ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ето го виенското колело, което ще "краси" центъра на Пловдив
Автор: Георги Кирилов 17:02 / 30.05.2021Коментари (9)26170
Виенското колело, чието монтиране на пл. "Централен", предизвика противоречиви реакции у пловдивчании, вече може да се види в пълен размер.

Plovdiv24.bg припомня, че новата атракция на Пловдив пристига от австрийската столица - Виена. Колелото е високо колкото бившия партиен дом. Доставката се организира от холандска фирма, която, освен наема на площта, е платила и 20 000 лв. гаранция, че новата настилка на пл. "Централен" няма да бъде нарушена по някакъв начин.

Издигането на огромното колело в центъра на Пловдив е по повод навършването на 400 години от създаването му. То е описано за пръв път от пътешественика Питър Мънди през 1620 г. Англичанинът минава през Филибе на път от Европа за Индия и прекарва няколко дни тук точно по време на някакви общоградски тържества. Тогава вижда за пръв път прелюбопитно съоръжение - въртележка от две вертикални колела, монтирани за големи стойки, а отстрани има люлки с места за сядане, които при въртенето на колелата запазват хоризонтално положение. 

Самият зам.-кмет по културата в Пловдив Пламен Панов не е знаел за идването

новата придобивка в града. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил.

Площад "Централен" е една от визитните картички на Пловдив; площад, който с годините става все по-красив, а експонирането на разкопките на стария Филипопол ще продължи, за да може площадът да бъде място, през което пловдивчани и гости на града не само да преминават, но и да престояват на него.

Съоръжението, което се монтира там не само не е начинът това да се случи, а и е в тотален разрез с история, архитектура, в дисонанс с историческия дух на града.

Като зам.-кмет по културата не бях нито информиран, нито запознат с идеята.

Припомняме също, че Георги Стаменов, кметът на район "Централен", обяви, че не е бил запознат с намерението да бъде издигнато виенско колело на пл. "Централен". Според него на върха на Младежкия хълм е най-подходящо да бъде изградено такова съоръжение.

Много пловдивчани пък са загрижени за пешеходната настилка на пл. "Централен". Те смятат, че тя ще бъде тотално повредена от тежката техника, както и стана. Повечето от гражданите също са на мнение, че е можело да бъде измислено по-добро място за атракцията.


Още по темата: общо новини по темата: 14
29.06.2021 »
28.06.2021 »
09.06.2021 »
01.06.2021 »
01.06.2021 »
31.05.2021 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Те на Стаменов не са казали ,та на нас ли? Голяма община са го игнорирали като кмет на Централен и са си направили тяхната "далавера":-)
+2
 
 
Това е кичовско и абсолютно несъвместимо с центъра на града. циркаджийските истории трябва да са някъде другаде. Простотията няма граници . Панаир ли е това, цирк, или увеселителен парк. Смятам, че нито едно от трите. Но явно хората дали предложението са от категорията панаирджии.
0
 
 
Какво значи "гаранция, че настилката на площада няма да се повреди"!? Всеки с малко повече мозък в главата веднага ще се сети, че "ръчно редени плочки върху пясък" и "тежки по няколко тона камиони и метални съоръжения" са две несъвместими понятия!!! Гаранцията за подобни твърде вероятни (да не кажа сигурни) поражения следва да е поне 10 пъти по-висока като сума, отколкото би отнело да се поправят пораженията, за да може останалите пари да влязат в градския бюджет. А не са се окаже, че накрая поисканите пари не стигат дори за поправянето! 20 000 са смешни пари на фона на пораженията! Как ще се оправят? И кога? И дали въобще ще бъдат оправени потъналите плочки!? Или ще стоят така с месеци и години? Предлагам кметът на града да стои в ареста, докато настилката с потъналите плочки не бъде въведена в предишния ? вид! А ако разходите за това възлизат на повече от заложените 20 000 лева гаранция, той да доплати останалото от собствения си джоб!!! Сигурен съм, че тогава работата ще е бърза! Защото ще има лично поета отговорност от страна на градоначалника, който се ползва в доверието на пловдивчани и дава съгласието си за подобни "случки" на Централния площад!
+4
 
 
А онова нещо зад колелото кога ще бъде съборено! Загрозява пейзажа!
на 30.05.2021 г.
-2
 
 
Чудя се , как въобще управата на Хотел „Тримонциум“, се съгласи с това ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: