ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пловдив се преклони пред един от най-големите държавници в историята на България
Автор: Гено Петров 11:20 / 31.01.2021Коментари (6)4719
Днес от 11.00 часа в Пловдив бе отбелязана 167-та годишнина от рождението на един от най-големите наши държавници Стефан Стамболов. Това се случи на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив.

В тържественото честване се включи военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет "Родолюбие“.

Слово за държавника произнесе г-жа Мария Пашкулева, преподавател по история в Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий",  Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив - Стефан Попов.

За да почетат 167-та годишнина от рождението на Стамболов и да поднесат венци и цветя, на церемонията присъстваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, Народният представител и бивш кмет на Пловдив (1995-1999)Спас Гърневски, който е и инициатор на изграждането на паметника и за наименуването на площада пред сградата на общината на името на Стефан Стамболов, заместник областният управител Евелина Апостолова, председателят на ОбС Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметовете на райони – Георги Стаменов на "Централен“, Димитър Колев на "Западен“, Иван Стоянов  на "Източен“, Стоян Алексиев на "Северен“, Костадин Язов на "Южен“, заместник-кметът на "Тракия“ Веселина Стоянова, общински съветници и медии. Сред гостите бе и инж. Иван Тотев - кмет на Пловдив ( 2011-2019) и Андон Андонов – Областен управител в мандат 1998-2002 г.

Строят бе приет от полковник Костадин Добрев – командир на 110-ти логистичен полк.

В следващите редове ще ви представим неподправени спомените на съвременниците на Стефан Стамболов. Спомени, разказващи за бурния и противоречив живот на големия държавник, както и за трагичната му смърт. 

Стефан Стамболов през погледа на П. Р. Славейков:

"Новата наша история, както и старата, е сиромашка от имена. Между малкото имена, които са блеснали от десетина години насам, е и името на Стамболова. За тая личност аз искам да кажа няколко думи, тъй като в устата на всички българи е днес това име, едни го въздигат в небесата, а други го обсипват с хули, укори и ругания, всякой наспоред разположението си към него…..

Той се възхвалява като патриот, държавен мъж и вещ политик от тия, на които всичкий патриотизъм е как да се докопат до топло място и как да го спазят с всякакви подлости…

Тези, които го хулят, хулят го и корят, защото им отнел мястото, изтикал ги е от позициите им и не им дава надежда да могат скоро да се възвърнат на местата им.

За неговия патриотизъм по въстанията аз няма да говоря, ще кажа само това което и бай Захария не ще отрече, че като патриот е бил и е много по – долу от патриарха на българските патриоти Раковски.“

Никола Обретенов разказва следната случка:

"Една нощ майка ми чула, че в съседната стая, гдето спеше Стамболов, се говори на високо, като да има и други хора при него. Тя се уплашила да не би властта да е нападнала къщата и да е уловила госта. Но когато турила окото си на ключевата дупка, останала изумена: видяла госта да тича гол из стаята, да вика и да маха с ръце, макар да нямало никой при него. Веднага дойде при мен и ме извика: "Кольо! Я стани да видиш туй момче, то май полудя!

На сутринта, като закусвахме, Стамболов ми разказа, че съчинявал едно стихотворение, което и декламирал, та може би и аз да съм го чул.. Голям смях падна, като му разказах какво бе помислила баба Тонка за него и колко се бе уплашила през нощта.“

Велчо Велчев оценява управлението на Стамболов:

"Стамболов поддържаше през всичкото време на своето диктаторско управление, че целта му била да извади страната от безкняжието, в което хвърли я детронирането на Батенберга, и с това да възвърне реда и спокойствието в нея.

С припознаването на княз Фердинанда от великите сили и с примиряването на всички български партии с неговата власт тая цел формално се постигна. Наистина тя се постигна с помощта на друга политика, противоположена на Стамболовата – политиката на сближение с Русия, която усвоиха неговите наследници. Без тоя обрат на българската политика надали България щеше да се радва в скоро време на вътрешно спокойствие и външна безопасност. Но за историята ще остане фактът, че избрания от Стамболова княз се аложи биде признат за законен владетел на България.

Стамболовото дело обаче ще бъде съдено не само с оглед на тоя факт./ То ще бъде съдено и с оглед на последствията му, които още не са напълно налице. Най – напред има да се види доколко беще щастливо за България довеждането и закрепването на княз Фердинанд. По тоя въпрос Стамболов побърза да изрече сам своята присъда, когато в своето завещание след падането си от власт каза, че българският народ ще му прости всички друго грехове, но не и греха, дето е довел в България княз Фердинанд.“

Макар да не е съвременник, ето какво пише й големия историк професор Андрей Пантев:

"Той е един от малкото български дейци, които пренасят опита от възрожденската епоха – революционен и книжовен, в условията на новата българска държавност. Затова можем да кажем, че Стамболов е противоречив дотолкова, доколкото е противоречива и българската политическа и културна история преди и след Освобождението. Той беше пренебрегван заради неудобството, че се е опьлчил срещу Русия, заради неудобството, че е държавен строител с диктаторски методи.“










Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да беше се досетил някой поне за рождения му ден да поднови със златни боя избледнелите букви на камъка с името на великия българин. Някои може и да се страхуват да не се възроди духът му и да измете русофилите заедно с почетният им консул и елхата с червената петолъчка пред Панаира...!
на 31.01.2021 г.
0
 
 
Чопър,пропуснал си декларацията на Руското правителство за защита на партия ГЕРБ с което тази партия се нарежда до Коста Паница и останалите превратаджии който са на хранилка към Русия,имаш напредък .Тези който са били днес начело с Герневски са директно за затвора.Поне Зико има акъл та не е дошъл.
0
 
 
Поклонили са се повдивските управници. От политическите партии никой няма. Те не са българофили. Най голямото достойнство на Стамболов е,че е имал в сърцето си Отечеството повече от другите. За някои русофили хич не е добре,затова е и заклан.Заради продажници ,като Коста Паница и превратаджиите ,които или сервилничат на руската политика и са държали на Батемберг или не харесват Фердинанд.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Черно тото
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: