ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проектът за нов мост над Марица е готов, вижте как ще изглежда
Автор: Диана Бикова 12:20 / 09.05.2021Коментари (9)27993
©
На 12 май, сряда, от 17.30 ч. в залата на Общински съвет - Пловдив, ул. "Авксентий Велешки" № 20, ще се проведе обществено обсъждане на намерението на Община Пловдив за поемане на общински дългосрочен дълг. Предложението на градската администрация е се вземе дългосрочен кредит в размер на 113 501 750 лв. С тези средства ще се финансират големи инфраструктурни проекти: пробив "Модър-Царевец", пробив "Водна палата", изграждане на нов мост над р. Марица, реконструкция на ул. "Царевец" в участъка от бул. "Хаджи Димитър" до бул. "Свобода", реконструкция на бул. "Хаджи Димитър" в участъка от съоръжение "Коматевски пътен възел" до ул. "Царевец", разширение на бул. "Марица - север" с паркоместа от бул. "Цар Борис III Обединител" до ул. "Победа" - етап I, ул. "Победа" до бул. "Васил Априлов" - етап II“, реконструкция и разширение на ул. "Кукуш" в участъка от надлез Родопи до бул. "Македония", реконструкция и рехабилитация на ул. "Митрополит Панарет". Със заема ще се направят също така туристически информационен център до Източната порта, естетизация и рехабилитация на подлез "Баня старинна", многоетажен паркинг на ул. "Четвърти януари" (бившия ТЕЛК) и ще се реализира проект за повишаване на организационната, техническата и административна осигуреност за подобряване на качеството на екологичните мерки за поддръжка и облагородяване на качеството на екологичните мерки за поддръжка и облагородяване на градски зелени площи и откритите обществени пространства в град Пловдив“. 

Предвижда се заемът да е от Фонда за устойчиви градове. Погасяването ще бъде чрез собствени бюджетни средства. Дългът ще бъде обезпечен чрез: учредяване на пореден залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи собствени приходи на община Пловдив; финансово обезпечение, учредено по реда за Закона за договорите за финансово обезпечение (ЗДФО) върху вземания по банкови сметки с титуляр Община Пловдив, водени при ОББ АД, включително вземания по депозити към тях.

В поредица публикации Plovdiv24.bg ще представи някои от проектите.

Изграждане на нов мост над река Марица с развръзки от бул. "Копривщица" до бул. "България" е друг амбициозен проект на настоящата градска администрация. Обектът е част от доизграждането на вътрешния ринг на Пловдив като с него ще се осъществи връзка между районите "Западен" и "Северен", а чрез пробива "Модър - Царевец" и с район "Южен". 

По проект с изграждането на моста са предвидени развръзки на продължението на бул. "Копривщица" на запад към бул. "България", в близост до стадион "Марица". Идеята е новото съоръжение да продължи до Голямоконарско шосе към изхода на града, посока АМ "Тракия" съгласно новия ОУП. Съоръжението в голяма степен ще разтовари трафика в централната градска част като поеме натоварването от бул. "Васил Априлов" и кръстовищата с бул. "България" и с бул. "Шести септември". С реализирането на проекта трафикът ще бъде отведен в посока запад и пътят от Пазарджик, заедно с Голямоконарско шосе, ще се разгърне в район "Западен", а  оттам чрез "Модър - Царевец" - в район Южен, което ще разтовари трафика от централна градска част.

Община Пловдив е провела процедура по реда на ЗОП и е сключен договор на 26.04.2013 г. за изпълнение на проектирането на обекта. След одобрението на проекта в идейна фаза, общината е предприела действия по процедиране на ПУП – ПУР по одобреното трасе. Отчуждителните процедури са приключени и срещу 122 240 лв. са придобити всички засегнати имоти. Проектирането е продължено във фаза "Технически проект", но към настоящия момент няма одобрен такъв. Също така няма издадено разрешение за строеж и не е провеждана процедура по ЗОП за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. 

Новият мост ще е с дължина 245 метра и широчина 30 метра, като са предвидени по две платна за движение в двете посоки, тротоари, велоалеи. Ще се реализират подходящия тип кръстовища при връзката с бул. "Марица – юг" и с бул. "Марица - север", съобразно новото трасе и прилежащото съоръжение.

Новото прилежащо съоръжение е градоустройствено и комуникационно, обвързано с действащите планове. Градската администрация смята, че новият мост трябва да удовлетворява функционалните изисквания и същевременно да бъде сигурен и дълготраен; да въздейства със своя добър естетичен вид; да бъде предвидено художествено оформление, както и енергийно ефективно осветление.

От представената визуализация на идейния проект се вижда, че съоръжението има по-скоро екстравагантен, отколкото футуристичен вид, който трудно се вписва в духа на старинен Пловдив.

Индикативната стойност за реализацията на този проект е 30 млн. лв.


Още по темата: общо новини по темата: 80
03.12.2023 »
09.05.2023 »
26.03.2023 »
23.03.2023 »
03.08.2022 »
20.08.2021 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Кефи ме как никой от коментиращите не е счел да провери дали това не е "илюстративна снимка" на студентски проект за същото място. Реалния проект е нищо повече от стандартен бетонен мост като виадуктите на магистралата. Тръгнали да коментират как няамало да се връзва, нямалко кой да го строи... Нищо чудно че Слави събра половин милион гласа...
+5
 
 
По принцип града има остра нужда от още един мост, но въпроса е отново на каква цена се строи в България като цяло. Също така най-накрая "Модър-Царевец". Ама от ул.Царевец като минат хората през ул.Модър и къде отиват - на светофара на бул.Ал.Стамболисйки (Южен) и Коматевско шосе. А Южен вече е по-скоро тясна квартална уличка. Уж щяха да го разширяват. Ама пак "подариха" разрешителни за строеж и положението вече е трагично.
на 09.05.2021 г.
-3
 
 
И защо ни е това... За тези пари могат да се направят множество проекти , вместо да се набива "на красота" в един проект... И това ударно строене на всичко , кога смятате , че ще приключи... Идейно звучи добре и изглежда добре , но по-скоро ненужно разхищение на средства и най-тъпото за това удоволствие , ще се теглят огромни суми и в това няма лошо , освен факта , че някой-някога трябва да го плаща , а и приходите в общината не са много големи , а амбициите на кмета са доста притеснителни ...
на 09.05.2021 г.
+5
 
 
На проекти сме много добри.
+3
 
 
В България няма фирма, която да може да построи това нещо. По света са единици способни на това, а те надали ще проявят интерес. Доста смели и екстравагантни мостове съм виждал, но това на снимката е нещо, като че ли нарисувано от моден дизайнер, а не от архитект. Във всеки случай е от някого, който няма построен мост зад гърба си. Това е голя шикания и балабурниците в общината са го одобрили! Да не говорим, че за конкурса на времето се чу след като беше одобрен победителят. И за последно най-важното: Пловдив няма нужда от мост на това място, а има крещяща нужда от нов съвременен повдигнат мост на мястото на Панаирния.
+5
 
 
Имало ли е конкурс за проекта? Кои са участвали? Може ли да видим и второто и третото място?
+4
 
 
Наистина няма да се връзва с разпадащите се блокове по Копривщица, запустелите басейни от другата страна и ръждата по железния мост :D Нещо по-семпло да измислят като за 20 милиона...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Мъртвопиян блъсна с джипа си жена в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: