – само 3000 гласа разлика на балотажа.

Както и да е. Господинът, когото рекламираше Румен Петков, си беше направил дори проучване, защото имаше намерение последно да се кандидатира като независим кандидат. Проучването му показваше 1 процент подкрепа за него. И тогава Градският съвет отхвърли кандидатурата му и избрахме Захари Георгиев, въпреки твърдия тон на Петков, който дори си позволи да заплашва членовете. Аргументите срещу Гергов бяха унищожителни, как този капиталист ще го издигаме от БСП, ще ни се смеят и гаргите, тоя седесар, беше цитирано и въпросното проучване.

Изборите свършиха, а Гергов вече си беше "възстановил“ членството в БСП в Областта, в Общински съвет на БСП "Родопи“. Най-добре е да кажат от "Родопи“ как и по какъв начин е бил възстановен, мога само да гадая. Но не това е важно.

След година през 2008 Гергов беше приет за член в 408 ОПО в район "Северен“, след това избран за член на Градския съвет на Пловдив, беше заместник-председател и член на Изпълнителното бюро, а впоследствие стана и председател на Областния съвет, след като Петър Мутафчиев се оттегли. Най-тъжното е, че същите хора, които го плюеха през 2007, вече го обичаха, прегръщаха и му даваха път в партийната йерархия.

И като се почна една върволица в Панаира, в "Санкт Петербург", в Ягодово. Дай пари, бате! Дай работа, бате! Дай да помогнем! Човекът помага, и това никой не може да го отрече, но кое е отивало за партийна дейност, кое за лични нужди - никой не знае. И така партийният живот, организационният живот, йерархията, въобще цялата организация отиде "по дяволите“. Нямаше партия, нямаше органи – имаше лични отношения, лични договорки. Така и до днес в БСП град Пловдив.

Естествено, че тези от върволицата, ако трябва и устава ще прочетат, ще облечат в уставна форма цялото това разложение, и ще плювнат върху някой, то е разбираемо. Все пак са целували ръка и получили благословия, подплатена с материални придобивки. Тези същите гласуваха и за Корнелия Нинова през 2016 година, а откакто Гергов не е в Изпълнителното бюро на Националния съвет, я поливат с кал на всички събрания. Днес протестират на "Позитано" 20.

Ако БСП имаше някаква принципна политика, основана на традициите и на идеите, Гергов никога нямаше да бъде неин член по ред причини. Но дали цялото това негово участие в БСП нямаше и друга цел, дали не беше цената за придобиването на Панаира. От 2005 до 2009 в БСП се вляха много хора, чиято цел беше да нахранят политическото ръководство на страната и на партията с държавен ресурс чрез обществени поръчки и лобиране.

В БСП се случи капиталистическа революция. Много бизнесмени заедно с антуражите им се вляха по места и превърнаха партията в обикновен пазар, където се търгуваха мнозинства в общински съвети, мнозинство в парламента, квоти по министерства и т.н. Триглавата ламя, както наричаха тройната коалиция, беше нарицателно за директна консумация на власт и държавни пари. Тогава и рейтингът ни се срина до дъното, друг въпрос е, че борецът с модела на тройната коалиция, чиято звезда изгря тогава – Бойко Борисов, днес е в същото, но дори по-тежко положение.

Та овластяването на Гергов в БСП, неговата стремителна кариера и утвърждаването му в град Пловдив като лице на БСП е изцяло израз на този консуматорски подход към властта, започнат в партията още след свалянето на Жан Виденов. И тук няма нищо случайно, това са 12 години, никой не е имал намерение да се бори с тези процеси, напротив, ако някой от партийния елит е атакувал Гергов вътрешнопартийно, то е било, за да си вдигне цената и да се договори за нещо лично.

Не е случайно и това, че много от хората на това статукво тайничко искаха лидер в БСП като Бойко, искаха "капо ди тути капи“, който да им даде власт и сигурност, че оставайки лоялни, могат да правят всичко, което отговаря на техните интереси. Искаха и коалиция с ГЕРБ, за да получат дългоочаквана порция власт и пари.

Наясно съм, че този политически модел не е само в БСП, той важи за цялата политическа класа. Наясно съм, че моралът в политика почти не съществува, но нека хората в реалната политика да мислят повече за общото. Мен лично ме отвращаваше лицемерието и това, че нашите лидери плюха в лицата на хората, които са ги избрали.

За тях беше важно да се възползват от хора като Гергов, отколкото да станат изразители на волята на хората вътре в партията или на обикновените гласуващи за нас. И затова се стига до такива аномалии – Гергов председател в Пловдив, а 80% от хората гласуват за Корнелия Нинова, която е в открит конфликт в него.

Говорихме за промяна. Промяна ще има тогава, когато спре безкрайният компромис в името на личното благо на шепа партийни велможи, когато БСП стане последователна, когато лицата и работят в екип за България. Ще си позволя да цитирам проф. Иво Христов - "БСП ще възвърне позиции, когато стане наистина Българска, Социалистическа, Партия", т.е. когато осмисли и напълни със съдържание поотделно всяка една дума от абревиатурата си".

Илия Гатев


Още по темата: общо новини по темата: 160
24.03.2024 »
21.02.2023 »
16.02.2023 »
14.02.2023 »
14.02.2023 »
13.02.2023 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Дрогарьо каманис-много хубаво описваш дрогаря Гергов ,ама как така той е толкова време на върха в команистическата партия и как така другарката КурНелия СлаНинова е на самия връх-нека не забравяме,че тя беше кадър на СДС иполучи като подарък Техноимпекс-милиони долари живи пари,когато ние имахме стотинки.После другарят Станишко я изгони заради корупция.И сега тая мазна кака ви е първи секретар на комунистическата партия.И вие говорите за Гергов-Гергов лош,КурНелия убава.Къде направихте разлика между двама крупни капиталисти кръстени за цоциалисти.И Курито все още вие е предсадетал на партийката-защо нали сте принципни.Като гоните гонете наред.
0
 
 
А този другар,защо сега дава гласност?Май и той се е страхувал,да не изпусне кокала...
-1
 
 
Аве комуняга смотан, за балъци ли на взимаш? Има още живи съвременици на ком. диктатура и знаем кой какво куфарче получи-нито един чичко от село не стана биснесмен просто щото е мн. акъллия а вашите хора квото си искаха и почваха с летящ старт. Гочето или още след казармата са го взели в БКП-ето или е бил под наблюдение на милиционерите /безпартиен/ и е активиран след 89 год. С 2 думи-гочо и курнела са инструментите с които комунягите окрадоха държавата а това което става на позитано е вътрешно партийна борба за кокала
0
 
 
Ревем. За партията, влюбена в тоталитарното си минало, лееща за авторитарно евразийско бъдеще, троянски кон на чужди решетникови интереси. Ревем дважди.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: