ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Големи промени в градския транспорт в Пловдив, купуваме билетче през телефона!
Автор: Васил Динев 14:15 / 17.02.2021Коментари (14)20130
Големи промени в масовия градски транспорт в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това анонсира по-рано днес пред камерата на медията ни заместник-кметът Тодор Чонов.

"Всичко ще се плаща с карти и с приложения! При шофьора остава един терминал - който няма възможност да плати през телефон или с карта, шофьорът ще му дава квитанция за закупен билет. Тогава и контрольорите ще бъдат увеличени и ще има тотални масови проверки", обясни той.

Официално от пресцентъра на община Пловдив:

Община Пловдив се подготвя за въвеждане на нови начини за закупуване на електронните билети и карти. Три различни фирми ще оборудват експериментално три автобуса, за да се види коя е най-подходяща за условията на градския транспорт, коя е най-надеждна и в същото време най-лесна и удобна за гражданите. Това съобщи заместник-кметът Тодор Чонов на пресконференция, която се проведе в общинското предприятие "Организация и контрол по транспорта“.

Той заяви, че за модернизацията са заложени средства в общинския бюджет в размер на 600 000 лева, като в момента се провежда проучване, чиито резултати ще определят техническата спецификация при провеждането на бъдещата обществена поръчка. Трите фирми имат вече опит и са въвели подобни системи в други български градове, дори извън страната.

Чонов припомни, че новите технологии, които се очаква да бъдат въведени до края на годината, са модерни начини на заплащане чрез мобилно приложение или банкови карти. Хората, които няма да имат такава възможност, ще могат да купуват билет от шофьорите на автобусите.

Предвижда се да бъдат поставени и датчици, които да броят пътниците, като по този начин ОП "ОКТ“ ще има реални данни за пътникопотока. От тях ще се види дали трябва да бъде променена и общинската транспортна схема в съответствие с нуждите на хората без да има дублиране на линии и с оглед на новите квартали, които се появиха в последните години.

По думите на Тодор Чонов има няколко варианта за реализиране на тези намерения на Община Пловдив – оборудването да бъде закупено и да бъде собственост на общината или то да бъде под наем, като се заплаща услугата.

"Със сигурност ще разработим проект, с който да кандидатстваме за финансиране с европейски средства, тъй като програмите са насочени към модернизация на транспорта в европейските градове, зелени системи и въвеждане на smart сити“, коментира още Тодор Чонов.

Заместник-кметът посочи още, че за да защити интересите на гражданите Община Пловдив е изтеглила банковата гаранция в размер на 489 000 лева и е завела съдебен иск срещу испанската фирма "Индра“ за пропуски по изпълнение на договора и претърпени вреди в размер на 1,5 млн. лева. 1 милион лева са за неустойка за забава и 500 000 - гаранция за неизпълнение на условия по договора. Има вероятност да бъдат прибавени и допълнителни претенции на администрацията - че не са подадени документи в Българския институт по метрология за сертифициране по електронно-билетната система.

"Това доведе до това, че НАП и Института по метрология официално ни предупредиха, че системата не е сертифицирана по Наредба N 18. Ето защо изключваме някои места на продажба – монетните апарати в автобусите и тези на спирките“, съобщи още Тодор Чонов.

Той припомни, че въпреки желанието на Община Пловдив да премине изцяло на безкондукторно закупуване на билети и карти през лятото, системата не е издържала на натоварването.

"Каквото можем да използваме от оборудването на фирма "Индра“ в автобусите, ще бъде използвано, както таблата по спирките. Проектът за модернизация на градския транспорт включва електронно-билетната система, Център за управление на трафика и велоалеите“, допълни заместник-кметът Тодор Чонов.

Той съобщи, че във връзка с COVID кризата и струпването на моменти на хора в автобусите въпреки допълнителните коли, които се пускат, транспортните машини ще бъдат напръскани със специален нанопрепарат, с който  бяха третирани 400 спирки в града. Тази технология е с продължително действие и няма нужда автобусите да бъдат ежедневно дезинфекцирани, както досега. Така всички повърхности на около 250 автобуси ще бъдат обработени за по-голяма и дълготрайна безопасност.

Plovdiv24.bg излъчи на живо брифинга. Ако желаете да бъдете уведомени при бъдещи излъчвания на живо, абонирайте се за нашия канал в Youtube Plovdiv24.bg или ни последвайте във Фейсбук: Plovdiv24.bg новини.



Още по темата: общо новини по темата: 993
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
13.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/166 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ало, бандитите! Колко от възрастното поколение работи с подобни приложения?
0
 
 
Когато станат тогава за сега само обещания. Много контрольор, то и сега има кондуктор, но контрольорите ще са близки и роднини на общинарите те и сега висят по 2/3 по спирките с едни папки и не знаят какво правят, а не, знаят взимат заплата държавна от нашите данъци, а на кондукторите плащат превозвачите.
на 17.02.2021 г.
+2
 
 
Уникални кражби и измами! Изключвали монетните апарати,както и тези по спирките. Една такава селска тоалетна,каквато представлява апаратът за продажба на билети знаете ли колко струва? 20 бона! И сега ги изключвали без никога да све ги ползвали щото са незаконни! Чшшшшшшшш алоууууу прокуратурата ли е ? Кой ги плаща тея пари? Щели да кандидатстват за европейски средства! Кой ги плаща тия евро средства? Кой кой кой питам аз! 600 000 хиляди Боже Боже вие с 20 милиона нищо не направихте сега с 600 000 знаем че сметката ще набъбне като асфалта в кючука!
+1
 
 
Стари схеми-кражби , нови схеми-нови кражби , т.е за гражданите-голям и все по голям х.. !
+2
 
 
Тия освен глупости как не направиха нещо за облекчение и в името на пловдивчани?!? Стига простотии,некадърници...?
0
 
 
Не помня много добре но тази испанска фирма прибра около 7 - 8 млн а те я съдят за 1.5млн. И сега след като видя ,че апаратите втора употреба не стават пак се започна с раздаването на пари. Тоя кмет излезе най тарикат от всички ....май.
+4
 
 
Прокуратурата спи ли ? Няма ли да се самосезира след тоя обир с електронното таксуване ?
+2
 
 
"Това доведе до това, че НАП и Института по метрология официално ни предупредиха, че системата не е сертифицирана по Наредба N 18. Ето защо изключваме някои места на продажба – монетните апарати в автобусите и тези на спирките“, съобщи още Тодор Чонов. Според същата Наредба НЕ можете да продавате и по гишетата. Четете си наредбите, преди да говорите глупости. Но Чонов в случая не е виновен. Виновен е селският тарикат от Желю Войвода, Сливенско, дето се е вживял в ролята на Директор и мекерето, което го играе консултант за 2500 на месец.
0
 
 
Тези "новости" и сега ги има. Може да си заредиш пластика или да си купиш евтина картонена карта с е-билети, и да се валидираш. Ама някой иска да гушне първо 600к, а по-нататък поне още 20млн.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: