ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Голям скандал зрее в пловдивски университет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:18 / 23.05.2021Коментари (2)34219
©
Единните студенти на УХТ (ЕСУХТ) се свързаха с редакцията на Plovdiv24.bg, за да оповестят своята позиция. Публикуваме я без редакторска намеса:

"Единните студенти на УХТ“ (ЕСУХТ) е независима студентска общност, част от Университета по хранителни технологии (УХТ), създадена през март 2020г. Принципите, които ЕСУХТ защитава, са активно участие в учебния процес, взаимопомощ в изграждането на кохерентни знания и етични стандарти, поставяне на реални цели за качествено образование, систематично събиране на мнения за подобряване на качеството на обучение и преподаване, ефективно оползотворяване на ресурсите за подобряване студентското и институционалното състояние, създаване на образователни партньорства за разширяване спектъра от знания, изграждане на подкрепяща и приветстваща среда за живот.

С това обръщание сигнализираме, че законноста и моралът по отношение на студентската общност в УХТ не се зачитат. Необходимостта от съществуването на "ЕСУХТ“ бе определена от факта, че на територията на УХТ оперира Студентски съвет (СС), който не изповядва ценностите на академичната общност, не изпълнява задълженията си по правилник и работи главно за личното облагодетелстване на членовете му в контрадицкия на интересите на останалите студенти и докторанти.

Ще посочим само няколко примера, които ясно показват нарушенията на СС спрямо Закона за висше образование (ЗВО), университетските правилници и етичните норми на студентската общност: 

Последното заседание на Общото събрание на студентите (ОСС) беше преди цели две години и се проведе тайно и нелегитимно. Нямаше покани на информационните табла, секретарят на ОСС не беше информиран за провеждане на такова заседание и практически беше изключен неправомерно от организацията. 

Нелегитимното ОСС се проведе непосредствено преди изборите за ректор на университета. Въпросното ОСС излъчи сам по себе си нелегитимен СС, който, по правилник, излъчва свои представители при избора за ректор. Тези събития абсолютно компрометират легитимността на настоящия ректор на УХТ – проф. Пламен Моллов. Наша колежка му връчи докладна записка в деня на изборите за ректор, когато въпросният господин беше председател на Общото събрание на УХТ. Той я прибра в архива си и никой повече не чу нищо за докладната записка и за казуса. 

Статутът на председателя на СС Иво Финков е съмнителен, защото същият е в СС от 2014г., а съгласно ЗВО мандатът на студентите и докторантите в ОСС и СС е две години. Тоест, господинът кара четвърти мандат в структурата. Това е в абсолютно нарушение на закона. 

ОСС няма собствено помещение, където да се съхранява документацията и това се прави в стаята на СС, което води до необходимостта всеки път да се иска ключ и разрешение за достъп от председателя на СС. 

Протоколите от събранията на СС и ОСС не са обществено достъпни и се крият умишлено и против закона. 

Имаме непотвърдени съмнения, че председателят на СС членува в политическа партия.

Студентите от общежитията също не получиха подкрепа от СС в месеците, когато имаха най-голяма нужда от това – през цялата пандемия от коронавирус нашата организация беше единствената, която работеше за колегите си. На 07.05. изпратихме докладна записка с входящ № 1197/07.05.2021г. до СС, до ръководството и до Националното представителство на студентските съвети в Република България, в което посочихме точка по точка всички нарушения на СС. Поискахме тяхната оставка и организирането на ново и максимално предпазено от компрометиране ОСС. За съжаление не срещнахме подкрепа от никоя от инстанциите, а СС мълчи. През това време правата на нашите колеги-студенти продължават да бъдат потъпквани най-безочливо. Нашият инициативен комитет иска да даде гласност на всички тези злоупотреби и да се потърси разумен и дипломатичен път за решение на проблемите на студентската общност.

Уважаеми дами и господа, каним представители на Вашите медии на пресконференция на тема "Справяне със злоупотребите в студентските общности“. Пресконференцията ще се проведе на 27 май (четвъртък) от 10:00ч. в двора на университета, а, ако ни го позволят условията, ще се преместим в зала 205 в УХТ, бул. "Марица“ № 26. Участие в пресконференцията ще вземат членовете на инициативния комитет, както и свободно изразили волята си студенти".

С уважение,

инж. Иван Генов,

Председател на ИК "ЕСУХТ“







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ехх колко неграмотни самозванци са тези ЕС, вие не сте от УХТ. Липсват ви книжки, сричате, мънкате. Как ще убедите някой като не можете да четете. Забравих, че сте поръчка, ама я си ближете сладоледа.
+2
 
 
Инженер, че и председател на нещо си, а неграмотен: "в контрадицкия на" (???) "въпросният господин" (ректора на УХТ – проф. Пламен Моллов) "непотвърдени съмнения" (ако едно съмнение е потвърдено, то вече не е съмнение - за него може да се говори само в минало време)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: