ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БСП сезира наши и европейски институции за безогледно погазване на предизборните правила
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:28 / 08.03.2021Коментари (2)1957
©
"Прави впечатление на всички поведението на министър-председателя Борисов в предизборна кампания. Вижда се, че както и преди, така и по време на предизборната кампания, за този човек няма правила, няма закони. И той безогледно погазва всички правила и норми в законодателството във връзка с провеждане на предизборната кампания. Използвайки държавния ресурс и обществените средства, министър-председателят прави своята предизборна кампания.

Ето защо ние като най-голямата опозиционна и парламентарно представена партия предприемаме необходимите действия да сезираме съответните институции за безогледното поведение на Бойко Борисов." Това заяви на извънредна пресконференция в централата на БСП секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов.

Брифингът бе даден във връзка с писмата на председателя на БСП Корнелия Нинова до европейски лидери и институции, ЦИК, СЕМ, както и призива към всички медии и доставчици на медийно съдържание в България по отношение на нарушаването на изборното законодателство от премиера. На пресконференцията присъстваха юрис-консултът на БСП Аглика Виденова и експертът от Международния отдел на "Позитано“ 20 Мирослава Гатева.

Във връзка с грубите нарушения на изборното законодателство от Бойко Борисов БСП алармира на най-високо политическо ниво председателя на Европейския парламент - Давид Сасоли и председателя на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Перес.

БСП сезира и генералния секретар на Съвета на Европа  Мария Пейчинович Бурич, председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рик Даемс, Дорис Барнет - председател на Групата на социалистите в Парламентарната асамблея на ОССЕ, както и други политици и организации на най-високо ниво, ангажирани с гарантиране честността на изборите.  

"На 7 март български телевизии, вестници и онлайн медии излъчиха срещи с избирателите на председателя на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов и кандидатите Томислав Дончев и Николай Нанков. Репортажите, макар и без изискуемите от закона надписи, ясно показаха тримата действащи държавници да провеждат предизборни срещи и да правят предизборни обещания, използвайки държавен транспорт, охрана и логистика." С тези думи се обръща в писмо до европейските лидери и институции лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В писмото се посочва, че това е крещящо нарушение на Изборния кодекс, който забранява употребата на държавен ресурс в предизборната кампания и регулира финансирането на кампанията и медийните излъчвания, за да гарантира равнопоставеността на кандидатите. "Само трима министри не са кандидати за народни представители, което ни навежда на мисълта, че злоупотребата с държавни средства е планирана", подчертава председателят на БСП. Тя припомня, че през последните няколко дни се наблюдават репортажи на срещи с различни социални групи и злоупотреба с административни ресурси.

Нинова посочва още, че на 5 март премиерът е провел среща с музикалните изпълнители и им е обеща 4,2 милиона държавна помощ. "Кандидати на управляващите са жури в телевизионни шоута в най-гледаното време. Върви реклама на Българската армия с гласа на министъра на отбраната, лидер на младшия партньор в коалицията и кандидат за депутат", пояснява още лидерът на българските социалисти.

"Вярваме, че тези действия хвърлят сянка върху честността на целия изборен процес", категорична е тя в писмото си. БСП вече  сезира държавните органи – ЦИК и СЕМ, за да прекратят тези практики.

"Надяваме се това да провокира реакция както от тях, така и от международните институции.", изразява надежда Корнелия Нинова.

"Продължаваме да разчитаме на Вашата подкрепа за честни и свободни избори в България, където всички партии имат равни възможности да представят своите платформи и кандидати", заявява на европейските лидери Нинова.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ще им пратят глухарчета. Да си ги духат.
0
 
 
Аууууу кво нящу.Сезирайте и арменсия поп.Тьотка Сланинова от сега си търси извинения за кютека дето ще яде.Човека работи ма не като теб само да дърдори.Ей това от червената гмеж няма по долно нещо
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: