ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Какво се случи вчера? През последните години олигархичното задкулисие започна да подготвя нови инженерингови проекти
Автор: Любомир Минчев 16:59 / 05.04.2021Коментари (14)9666
©
Чета мнения на покрусени граждани и активисти от победата на чалга-политиката над здравия разум. Чета мнения на доволни граждани и активисти от възмездието над статуквото, пък макар и нанесено от страна на чалга-политиката. Мнения много...

Едно нещо е сигурно. Изборни резултати като тези показват преди всичко провал на т.нар. политическа класа да осмисли промените в обществото и да ги поведе, структурира, насочи в определена посока. Наред с всички други свои характерни черти, популизмът е свидетелство за изкопана пропаст между политическия елит и гражданите. Това пише в свой коментар във Фейсбук политологът Огнян Минчев.

Да, зная, че не сме сами - цяла Европа, и не само Европа е в плен на популистко надигане. Пандемията, икономическата криза и загубата на надежда са значими обяснителни аргументи за ръста на политическия популизъм. Но непосредствената причина е загубата на политическо доверие - на доверие от страна на гражданите към тези, които се сменят - или не се сменят - на кормилото на властта. Загуба на доверие, породена от все по-значимото разминаване между обещано и дължимо от една страна, и сторено от политическата класа от друга страна. В България този разказ има очевидни и конкретни измерения.

През последните две десетилетия представителността на българската политика непрекъснато отслабваше в полза на контрола, който олигархичното задкулисие упражняваше и упражнява върху обществения, политическия и стопанския живот на страната. ГЕРБ и Бойко Борисов бяха безпрецедентно успешни в задържането на властта поради способността си да свързват публична популярност с надеждност в обслужването на олигархичния елит зад сцената. 

Какво се случи вчера? През последните 1-2 години олигархичното задкулисие започна да подготвя нови инженерингови проекти за постепенна замяна на статуквото с нови фигури и схеми за продължаване на контрола върху обществения живот. Два-три от тези проекти се провалиха. Успешен излезе настоящият проект - ПП "Има такъв народ". Вчера стана ясно още нещо - този проект стана прекалено, неочаквано успешен. Кукловодите зад сцената го сдържаха в продължение на известно време, за да го поставят на сцената в максимално благоприятния момент, с ясно поставени цели.

Партията на Слави - за учудване на самата себе си - вчера постигна резултат, значително надхвърлящ очакванията на своите меценати. Оттук започва една политическа криза, която ще премине през трудно разрешима дилема за създаване на ново правителство, ще окаже пряко въздействие върху президентските избори и ще окаже натиск върху политическата система с цел дълбока, структурна промяна - най-вероятно в посока централизация на властта и авторитаризъм.

Звучи песимистично, но наистина много усилия и постижения на демократичната общност ще бъдат необходими за да се предотврати или поне отслаби тенденцията към авторитарен контрол. Тази тенденция извира отвсякъде. Първо, от кризата на олигархичния контрол върху обществото и държавата. Второ, от специфичната ситуация на "висене" в парламента, който избрахме вчера. Трето, от засилването - засега по периферията - на радикално неевропейски и недемократични политически проекти, произвели няколко - засега - двупроцентови партии.

Целия анализ може да прочетете в ZaPlovdiv.bg!


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Преди години дойде един дето щеше да ни оправи за 800 дни и така ни "оправи" че и вазелина не помогна, сега ситуацията е същата, чалгаджия та ще го сложат на чело и ще грабят на воля, а Учендолския умник ще обере парсата..... Българите за пореден път доказаха че са като овцете....
+1
 
 
Госпожице Маринова. Права сте . А ИТН просто да оставят служебен кабинет и Султанът при Бай Ставри.
-3
 
 
герб свързвали ''публична популярност с надеждност в обслужването на олигархичния елит зад сцената'' ... майчице.
+3
 
 
Е как какво се случи? Наляха му пари в ТВ-то, кво друго да се случи? Лесно е хейт да лееш, айде вече да излизат от дупките и да казват какво ще правят и да предоставят програма, ама не 5 точки от референдума, а нещо по цялостно!
+2
 
 
Избора на Слави Трифонов е най-вероятно протестен вот! Борисов се самозабрави и се смята за вечен и безсмъртен.Обмислете само изказването му-цитирам:Без петел може да съмне,но без мен и Герб-не!".. Всеки да го разбира както му стига акъла.Този човек ни ограбва повече от 10 години! И няма да спре сам ,по желание!
+2
 
 
от форумите - "Хайде, народът му гласува голямо доверие. Да излезе от дупката и да започва да ги "оправя", както написа един негов гласоподавател по-долу. Много точно е казал евреина: 30 години опростачване, ферарита, гаджета и накрая загубеното поколение си избра вождa. Куц и полусляп ще води слепи. Аз съм пас и смятам докрая на годината да се махна. Нека гласувалите за него да си го търпят и да му се радват, ако въобще благоволи да излезе от дупката си."
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: