ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Казаха откъде идва огромната драма между Радев и Борисов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:41 / 26.02.2021Коментари (4)72501
© БГНЕС
По-важно е последното десетилетие, когато Борисов беше министър-председател и успя да наложи специфичния си политически стил. Така че българите да свикнат с него. Това коментира в интервю за "Фокус" политологът Първан Симеонов.

,,Трудно ми е да синтезирам в няколко изречения, но един е основният въпрос в края на третия мандат на Бойко Борисов: дали българският политически процес в последните години стана такъв, защото Борисов повлия със стила си, или обратно - българският обществен живот, народът, респективно и българският политически процес са такива, няма как да бъдат по-различни, и просто в лицето на Бойко Борисов си намериха майстора, както народът е казал. Смятам, че Борисов даде каквото е в състояние да даде на българския политически живот. Личното ми убеждение, като гражданин, а не като политолог, е, че на България вече е нужен друг стил на управление, малко по-стратегическо, по-мениджърско и по-модерно'', споделя Симеонов.

По думите му в момента нямаме управление, имаме следване. Борисов не управлява обществото, той го следва. Борисов не налага, той балансира. Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен нов стил на управление, който е малко по-стратегичен с дългосрочно целеполагане, а не толкова ден за ден, както сега, може да срещне отпор от самите българи. Защото не смята, че българите сме най-дисциплинираното общество, готово да се стяга, да прави реформи, да се разделя с част от достоянията си в името на поколенията, да затяга колана, аргументира вижданията си политологът Симеонов.

Според него Борисов допълнително някак си демобилизира обществото, защото то се е научило, че всичко, което поиска, може да получи тук и сега.

Понякога голямото лидерство е да можеш да казваш не, да кажеш на хората – сега ще е трудно, за да може за поколенията да е по-лесно. Страхувайки се за рейтинга си, Борисов не може да направи това. Кажи-речи цяло едно поколение в България е социализирано с идеята, че така се прави политика. Не съм сигурен, че така се прави политика, но след Борисов не съм и сигурен, че българите биха понесли друг тип политика, смята още Първан Симеонов.

По неговите думи за Бойко Борисов президентската роля би била най-сладката - като бенефис на политическия му живот. 

"Първо, че ще е бенефис на политическия му живот, второ това е слава без отговорност. От сутрин до вечер ще може да обикаля и да реже ленти, а никоя отговорност няма да е негова. Знаете, че в България президентските правомощия са главно церемониални и имат отношение към външната политика, нещо, което се услажда на Борисов. Но Радев е доста силен кандидат. Тук Борисов ще се опитва по някакви обходни пътища, евентуално с вариант БСП да подлее вода на Радев, ДПС да бъдат примерно пуснати частично във властта, а после да помогнат за президентските избори. ДПС много открито, още преди протестите лятото, предлага своята формула и му казаха – слизай, имаме по-добра формула и за теб има място в нея по един или друг начин. Но... Борисов може да бъде добър като президент, но в момента е слаб като кандидат за президент“, коментира още Първан Симеонов.

Той коментира и отношенията между Борисов и Радев, при все че постоянно има сблъсъци по различни теми между институциите.

"Излишно е да казвам, че дори опозиционерите в България звънят на Борисов по телефона, за да съгласуват с него дали и какво да правят. Румен Радев е едно от малкото, да не кажа единственото, изключение от всичко това. Той проби схемата, проби тази система. От там идва огромната драма между Радев и Борисов, освен всички лични и символни проблеми между двамата генерали. Просто Радев не е по сметката на Борисов и на ГЕРБ“, коментира Симеонов. По думите му това означава, че ще има сражение.

"Дали Борисов лично би излязъл в тази битка, той трудно би влязъл в сражение, за което знае, че може да изгуби. От днешна гледна точка сравнението в рейтинга на двамата е изцяло в полза на Радев. Но да не забравяме фактора ДПС, който евентуално би могъл да помогне на кандидат на ГЕРБ, било то и Борисов. Това обаче са абсолютно ранни сметки. Първо трябва да видим резултата от парламентарните избори“, допълни Симеонов.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Драма няма. Има факти. Единия управлява и върши работа ,а другия само критикува ,вечно намусен и недоволен и взима 15000 лв.народна пара.
0
 
 
Хубаво щеше да е да не се профанизира коментара, а с един технически адекватен реализъм, да се констатират пропуските от престъпната немърливост и престъпната некомпетентност (бел. ред. юридическата терминология) и да се създаде така нужната, упомената стратегия в управлението!
+2
 
 
Ето един много-точен коментар от форумите: " …..Какво ще направите със служител, на който месечно плащате 15 000 лева заплата, а той върши толкова работа, колкото президента Радев , а на всичкото отгоре ОЛАФ и главния прокурор ще го разследват?....."
-2
 
 
Нищо не може да ти разбере човек.Борисов но не Радев .Радев но без Бсп .Кой тогава да е мин.председател .Нов човек на 75 г като в САЩ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: