ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нинова: "Има такъв народ" беше емоционален избор, но не са управленска алтернатива
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:03 / 16.05.2021Коментари (1)2150
©
"Има такъв народ“ беше емоционален избор, но не са управленска алтернатива и мисля, че това се видя в този един месец, в който работи парламента, коментира лидерът на БСП.

"Жан Виденов прави нова лява партия, всеки е свободен да прави своя избор и да се опитва да влезе в политиката. Другото нещо, което вчера се състоя в НДК – учредяването на платформата “Социализъм 21 век“, е в рамките на БСП, това не е никакво отцепване или разделяне в партията. То не е ново, в БСП винаги е имало различни идейни движения. То може да обогати идейната дискусия, така че чакаме нови идеи от това движение, те ще бъдат обсъдени вътре в партията.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БНР.

По повод коментара на ГЕРБ, че БСП е вкарана през задния вход на властта, Корнелия Нинова заяви: "Това са несериозни коментари, защото и представители на ГЕРБ има в служебното правителство. Нашето участие в служебното правителство е Янаки Стоилов, това беше обсъдено с президента. Той получи предложение да се включи в кабинета, Изпълнителното бюро и Националният съвет се произнесоха, каквито са нашите правила и устав. Ние сме системна и сериозна партия, взимаме решенията си в колективните си органи“, коментира Нинова като допълни, че Янаки Стоилов е сериозен юрист, има сериозна експертиза и ще бъде полезен на служебното правителство.

В предаването “Неделя 150“ тя заяви, че политически позиции на левицата по отношение на реформата в правосъдната система са известни, последователни и принципни. "Ние сме казвали, че виждаме реформата и промяната през закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, нов закон и нова форма на КОНПИ, както и други промени. Янаки Стоилов не е отишъл в служебния кабинет с програмата на БСП. Замисълът и конституционния ред, който определя отговорностите на служебното правителство, не предвиждат там да се правят политически реформи според това министърът от коя политическа партия е“, категорична бе Нинова като обясни, че работата на служебния кабинет е да се извади истината за състоянието на системата, за която отговаря всеки министър, да се ревизират порочни практики, но това не предполага той да прави реформи.

"Янаки Стоилов има качествата да се справи, но не смятам, че това трябва да се използва като аргумент в изборите. Обществото ще види, че хората в изпълнителната власт на БСП са професионалисти, че са честни и точни, но не мисля, че това трябва да се използва в предизборната кампания, тъй като там състезанието е за идеи и на програми“, каза още Нинова по темата.

Лидерът на БСП смята, че ако една партия си сменя програмата на всеки избори, тя не е сериозна партия. "Ние сме принципна, последователна и системна партия, така че няма да си сменим програмата, вероятно ще направим промени в тактиката, така че да бъдем припознати като истинската алтернатива. “Има такъв народ“ беше емоционален избор, но не са управленска алтернатива и това се показа в този месец. Така че ние ще работим за това да се покажем като управленска алтернатива.“

В ефира на БНР тя обясни, че служебният кабинет е замислен като преходно управление за кратък период и това не е кабинет за управление на страната. "Служебният кабинет е сбор от експерти, които трябва да направят честни избори и да извадят на яве истината за предишното управление. Кабинет в Народното събрание е политически сбор от програми за управление, за реформи, за промени в сектори. Тези неща са абсолютно несравними“, категорична е Нинова.

"Това Народно събрание, което мина, трябваше да направи временен кабинет с няколко приоритета. Ние смятаме, че това трябваше да го направи втората политическа сила. Предварително подадохме ръка и предложихме подкрепа без условие за тези няколко приоритета“, припомни председателят на БСП като изброи въпросните приоритети: 

"Спешни социално-икономически мерки, които да минат през актуализация на бюджета. На второ място да се направи подготовката за плана за възстановяване и устойчивост на България, да се защити дългосрочно българският интерес.

На трето място да се направи ревизия на управлението на Бойко  Борисов.“ По думите й тези условия са били безусловни и надпартийни, но “Има такъв народ“ не са имали желание и потенциал да направят този кабинет. "Когато третият мандат дойде при нас ние с готовност за тези политики получихме отказ от трите нови партии“, каза още тя.

"Целта на по-голямата част от българите, които гласуваха на тези избори, беше да се разгради досегашния модел на управление“, смята Корнелия Нинова като допълни: "Няма как средството за постигане на тази цел да бъде колаборация със същия модел. Можехме да бавим една седмица и да “тупаме топката“, но през този период Борисов щеше да продължава да управлява.“

Промените, които правят президентът и мин.-председателят са абсолютно логични, смята Корнелия Нинова. "Нормално е някои да са против, но промените са логични и наложителни. Интересни са тези в митниците и НАП, защото това са двете агенции, които трябва да осигурят висока събираемост и приходи. От друга страна те бяха използвани през годините едната като чадър за корупционни практики и другата като бухалка срещу непослушниците, затова и в двете посоки промените са аргументирани“, обясни тя.

"Ако целта е правителството да осигури прозрачни и честни избори, една от средствата е да бъдат сменени тези хора, които покриваха канали за купуване, за манипулации, за натиск“, допълни още Нинова.

Ние подкрепихме създаването на Комисията за ревизия на управлението на Борисов, но съществуването на парламентарна комисия извън съществуване на парламент изглежда юридически нонсенс. За да има истински ефект всичко трябва да приключи в съдебната система и докато няма парламент е хубаво всички сигнали да се насочват на там“, посочи Нинова.

По думите на лидера на БСП тревожното е краткото време, в което трябва да се организират изборите, а не промените в Изборния кодекс. "Политическата ни позиция за машинното гласуване е ясна и последователна, но бързите промени в Изборния кодекс и краткото време до следващите избори поставят много въпроси от организационна и финансова гледна точка“, обясни тя.

"Започна процесът по номинации за водачи на листите, отчели сме грешките в някои райони и вероятно ще има и персонални промени в листите. Ще има промени и в Изпълнителното бюро, които ще се решат на следващия Национален съвет“, заяви Корнелия Нинова.

За предстоящите избори лидерът на БСП си поставя задачата да ги спечели. “Ако тръгваме на битка, за да сме трети, това е обречено. Трябва да си поставим високи цели, за да се мобилизираме да ги постигнем“, заключи Корнелия Нинова.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Имах си хас да тръгвате на избори за да НЕ ги спечелите. От 2009г.все ги печелите и все ги губите. С този неограничен вот в Чужбина и появата на Виденов и на "емоционалния" избор ,гледайте да не сте зад ДПС и ДъБъ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: