ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Забравените и премълчаваните страни от живота на Георги Димитров
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:40 / 22.02.2021Коментари (18)9187
©
Преди малко повече от месец с удивление целият свят наблюдаваше как разгневената тълпа проникна в сградата на Капитолия в САЩ. Нападенията срещу демократичните символи и институции не са случайни и единични в историята, а са продиктувани от конкретни политически интереси. Рядко може да се разбере каква е основата на събитията в точния исторически момент, но историята е за това да ни даде възможност да анализираме фактите и да направим своите изводи. Ние, българите, имаме следа в подобни съдбоносни събития, но днес предпочитаме да забравяме за тях, защото са политически неудобни. Taъв е коментарът на Александър Сивилов в предаването "Политически НЕкоректно“ по БНР. И продължава:

На 27 февруари 1933 г. пламва Райхстагът в Берлин. Това е стъпката, която дава възможност на нацистите да установят своята диктатура, да се разправят с опозицията и най-вече с комунистическата партия. В този случай са замесени и трима българи - Георги Димитров,  Благой Попов и Васил Танев. Ние все по-рядко си спомняме за тях, а ако случайно се сетим, то е само за да си припомним какъв "безродник“ е бил Димитров.

Лайпцигският процес е замислен от ръководството на Национал-социалистическата партия като показен, за да докаже участието на комунистическото движение в нападението срещу демократичните институции на държавата. Петимата подсъдими са подбрани подходящо – един холандец, Ван дер Любе, който в последствие признава вината си, един германец, който се оказва, че има алиби, и трима българи, свързани с Комунистическия интернационал. Те трябва да бъдат изкупителната жертва, още повече че вероятно не знаят немски.

Нацисткото правителство събира световните медии, за да отразят комунистическата заплаха за Германия. Като основен обвинител на процеса се изявява не прокурор, а един от нацистките лидери Херман Гьоринг. Всичко се движи в правилната посока, докато Георги Димитров не решава да се защитава сам. Според пропагандата от преди 10 ноември той е толкова надарен, че е научил езика в затвора. Истината е, че като един от ръководителите на Западно европейското бюро на Коминтерна, Димитров знае немски идеално, защото това е основният език в организацията.

Независимо от това, значението на постъпката му е огромно, защото той единствен започва да противоречи на обвинението и се опитва да докаже, че процесът е изцяло политически. Думата му е отнемана 36 пъти и е гонен 5 пъти от съдебната зала, защото обвинението не намира начин да отговори на неговите аргументи. Обвинителите са превръщат в обвиняеми.

В Европа се надига вълна в защита на подсъдимите. Група юристи от цял свят – американци, датчани, французи и британци организират контрапроцес в Лондон, за да докажат невинността на българите. В Париж се провеждат големи митинги в тяхна защита. Отразяването на процеса от международната преса се обръща срещу нацистките власти. В крайна сметка те са принудени да приемат алибито на българите, които по времето на запалването на Райхстага са били в Мюнхен. Георги Димитров става лице на борба срещу нацизма и фашизма и един от най-харесваните политици.

Участието му в световната политика не свършва дотук. Международната му известност го извежда до поста на ръководител на Комунистическия интернационал. От тази позиция той предлага създаването на широки коалиции, включващи – либерали, социалдемократи, социалисти, комунисти и анархисти и въобще всички, които са против крайнодесните идеологии. Така се появяват Народните фронтове, които печелят изборите във Франция през 1935 г., в Испания през 1936 г., и в Чили през 1939 г.

Съществуването на тези коалиции отлага на много места вземането на политическите лостове от нацистки и фашистки правителства и забавя избухването на Втората световна война. Важното е, че концепцията за широко демократично обединение на леви и центристки партии остава валиден политически инструмент и до днес, когато човечеството трябва отново да се противопоставя на възкресяването на крайнодесните идеи.

Георги Димитров е световен политик и едва на второ място български, въпреки че значението му за страната ни е голямо. Той има ключова роля през 1923 г. за поставянето на началото на Септемврийското въстание, а след Втората световна война вече е ръководител на комунистическата партия и премиер на България.

Днес Димитров е обвиняван за политиката на изкуственото създаване на македонска нация, но рядко си припомняме, че без неговото политическо влияние страната ни едва ли щеше да има сегашните си територии. След войната Гърция иска границата ѝ да бъде пренесена на север от Родопите, а Югославия за незабавно включване на пиринския край в нейните земи. Независимо от натиска по тези въпроси, идващ от победителките Великобритания и СССР, правителството, водено от Георги Димитров успява да запази интересите ни и дори да постави проблема за Западните покрайнини.

След подписването на Парижкия мир през 1947 г. България е единствената държава участвала в Оста, която излиза от войната с по-голяма територия, благодарение на признатото включване на Добруджа. Оказва се, че на този противник на "националните ни интереси“ днес дължим северното си Черноморие и житните ниви.

За съжаление безпристрастните оценки на историята са малко. Сега ви показах само едната страна - забравените и премълчаваните страни от живота на Георги Димитров. Като всеки човек, той допуска безброй грешки, в неговия случай с тежки последици за обществото ни, но за тях и без това ви говорят непрекъснато. Остава ни въпросът кога отново страната ни ще има държавници, които да могат да предложат на целия свят нова политическата визия или от позицията на победени и изоставащи да ни изведат поне до съхраняване на това, което вече сме постигнали.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 22.02.2021 г.
-2
 
 
Цял свят признава героизма и таланта на Г.Димитров пред Лайпцигският процес и приноса му за България след ВСВ,само няколко озлобени гробарски трола си пеят постоянно спуснатите им опорни точки и повтарят до втръсване едно и също,даже и запетаите не смеят да преместят.
0
 
 
Сивилов...кой върна Добруджа на България бе капут ? Тарабата ли ? Ти си тотално неграмотен. Гошо Тарабата го уби Сталин в СССР и то е ясно за какво. На теб не ти е ясно,че след войната нито Гърция,нито Югославия са искали нещо от България ,защото тя от 9.09.1944 е била под окупацията на Сталин. Ще ти даде Сталин нещо от трофея си на Гърция или на Югославия ама на върба в шестък. Ходи лъжи някъде другаде за тоя престъпник.
0
 
 
Пълен майтап! Коминтерновският престъпник бил български държавник и патриот? Засрамете се!
+2
 
 
Гошо Трезвото е национален предател, работил за чужда държава, накратко - съветски ибрик! Единственото, за което има заслуги е 45-годишното съветско робство! Доказан алкохолик и курвар!
0
 
 
насьо,заради това говедо България загубва своята независимост!Става сателит на рушляците,а за териториите,които щяла да загуби,по-добре си заври главата в задника - може там да научиш повече!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: