ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Милена Фучеджиева обясни защо е против българите в чужбина да гласуват
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:13 / 07.05.2021Коментари (9)19685
©
Писателката Милена Фучеджиева обясни защо е против българите в чужбина да гласуват. Текстът е от профила й от facebook.

За да разбираш една държава и народа й ти трябва да работиш в нея С народа й. Да взаимодействаш, изкарвайки парите си с хора, които също изкарват парите си. Начинът на изкарване на пари/прехрана, и взаимоотношенията, създадени от тази динамика са съставна част от разбирането на живота където и да си. Начинът на общуване и изкарване на пари в Америка няма много общо с този в България. Може да си най-умният и талантливият, но абсолютно да не си в час как точно се живее тук, колкото и да те уведомяват роднини, близки и приятели за проблемите си с държава или социум или и с двете. Поради тези причини е наивност и невежество да се мисли, че идвайки си 1 път в годината за 2-3 седмици, ти реално можеш да си компетентен за процесите тук.

Има неща, които се наричат народопсихология и те стават ясни само когато си в пряк и постоянен контакт с конкретен народ и конкретна психология. Колкото и да е глобален светът, колкото и да сме широко информирани, колкото и аз, примерно, която прекарвам по 1 месец в годината в Америка, чета предимно американски медии, но чета и френски, колкото и мисленето ми да е оформено от 20 години в Америка, реалността на живота в който си изкарвам прехраната тук, е тази, която познавам в момента по-добре. След 11 години тук.

Хора, напуснали България преди десетки години, идващи си за ваканции и информиращи се от преса и роднини, при цялата им интелигентност и разбиране за света, не са наясно за много неща. Наистина много неща. И го казвам от личен опит. Знам, че е неприятно да бъде чуто, че не си компетентен в делата на Родината ти, когато си изкарваш парите в Америка или в друга държава, нямаш най-близки приятели-американци или хора от друга държава, които да са ти по-близки от българските там, живееш виртуално в българския фейсбук, четеш и слушаш с леко чувство за превъзходство, защото смяташ, че знаеш повече и си по-умен, и то в някаква степен е така, но и не съвсем така, защото всъщност компетентността за живеенето и разбирането на изборите се градят върху работата с която си изкарваш прехраната. Когато тя е извън държавата, ти си извън държавата също във всяко едно отношение, независимо от всички виртуални конструкти.

Затова смятам, че белгийските правила - 5 години в държавата и имаш право да гласуваш, както и обратното - 5 години те няма и нямаш право да гласуваш, би трябвало да бъдат приложени и тук.

Митът за свръх умните българи, напуснали България, а тук били останали боклуците, които нищо не разбират и не могат да се оправят с държавата си, с вота за Слави Трифонов, рухна. Умни има, но са малцинство навсякъде. Да видим и с отварянето на допълнителни секции как това ще се отрази на турския вот от чужбина. Резонно е да се увеличи.

Вместо да се сърдите, имайте повече смелост, честност и аналитични способности в начина по който виждате себе си в отношенията си с България. Никой нищо не иска да ви отнеме, а да се установи справедлив ред за тези, които са повече българи за сметка на другите, които са избрали да бъдат повече нещо друго. Сложен въпрос е този. Аз не гласувах за президентски избори в Америка, защото не смятам, че е честно да давам гласа си, при положение, че не живея активно там. Върна ли се да живея там, ще гласувам. Обвиниха ме, че така подкрепям Тръмп. I don't care какво мисли, който и да било за каквото и да било, извън сферата му на компетенция, която определено не е моят живот и моите разбирания за света.

Мога само да споделям опита си и наблюденията си на човек, който е успял да се реализира и на двете места. В Америка успях да живея добре, работейки прекрасна работа, в приказни условия, и да отгледам съвсем сама дете, което е на върха в областта в която работи. В България пък успях да правя това, което обичам по начин по който то да е оценено от зрители и читатели, и това да ми доставя удоволствие и да се чувствам пълноценна и реализирана.

Тук не звучи възпитано да изтъкваш постигнатото от теб, за разлика от в Америка, но го правя единствено и само, защото някой ще каже, коя е па тая. Тая е тая, без извинения. Има биография, доказваща правото й да споделя наблюдения и разсъждения за неща, които засягат бъдещето и на двете държави.



Ясно е, че това, което предлагам няма грам шанс да бъде превърнато в нещо повече от разговор във фейсбук, защото не изнася на твърде много хора в НС, но е добре да се знае кой какво мисли по въпроса.

Милена Фучеджиева е писателка, сценаристка, драматург и публицист. Един от създателите на сериалите "Седем часа разлика“, "Пътят на честта" и "Ягодова луна".


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Има си жената мнение, написала го, хубаво, не е речено, че е вярно или правилно. Истината е, че всеки български гражданин има конституционно право да гласува независимо къде се намира (конституцията е основополагащият закон на държавата). Има страни, със силна имиграция (Италия например), които не си и помислят да лишат милионите си съграждани в чужбина от глас. Всеки опит да се поставят някакви изкуствени филтри на вота (ценз, местоживеене, пол) винаги са играели лоша шега на радетелите им. Когато в дадено общество тръгнат процесите на промяна и трансформация (социалната лавина) нищо не може да ги спре, даже ербап-шкембе воеводите.
-4
 
 
В Америка може да е така, но във Великобритания някои от нас плащат по 3.5% удръжки от заплатата данък към Европейският Съюз все още. Като може да се посочи към коя страна конкретно да се насочат фондовете. Ако получавате 6 цифрена заплата, направете си сметка, колко данък се удържа. А Великобритания е доста по-близко от Америка до България и някои от нас доста по-често посещават родните места.
+6
 
 
Сега ще се обидят горките *прутестъри*! Но истината е тази и бих ги попитал - БОЛИ ЛИ,БОЛИ ЛИ? От моите познати,които отдавна са с уреден живот в чужбина,с родени или отгледани деца там,никой,подчертавам,никой не се натиска да гласува.Голяма част от тях не си подновиха и българското гражданство - те отдавна са жители на страните си,станали им втора родина,и смятат като напълно естествено.Да,имат роднини в България,но са много далече от *трогателните истории* за парички,изпратени то *тежката чужбина* на гладуващите роднини. Но пък как любителите на чалгата и празнословието няма да имат представители в парламента?!?Нали ще се продъне земята,мор ще настане,а умно-красивите ще умрат гладн,защото може и *гранд*-четата да им спрат!
+8
 
 
Гласуването в чужбина трябва да се забрани със закон!
+9
 
 
Много е права. Белгийците също.То и кучетата са кучета,но едно е да живее в къщи и да го вадят с дрехи зимата,друго е да е на каишка вързано за колиба и трето свободно и да рови по кофите и да скита. Не е само,че миришат различно...преживяват различно. Последното го наричат помияр,но на другите две ако не им сипват в паницата ще умрат от глад!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Природни стихии
Отварят за посетители сграда "Ирини"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: