ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Пушени маймуни, глави от костенурки, прилепи: Следващата пандемия е само въпрос на време
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:01 / 08.03.2021Коментари (3)12316
© PASA
Пушени маймуни на пазар в Конго
Пушени маймуни, глави от костенурки, прилепи - на пазара в Мбандака в Конго се предлагат най-различни екзотични месни продукти. Конгоанците държат на тях, защото са важен източник на протеин. Но те имат опасен привкус - редица заболявания като птичия грип, СПИН, ебола и Ковид-19 са именно зоонотични - тоест, предават се от животните на човека. От този вид са цели 75% от новите заболявания, връхлетели хората напоследък. Жълтата треска, различни форми на инфлуенцата, бясът и борелиозата също спадат към тях.

Диво, вкусно и пълно с вируси

В Западна и Централна Африка ловът и търговията с много видове диви животни са легални или поне полулегални. "Тук става дума за традиционни хранителни навици и култура", казва Луви Нгулука от неправителствената организация "Wildlife Crime Prevention". Организацията се бори срещу незаконната търговия с диви животни в Замбия и съседните държави. Освен това, обяснява Нгулука, този вид месо се цени все повече - и така се превръща в стока, с която легално биха могли да се сдобият само богатите.

Според преценките на ООН, по поречието на Конго годишно се ловуват до 5 милиона тона месо от диви животни. Само в Демократична република Конго всяка година се консумират 1 милион килограма такова месо. Междувременно то се изнася и по целия свят - идеална предпоставка за разпространението на вируси, разказва Зиля Фрьолих за "Deutsche Welle."

Сегашната пандемия е показателен пример за опасностите, произтичащи от този вид месо: защото вирусът прескочи от животните към хората. Достатъчни могат да бъдат консумацията на неправилно приготвено месо, ухапването от животно или контактът с животински телесни течности.

"Появата на Ковид-19 не беше изненада", казва Луви Нгулука и добавя: "Това не е първото заболяване, което се дължи на дивите животни. И се съмнявам, че ще е последното". По данни на мрежата GIDEON, която изследва инфекциозните заболявания и епидемиите, в периода между 1980 и 1985 година е имало близо 1000 силни избухвания на зоонотични заболявания. Между 2005 и 2010 броят им е бил почти три пъти по-висок.

"Причините за този ръст са многообразни, не е само месото от диви животни", казва експертката Улрике Бекман и пояснява: "Ние разрушаваме последните функциониращи екосистеми, нахлувайки в тях. Чрез бракониерството, лова, изсичането на горите, строежа на пътища и изграждането на населени места ние се оказваме лице в лице със заплахата да влезем в контакт с опасни за нас зарази - контакт, до който при естествени обстоятелства не би се стигнало".

"Следващата пандемия е само въпрос на време"

ООН предупреждава, че до края на века тропическите гори по Конго може напълно да изчезнат. Тогава животните и вирусите, които те носят, неминуемо ще стигнат до хората - с катастрофални последици. Защото в днешния глобализиран свят тези вируси се разпространяват изключително бързо чрез транспорта на хора, животни и стоки, обяснява Улрике Бекман и предупреждава: "Следващата пандемия вече се задава. А ние просто не можем да си я позволим".

Експертката настоява за политически мерки в световен мащаб, които да сложат край на търговията с диви животни, на климатичните промени, на индустриалното животновъдство и унищожаването на околната среда. Тъй като опасност се крие не само в консумацията на нелегално месо от диви животни. "Новият опасен вирус може да бъде пренесен от следващия кърлеж, който прекоси Алпите. Избухването на следващата пандемия е само въпрос на време", предупреждава Бекман.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
До предишните 2 коментатора: преди стотици години май не е имало самолети и от Конго до Париж си пътувал 3 месеца, през което време, ако си болен се гътваш. Или не? Това се е случило напоследък, да... самолети и придвижване на хора и товари. То си го пише и в статията, но защо да четем по-надолу от заглавието?
0
 
 
Верваме. Досега не имало преминаване на вируси от животни на хора обаче напоследък нещо се е случило...
0
 
 
Тези храни се ядат и придават от стотици години в тези страни. Това с епидемиите вече е прекалено.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: