ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Румен Петков нарече ген. Мутафчийски "гологлаво пингвинче"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:01 / 12.02.2021Коментари (11)9807
© БГНЕС
Продължава регистрацията на партиите и коалициите за предстоящите парламентарни избори. "АБВ" ще се регистрират днес, сами.

Председателят на партията Румен Петков заяви в "Денят започва", че още през октомври са заявили готовността си за партньорство и за конструирането на един сериозен солиден субект в лявоцентристкото пространство, но за съжаление разговор не се е получил.

"Имаме сериозни отлики с някои от политическите партии, нетърпимостта към корупцията, към тоя брутализъм в управлението, неспестяването на истината за уродливите действия на прокуратурата, мълчанието на някои от останалите в последните месеци на тая тема, и усещането за самодостатъчност от БСП", изброи Петков.

Той коментира, че и до ден днешен не знае защо той, президентът Първанов и д-р Желев са били изключени от БСП. По думите му, те са изразили ясно отношението си към енергетиката и то се е разминавало генерално с разбирането на тогавашното ръководство на БСП.

На въпроса защо не са се разбрали за коалиция с Мая Манолова, Румен Петков отговори, че не обича да го лъжат.

"Когато един човек се изправя и казва: "Аз няма да правя политически проект" преди една година и половина, и няколко месеца по-късно прави откровено политически проект и това не впечатлява никого, е малко странно. Но според мен по-лесно обяснимото е как се мълчи на темата решението на Софийска градска прокуратура да спре разследването срещу шкафчето с един милион евра на Бойко Борисов", допълни председателят на "АБВ".

Той подчерта, че винаги са били против яхането на протеста, защото това е протест на гражданите. По думите му, опитът той да бъде яхнат политически е грозноват, а за съжаление това е станало.

Румен Петков коментира, че и преди е казвал, че няма да води листа по много причини. Едната е, че трябва да има мярка - и изброи, че е бил кмет, министър, депутат.

"Хората искат генерална промяна и ние това добре го разбираме. Ние кандидатираме млади и енергични хора, които са изключителни специалисти в сферите си", допълни лидерът на "АБВ".

Според Петков, ако един лидер вижда съществуването на собствената си партия, за да е в парламента, това е малко грозновато. Той коментира, че не само не му липсва присъствието в парламента, но и в последно време се гордее с отсъствието си там.

Доц. Атанас Мангъров имаше последователни действия през всички 11 месеца. А не като "гологлавото пингвинче", което тероризираше нацията. Това заяви по повод ген. Венцислав Мутафчийски лидерът на ПП АБВ Румен Петков.  

"COVID-19 има, но това ли е най-опасното заболяване? Колко души умряха по стълбите, колко не бяха приемани в болниците, починаха в домовете си от сърдечно-съдови заболявания", попита Петков в ефира на БНТ.

"Вероятно имат различия, така е в едно демократично обществото", коментира той изказването на Георги Първанов, който заяви, че не желае доц. Мангъров в листите на АБВ. 

"Много хора предложиха доц. Атанас Мангъров - членовете ни в Бургас, Варна, София и др. Той ще води листата в 23 столичен район", съобщи Румен Петков.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За разлика от него генерала има чин и е лекар.Лекува,а не пикае по фонтаните ,безделна пияна мотика.
0
 
 
АБЕ РУМЕНЕ,АБЕ ПЕТКОВ ТИ СИ ТОЛКОВА ПРОТИВЕН ТИП.ЛИЦЕМЕР И ПОДЛОГА.КОГО ОБИЖДАШ БЕ.ПОГЛЕДНИ СЕ В ОГЛЕДАЛОТО НА КАКВО ПРИЛИЧАШ.
0
 
 
това подобие на човек,вмирисан,алкохолизиран червен глист ще дава оценки!?!Я ходи на майната си в плевенска околия!
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 12.02.2021 г.
+3
 
 
Ваньо Танов: Срещата между Румен Петков и братя Галеви не е била за предаване на важна информация, а за преразпределяне на територии в наркобизнеса. Целта е била да се разберат страните да не си пречат и да не воюват, за да не попаднат по този начин в полезрението на службите.
-2
 
 
Да минават изборите и да се избира нов щаб.Този път да е от специалисти-вирусолози,имунолози,епидемиолози,а не от хирурзи,ортопеди и политици … Още си спомням КПП-тата -военна му работа
+4
 
 
Тоя ли е пикльото от градския шадраван?
+2
 
 
Що за самочуствие да сравнява един заслужил ,самоотвержен лекар като проф. Мутафчийски с един "лекар" като Мангъров! Смешник, който обижда ,но това е неговият манталитет!
+4
 
 
Ех Руменчо, в мислите ти само пари се въртят, ти за тях и пендел си готов да станеш. Затова са всичките ти напъни да влезеш в парламента.
+5
 
 
Айде сега, обясни на нас обикновенните хора, как да се доверим на такива като теб?Не тиква, а кратуна.Е, затова беше недоволството на хората.Една "мутра " се сменя с друга "мутра".И така 30 години.
на 12.02.2021 г.
+6
 
 
... изцепил се тъпоглавия кратуняк!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: