ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Здравко Димитров да се махне утре от Бунарджика, ако види руско знаме
Автор: Любомир Минчев 12:09 / 02.03.2021Коментари (19)13092
©
Утре ще честваме националния си празник. И тази година се питаме същото, както и минала година по това време, по-миналата, ще се питаме и следващата – защо, по дяволите, празнуваме точно на тази дата. Нищо особено не се е случило тогава – две империи подписват мирен договор без участието на етнически българин. Защо 3 март? Защо се радваме на свободата си пред паметника на руски император?

Това може би ще ни каже в словото си кметът Здравко Димитров. Вероятно нищо особено няма да каже, но е важно дали ще се държи като кмет на хилядолетен град. Защото в Пловдив русофилите не зачитат нито политическата, нито историческата коректност. Тогава защо да бъдем коректни към тях. Преди две години на същата дата те стигнаха върха на своята наглост, като си позволиха да съединят българското и руското знаме. Какво търси руското знаме на българския национален празник?

И това се случи пред погледа на областния управител тогава Здравко Димитров, председателя на ОбС, районни кметове. Никой от тях не каза "Дошли сме да отдадем почит на загиналите в Руско-турската война, махнете го това знаме“. Нищо – отишли са там да ги видим, да спазят протокола, да проявят уважение, но и да изтърпят това издевателство. И го търпят всяка година, без да гъкнат. Онези съединяват знамената - както искаха да ни правят съветска република, а ние сме отишли да им ръкопляскаме. Това докога ще продължава?

Затова Здравко Димитров и другите представители на местната власт веднага трябва да се махнат от Бунарджика, ако видят руско знаме или русофилите издевателстват с българската история. И не само да се махнат – трябва да заклеймят провокаторите.

Защото на 3 март би трябвало да отдадем почит на загиналите в Руско-турската война на наша територия и толкова – вечна признателност за подвига на тези хора, който стана причина след години да я има и държавата България. И да припомняме непрекъснато, че свободата ни не е подарък. И по-мили са ни българските възрожденци, проправили пътя на свободата, а не имперските амбиции на Русия.

Когато съединиха знамената, тогавашният ректор на ПУ Запрян Козлуджов дори говори за "изпълнен исторически дълг на "Третия Рим" към неговите средновековни цивилизатори“. Останахме с убеждението, че той самият е дал идеята двете знамена да се съединят.

Ако така се заблуждаваме и обезсмисляме собствените си достойнства, да оставим двете знамена съединени, а ректорите на българските университети да преподават руската версия за най-важните дати от българската история. Те така са свикнали и това могат.

И Здравко Димитров да не повтори глупостта, че 200 000 руснаци са оставили живота си за свободата на България, както направи президентът Румен Радев. Във военно-медицинския отчет към императора пише, че 49 104 са умрели от болести, 1360 – след нещастни случаи, а 11 905 в битки.

Но и за тях признателност пред българското знаме.

Готов ли е Пловдив да защити достойнството си, или отново ще видим общинската власт да гледа в земята и да не смее да гъкне пред развято руско знаме. Кметът Здравко Димитров има думата. Няма да има по-добър шанс.


Още по темата: общо новини по темата: 35
04.03.2021 »
04.03.2021 »
04.03.2021 »
03.03.2021 »
03.03.2021 »
03.03.2021 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Комунистите понеже се простиха с 9 септември и се хванаха за сламката 3 март. Понеже на тая сламка са нанизали руско знаме,а до 1990г.вееха съветско със сърп и чук. А сега ми обяснете как може да е национален празник ден в който е подписан договор между две воюващи страни в които едната е победителка ,а другата е победена. Обаче ние хем сме с победителката,хем сме с победените щото след 3 месеца 2/3 от Сан Стефанския "граници" остават територия на султана. Еднат част до 6 септември 1885г.,а другата до 1912г. Как на договор,който уж е Освободителен за България няма български представител ? Значи се решава съдбата ни без нас. И още нещо.Сан Стефанския договор дава НЕЗАВИСИМОСТ на Румъния,Сърбия и Черна гора. Някъде,някога те да са чествали на 3 март,като национален празник ? Както ние 22 септември. Или американците 4 юли. Що така запитвате ли се ?
0
 
 
Значи, ако някой руснак, потомъкна герой ор Руско-турската освободителна война дойде на Бунарджика и развее в едната ръка руското, а в другата българското знаме,значи той е престъпник? Е гати тъпата държава, населена с "минчевци - българомразци"...
-2
 
 
А не е ли по-логично вместо местната власт да се маха от Бунарджика, путинофилите - свободофоби да бъдат натирени от празненството. И да се надяваме, че кметът най-сетне ще обяви програма за премахването на чуждия войник със шмайзер, виснещ над града като окупатор...
0
 
 
Не се хабете,ами изтрезнейте,за да опитате насладата от напиването!
+1
 
 
Не ми дреме за рашнаците, повече ми пука как може да има толкова разединен народ.... Мразещ, завиждащ, остави двама българи и започват да се плюят, няма такова семе
Сподели Г-Н КМЕТЕ КОМУ Е НУЖНО ТАКЪВ ГОЛЯМ ТРОТОАР ПО ЮЖНИЯ ТРОТОАР,КАКВО СТАНА С ОБЕЩАНИТЕ ДЖОБОВИ ЗА ПАРКИРЕНЕ.ТОВА НЕ Е4 БАСКЕТБОЛ,ТОВА Е РЕМОНТ КОЙТО СЕ ПРАВО НА 60 Г.какво ново....
на 02.03.2021 г.
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: