ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ландшафтни архитекти против безразборното засаждане на нешколувани дръвчета
Автор: Диана Бикова 09:38 / 12.03.2021Коментари (2)3919
©
Съюзът на ландшафтните архитекти в Пловдив се обяви против безразборното засаждане на нешколуван и нестандартен растителен материал, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Поводът за реакцията на професионалната гилдия е предстоящата на 13 март акция за даряване на дървесна растителност на граждани. Ландшафтните архитекти изрично заявяват, че подкрепят такива инициативи в горски територии, но не и в града.

Специалистите научили от социалните мрежи за инициативата. "Смущаващото в конкретния случай е, че такава инициатива се случва в урбанизирана територия, без никаква подготовка на това къде и как да бъде засаден предоставения растителен материал. Изборът на местата за засаждане е предоставен на гражданите“ - заявяват в нарочно писмо от дружеството.

Предвижда се да бъдат засадени череши, сливи, кайсии, праскови, явори, борове, дъбове, липи, арония, планински лимон и смърч.

Дърветата трябва да се засаждат на определени отстояния от сгради и различни надземни и подземни съоръжения съгласно нормативната база. В случая тази дейност е регламентирана от Закона за устройство на територията и още четири наредби.

"Раздавайки растителност на жителите на населените места, тези наредби не биха могли да се спазят, като по този начин се създават условия за бъдещи аварии, които биха стрували скъпо на данъкоплатеца. Например, засаждането на дърво върху подземен канализационен обект (без да са спазени сервитутните отстояния), би довело в бъдеще, до запушване, компрометиране на наклона, разрушаване или друго, на съответното канализационно трасе“ - се посочва в становището.

Обезпокоителен е фактът, че растителният материал е нешколуван и нестандартен за градски условия. Специалистите са категорични, че такъв се използва за създаване на масиви в горски насаждения като хранителна база за птиците и дивеча.

"За озеленяване в селищна територия стандартите са други - за широколистни дървета, височина на стъблото от кореновата шийка до първите разклонения най малко 2,00 м, а дебелина на височина 1,30 минимум 5 см. Възраст минимум от 5 години - отгледани и школувани в разсадник“ - се уточнява още.

Според специалистите, по-голямата част от видовете не са подходящи за територията на Пловдив. Подборът е от изключителна важност, за да има устойчив ефект, а освен това растителността трябва да бъде такава, че да има поносимост към замърсяването на въздуха, въздушната и почвена влажност и други микроклиматични особености, за да може да се гарантира нейното добро прихващане и развитие. Важен фактор при подбора на растителност е обемното и колоритно оформяне на пространството, както и естетическото въздействие на композицията.

В становището се казва още, че плодните дръвчета не са подходящи за засаждане в зелените площи, тъй като имат по-кратък живот, нападат се от вредители и гъбни заболявания и имат по-ниски декоративни качества. Не на последно място, предвидените за засаждане плодни дръвчета са необлагородени.

Ландшафтните архитекти изрично подчертават, че от 2013 г. Пловдив има приета Програма за развитие, поддържане и опазване зелената система, одобрена от Общински съвет. Следователно, всички мероприятия, които се извършват на територията на общината, не би трябвало да противоречат на приетата стратегия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Преди няколко години раздаваха храсти за озеленяване. Взехме за входа и без ландшафтни архитекти си решихме архитектурата, копахме и засяхме. Сега какво ще се промени, ако взема едно дърво и го засея на мястото на друго, което е изсъхнало и премахнато ? Не говоря, че има и самоизрастнали дървета, които сигурно са паразити за ландшафтната инфраструктура, но за тях никой не говори. "...растителният материал е нешколуван и нестандартен за градски условия.." и "...по-голямата част от видовете не са подходящи за територията на Пловдив..." - МОЛЯ? 7 от 11-те изброени видове дървета се срещат из целия град. Тук се търси явно проектче, да се нахвърля нещо на хартийка, да се вземат едни пари и толкова. Някой се чувства пренебрегнат и обиден може би. Има си хора за контрол, които преценят дали да се дават на граждани и дали да се следи за мястото на засаждане. В статията от днес "Община Пловдив подготвя пролетна залесителна кампания" се опровергават много от думите написани в писмото от Ландшафтните архитекти.
+2
 
 
Преди време бях коментирала изказване на служител от отдел екология в район Западен по повод на мое обаждане. Сигнализирах че на ул Димитър страшимиров" се изсякоха над 5-6 дървета но никой не засажда нови. Улицата леко полеко се обезлеси. Служителят ми каза че те не се занимавали с това и не засаждали дървета. Като съм искала да взема една лопата и да садя никой не ми пречил. Значи мога да садя каквито си искам дэрвета, според отдел"" екология". За съжаление не е само тази улица. На много места вижсам празните квадрати от отсечено дэрво . Пустеещи голи улици. Само асфалт и бетон.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: