ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Разказ: Притеснявах се, но все пак се ваксинирах с "AstraZeneca"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:16 / 03.05.2021Коментари (3)4883
©
Млада съм. Под 30. Покрай хаоса с AstraZeneca бях особено скептична към тази ваксина - та нали рискът от тромбози при младите жени е най-висок. И все пак реших да се имунизирам именно с нея, пише Б. Кристофаро за "Deutsche Welle". Ето защо:

Рискът е много малък, но все пак го има

Аз и приятелите ми сме между 20 и 30 години. А за повечето млади хора имунизацията все още е по-скоро утопия. Така че за мен ваксината на AstraZeneca, която в редки случаи води до кръвни съсиреци, въобще не беше на дневен ред. И това ме успокояваше. Все пак случаите на тромбоза засягаха предимно жени под 60 години и за мен това звучеше притеснително.  

След като в Германия ваксинациите с AstraZeneca бяха напълно преустановени за няколко дни, дойде препоръката с нея да се ваксинират само хора над 60 години. Подобна е ситуацията и в други страни - като Белгия и Испания. В Дания пък ваксинацията с AstraZeneca е напълно спряна.

Прочетох редица статии, които обясняват колко малък всъщност е рискът от тромбоза след ваксинация. И, разбира се, запознах се и с уверението на Европейската агенция по лекарствата, че "ползите от Vaxzevria (AstraZeneca) надвишават рисковете при всички възрасти". Съществува и проучване, което доказва, че рискът от развитие на кръвни съсиреци при боледуване от коронавирус е по-голям, отколкото при ваксините.

Многобройните медийни публикации относно потенциалните рискове от препарата на AstraZeneca обаче ме притесняваха. Дали ползите от ваксинация биха надвишили рисковете и в моя случай?

И ето, че дойде моят ред 

И ето, че изведнъж в моя роден град Берлин започнаха да предлагат ваксинация с AstraZeneca на всички, т.нар. приоризиране отпадна. Тогава пред мен се появи възможността да се ваксинирам месеци по-рано от планираното. Светлина в края на тунела: срещите с родителите ми и с приятели отново ще са възможни без гузна съвест!

И ето, че само десетина дни след нашия разговор за рисковете и ползите от тази ваксина вече се бях имунизирала именно с нея. Един приятел ми изпрати адреса на лекар, който ваксинира без предварително запазен час. Изненадах се, че колебанията ми изчезнаха толкова бързо. За мен ваксината на AstraZeneca изведнъж се превърна в реална възможност, а не просто една абстрактна опция.

Данните на института "Паул Ерлих" от края на април сочат, че в Германия при 0,001 процента от ваксинираните с AstraZeneca се стига до тромбози - това е 1 на 100 000 ваксинирани. При още по-малка част от тях това води до смърт - при 12 от общо 4,8 милиона души в Германия, ваксинирани с този препарат.

Но покрай медийния поток и постоянно променящите се указания за употреба - първо само при млади пациенти, след това само при възрастни, а междувременно и пълно преустановяване - потенциалният риск при тази ваксина ми се струваше все по-голям. Сега обаче съм убедена: безспорно надценяваме опасността от тромбоза.

Една доза надежда

Какво ми помогна да се реша да се ваксинирам с AstraZeneca? Това определено беше случващото се около мен. И други млади хора бяха готови да се ваксинират. Включително и мои приятели. Когато не си сам, си по-смел.

И като човек, който всеки ден следеше броя на ваксинираните в Германия, просто се зарадвах, че и аз ще допринеса с нещо в битката срещу пандемията - да се присъединя към нарастващия процент хора, които си поставят ваксина, за да защитят себе си и околните.

Разбира се, не съм се отърсила напълно от притесненията си. И ще продължа да проверявам тялото си за признаци на кръвни съсиреци: силно главоболие, болка в гърдите, подути ръце или крака и червени петна по кожата. Но досега съм изпитала само болки в ръката и лека умора.

Някои от приятелите ми предпочитат да изчакат и да се ваксинират по-нататък с препарата на BioNTech/Pfizer или пък с този на Moderna. Уважавам решението им. Но на тези, които все още се колебаят, искам да кажа: моментът, в който отпразнувах ваксинацията с AstraZeneca с лимонада в ръка пред една будка, беше и моментът, в който изпитах най-силния прилив на надежда от началото на пандемията насам.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ.И АЗ СЪМ ВАКСИНИРАН С"АСТРА ЗЕНЕКА" И ВСИЧКО Е ДОБРЕ.ЧАКАМ ВРЕМЕ ЗА ВТОРА ИГЛА.ЧУВСТВАМ СЕ МНОГО ДОБРЕ.
+1
 
 
"ваксината на AstraZeneca, която в редки случаи води до кръвни съсиреци, ..." Това не е верно, няма доказана връзка на тромбозите с ваксината! Препоръката на ЕАЛ да не се ползва ваксината за жени до 60 години е защото все още не е доказано, че тромбозите нямат връзка с ваксината. Между двете твърдения има голяма разлика във фактологията. Защо не се дава статистика, колко човека на един милион неваксинирани са получили тромбози на седмична база, колко човека са починали, в различните възрастови групи за жени и мъже преди пандемията, през 2019 година, за отделните страни, в Германия, Великобритания и т.н.! Тогава ще лъсне истината, че това е целенасочена кампания на ЕС срущу Астра Зенека като отговор на решението на компанията приоритетно да задоволи нуждите на собствената си страна!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: