ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
В Германия: Жилища само за бели хора, "никакви роми, българи и румънци"
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 22:05 / 20.05.2021Коментари (3)24851
©
Скандал в Бремен: общинска фирма, която е вторият най-голям наемодател в града, целенасочено дискриминира “хора с друг цвят на кожата, включително роми, българи и румънци". Това разкриха германски журналисти пред Дойче веле.

Бременската фирма “Brebau", която е собственост на градските власти, целенасочено и с перфидни методи отбягва кандидатите с миграционни корени при отдаването на жилища под наем, става ясно от документи и свидетелства на анонимни източници, с които разполагат Радио Бремен и предаването "Панорама“ на германската обществена телевизия АРД.

С около 6000 жилища в портфейла си “Brebau" е вторият най-голям наемодател в Бремен. Но от вътрешнофирмени документи става ясно, че компанията систематично е дискриминирала хора при търсенето на жилище. Съответните указания са били давани на служителите на “Brebau", които работят директно с клиентите.

Тайни указания и специални кодове

Според документите, с които разполагат журналистите от “Панорама" и Радио Бремен, в “Brebau" категоризират както жилищата, така и кандидатите да наемат жилище. Служителите, които влизат в контакт с клиентите, са длъжни да правят преценка на кого какво жилище може да бъде предложено и кой да получи отказ, като от значение е гражданството на кандидата, степента на владеене на немски език, както и това колко близка му е германската култура. Сред критериите фигурира и цветът на кожата, свидетелства един от анонимните източници.

Тези конкретни указания са наречени “Дефиниция на целевите групи". Сред тях има изискване за оценка на кандидатите според външния им вид – служителите са длъжни да отбелязват дали даден кандидат прави добро впечатление на външен вид и как говори немски.

За тази цел в “Brebau" са въвели специални кодове. Така например ако кандидатката за жилище носи забрадка, служителят отбелязва KT (съкращение от немската дума за забрадка Kopftuch). Чернокож кандидат пък получава в досието си съкращението Е40. Към тази категория в указанието е записано още следното: "Никакви хора с друг цвят на кожата (това важи също за синти, роми, българи, румънци)“. При това от “Brebau" изглежда изобщо не взимат под внимание фактори като това дали даден кандидат е роден в Германия, дали е получил германско гражданство, дали е добре образован и дали печели добре.

Със съкращението WE служителите отбелязват кандидатите, които могат да бъдат разглеждани като хора със западно мислене. Към тази категория спадат хората с миграционен произход, които са попили германската култура, се уточнява в указанието. "Кандидатките, носещи забрадка, нямат никакъв шанс“, цитира Радио Бремен един от информаторите си.

След като получили информация за предполагаемите дискриминационни практики, журналистите от двете медии провели експеримент: помолили четирима германци да кандидатстват за жилище от “Brebau". Двама от кандидатите били с по-тъмен цвят на кожата и носели арабско и африканско име. Другите двама били бели мъже с класически германски имена. На четиримата кандидати бил осигурен еднакъв бюджет, като всички те кандидатствали за жилище в един и същ квартал.

Само двама от тях обаче били одобрени от “Brebau" – двамата бели мъже. На единия от отхвърлените кандидати му било обяснено, че във въпросния квартал нямало свободни жилища, а на втория дори не си направили труда да отговорят.

Разследването е установило още, че “Brebau" води списък с “лоши адреси". В него фигурират двайсетина социални учреждения – центрове за терапия на хора със зависимости, рехабилитационни центрове, домове за временно настаняване на бездомни или жилища в “проблемни квартали". По данни на вътрешни източници, регистрираните на тези адреси кандидати не получават жилища от “Brebau".

“Нищо не знаем, но ще проучим"

На запитване ръководството на компанията е отговорило, че не знае нищо за подобни дискриминационни практики. Но се отнася сериозно към обвиненията и ще проучи щателно въпроса с всички произтичащи от това последици.

“Brebau" е 100 процента собственост на градските власти в Бремен. През 2019 година те придобиха компанията от местната Спестовна каса. Тогава един от аргументите гласеше, че градът трябва да участва в жилищния пазар, за да бъдат осигурени разумни наеми и повече справедливост при отдаването на жилища под наем. Член на Надзорния съвет на компанията е и кметът на Бремен – социалдемократът Андреас Бовеншулте.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Е що така? Барем една гарсониерка за смел шкембе воевода или трезв джамбазко няма ли да се намери?
+1
 
 
Не на расизма, нали уе ...... европейски сънс оф бичес
+3
 
 
Българите са в България, в Англия и Германия са само мангалите и мързеливи отрепки.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: