ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Сестрата на Атанас Скатов: Опитват се да прикрият истината
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:23 / 09.02.2021Коментари (1)15125
©
Има опити да се прикрие истината за смъртта на Атанас Скатов. Фирмата "Севън Съмитс Трекс“, която организира експедицията за покоряването на К2 в зимни условия, няма полза да каже неща в техен ущърб. Това каза в интервю за bTV сестрата на българския алпинист – Нели Димитрова, която живее в Германия.

"Опитват се да прикрият истината. Първоначалната версия беше скъсано въже, като след това фирмата започна да се изказва по друг начин“, каза тя.

В официалните документи от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина пише, че причината за смъртта на Скатов е именно скъсано въже. Версията на шерпите обаче е друга – вероятно е допуснал грешка, не се е осигурил добре и е паднал. Те твърдят, че въжетата преди това са били подменени с нови.

"Наложи се този официален документ да бъде разпространен заради спекулациите. Разговарях с някои от участниците в сегашната експедиция. Всички са на мнение, че Наско е бил изключително добре подготвен – физически и психически. Има снимки и видео, малко преди да падне, на които се вижда, че е в много добре настроение и кондиция. Разбира се, че непалската фирма, за която работят шерпите, ще се опитат да прикрият своята вина. Въжетата на места са били скъсани и неподменени“, твърди Нели Димитрова.

По думите й на мястото, откъдето брат й е паднал и което е много стръмно и опасно, е трябвало въжетата да са нови, а това не е било така.

"Не може хората, които са работили с Наско и са професионалисти, да казват, че е невъзможно да не се е осигурил. Те смятат, че въжето е било разхлабено и старо, вследствие на което е паднал“, каза още сестрата на Атанас Скатов.

Според нея той просто не е имал късмет и се е хванал за старо въже. Нели Димитрова разказа още, че шерпът официално е бил с брат й. Тя е разговаряла с него и той е казал, че не е разбрал нищо и не е видял как Скатов е паднал.

"От това може да се съди колко може да разчита човек на шерпите и искам да подчертая това", заяви Димитрова.

Тя сподели още, че за цялото семейство на алпиниста е важно в българските медии да се спре с полемиката какво се е случило.

"Разбрах, че в някои медии в България се отразяват изказвания, че непалската фирма е направила всичко, както трябва. Човек обаче трябва да има предвид, че те си гледат печалбата на първо място. Има и други подробности, които ни озадачават и които в момента няма да споделя, защото чакаме потвърждение. Те са леко странни“, каза сестрата на Атанас Скатов.

"Аз лично от 20 г. се интересувам от алпинизъм и знам много неща за този бизнес. В България журналистите обичат да използват думата "комерсиална“ експедиция. Аз ще ви кажа, че всяка една експедиция над 8000 м е комерсиална. Няма друг вид експедиция. При тях е невъзможно да отиде сам човек. Тоест на теб ти трябва фирма, това е комерсиално“, разказа Нели Димитрова.

Тя призова в медиите повече да не се спряга името на Атанас Скатов с неуспешна експедиция на К2 през зимата, а с успешно първо българско участие.

Последно двамата се чуват на 2 февруари и разговарят дълго. Споделил е, че е много спокоен и се чувства подготвен да атакува върха. Думата, с която Нели Димитрова описва брат си, е любов.

"Наско беше изключително слънчев човек и обичаше всичко и всеки. Прощаваше, никога не търсеше вината в другите, а в себе си. Наско беше и е моята по-добра половина“, завърши Нели Димитрова.


Още по темата: общо новини по темата: 25
23.03.2021 »
12.03.2021 »
24.02.2021 »
16.02.2021 »
15.02.2021 »
14.02.2021 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Eeee, до ония ден ги броих. Бяха 280 134, даже по именно ги знаех.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Посетители на нощно заведение в Пловдив се оплакват от полицейско наси
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Удвояват околовръстното на Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: