ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Със свастика осъмна паметната плоча на лобното място на Леон Давид Бехар в центъра на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:07 / 30.01.2021Коментари (4)5224
Недопустима е ескалацията на антисемитизъм в България, казват от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". И добавят: 

"С голямо безпокойство наблюдаваме зачестяващите актове на поругаване на еврейски паметни плочи. Ден, след отбелязването на международния ден на възпоменание на жертвите на Холокоста бе извършен пореден акт на език на омразата и антисемитизъм в България.

Със свастика осъмна паметната плоча на лобното място на Леон Давид Бехар в центъра на Пловдив. Леон Бехар е пловдивски евреин, антифашист, заловен и убит без съд , на 24 години, през 1943 година. 

Център за еврейско-българско сътрудничество не може да се примири с подобни изяви. Не приемаме агресивното манифестиране на езика на омразата да остава безнаказано. Възприемаме този акт не само като гавра с паметта на милионите невинни жертви на Холокоста, но и като опит за обезсмисляне на най-големия морален капитал на българския народ- спасяването на своите евреи по времето на Втората световна война.

България е пълноправен член на Международния Алианс за възпоменание на Холкоста. Като такава, тя е длъжна да провежда определена политика по отношение на отрицателите на Холокоста, да различава антисемитските и ксенофобските прояви от вандализма и да прилага цялата тежест на закона спрямо извършителите. Призоваваме правоохранителните органи да открият поругателя на плочата и към него да се отнесат като към пропагандатор на фашистка идеология.

Призоваваме да се засили контролът по отношение на антисемитизма във виртуалното пространство. Форумите и коментарите под статиите, свързани с Холокоста изобилстват от примери за език на омразата.

Припомняме, че само преди месец /декември 2020 година/ с антисемитски надписи осъмна двора на най-старата действаща синагога в България - синагогата Цион в Пловдив. През декември 2019 със свастика бе "дамгосана" входната врата на еврейската организация в Ямбол. През май 2019 множество плакати с лика на Хитлер и свастики бяха разлепени на площад "Тройката" в центъра на Бургас.

Очевидно е, че до момента българските държавни институции и законоохранителна система не са в състояние да се справят с проявите на ескалиращия антисемитизъм в страната".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А нещо за дейността на чифутина да кажат от тия организации,квичащи срещу т.нар.антисемити?Едва ли е бил застрелян ей тъй за нищо.И седерастите..нещо.. що мълчите като бити п...рази?Нали оревахте света да се махнат паметните плочи на партизаните?А за евреина сте си траели като бълха в нови гащи?
0
 
 
Какво значи"определена политика срещу отрицателите на холокоста".Не че не е имало изтребление на евреи и т.н,но ако мнението на някой е противното (без да поругава паметници)какво трябва да се случи с този човек според тази организация?Защо в една държава има организации защитаващи правата отделно от държавата на цигани ,евреи,арменци,негри и секви други ,а преобладаващото население няма подобен "жокер".Цялата тая работа ВОНИ с всичките ви организацийки на разни вечно онеправдани етноси и националности.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: