ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Студенти от МУ Пловдив: Срамно е!
Автор: Цвети Тончева 20:30 / 19.06.2021Коментари (21)53862
©
В редакцията на Plovdiv24.bg дойде писмо от ядосани студенти заради увеличението на таксите за редовно обучение в МУ Пловдив.

Публикуваме писмото без редакционна намеса.

“Страшно сме разочаровани по отношение подкрепата на студентските права и исканията ни миналогодишната сага да е приключила, но тази година попадаме на продължението и.

Искам да припомня, че миналата година таксата ни беше увеличена от 7 090 лв. На 9 000 лв. Всеки един студент е подписал договор за 7 090лв. Вече е взето решението да ни бъдат вдигнати таксите и тази година с годишната сума от над 10 000лв.

На студентите това, разбира се, се съобщава в последния момент. Заключението, което е било направено като е зададен въпроса на ректората, е че това увеличение е трябвало да се състои още миналата година, но са дали шанс на студентите да се адаптират към това и че не трябвало да ни учудва.

Искам да попитам за каква адаптация трябва да стана въпрос, до кога ще се увеличават таксите, това ежегодишно ли ще е, защото не всеки студент може вече да си го позволи? Не говорим за 20-30 лв разлика, а за 1000 лв на година.

Откакто е увеличена таксата и е преминала тази академична година нямаше никаква промяна, честно казано. Учебниците, материалите и мантите ние си ги купуваме и също така бяхме 60% от учебната година онлайн.

За това увеличение никой от студентите платена форма не получи нещо в замяна. Другият въпрос ми е какво ще получим ние в замяна за тези пари, наистина?

Знаем, че образованието е скъпо удоволствие, но на фона на стандарта на живот в България е срамно.

Дори и ние, студентите, нямаме шанс да работим, защото самото обучение не ни го позволява заради тежкият материал, който изучаваме.

Нека да вмъкна, че студентите платено обучение нямаме право на стипендия, което се смята за вид дискриминация.

Не разбираме това решение откъде се взе и как се взимат точно такива решения в момент на криза, няма никакво обяснение защо,к лаузи и алинеи също бяха спестени, а просто една качена заповед в сайта на университета преди няколко дни.

Бих желана да се обърне подобаващо отношение на студентите на вуза и да се отговори на абсолютно всичките ми въпроси изчерпателно с реални доказателства!"

Потърсихме за отговор ръководството на МУ в Пловдив, които ни изпратиха своята официална позиция, в която се казва, че калкулирането на таксите за платено обучение не е по предложение на висшето учебно заведение или еднолично решение на неговото ръководство, а е е резултат от нормативни държавни документи, в случая на МОН. Несъобразяването с решения и постановления на Министерски съвет води до санкции за всяко виеше училище.

Ето какво пише в позицията на МУ - Пловдив: 

"Във връзка с Вашето запитване по повод на писмо на студент Ви отговаряме следното:

Основанията за определяне на годишните такси за платено обучение са посочени в самата заповед, публикувана на сайта на МУ - Пловдив.

Определянето на таксите е базирано на ЗВО (в съответствие с чл. 21 ал.2 и чл. 95 ал. 4) и измененията в него от 25.02.2020 г., както и решения на МС № 373/22.04.2021г. и ПМС № 328 от 30.11.2015 г., което дава диференцираните нормативи за издръжка на студентите по професионални направления.

Калкулирането на таксите за платено обучение не е по предложение на висшето учебно заведение или еднолично решение на неговото ръководство. Увеличението им е резултат от нормативни държавни документи, в случая на МОН. Несъобразяването с решения и постановления на Министерски съвет води до санкции за всяко виеше училище.

В договорите на студентите в Чл. 4 ал. 4 е записано "годишна учебна такса в размер на (словом), се запазва до възникване на промяна, наложена с ПМС или друг акт “

Решението за годишните такси се взема и оповестява след публикуване на постановлението на МС и обсъждане на Ректорски съвет и Академичен съвет, в които участват представители на студентите и Студентски съвет.

Ограниченията на студентите платено обучение да получават стипендии са също нормативно определени.

До момента не са постъпили официални запитвания от студенти или техни представители във връзка с начина на определяне или други въпроси за таксите за настоящата година.

Учудващо е, че студент се обръща директно към медиите с въпроси, на които МУ - Пловдив е давал многократно отговори и в предшестващите години при изключително добро сътрудничество със студентските организации“.


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Така е, благодарете на сегашния Министерски съвет на фатмака за увеличението на семестриалните такси, щом МОН го обявяват...
+2
 
 
Тези хора ще могат ли да ни лекуват след това?
+1
 
 
Не стига че глупави и не успели да влезнат държавна поръчка с нормален изпит, ми и с претенции :Д
на 19.06.2021 г.
0
 
 
Ох, с този словоред и пунктуация… Ясно защо си платено и без стипендия. Аман от претенции. Защо някой друг трябва да плаща?! Разспростирай се според чергата си. Никой нищо не ти дължи.
0
 
 
После ш'си ги избийти от здравните пътеки...
0
 
 
Разбойническа и мутренска държава.Нали искате медици и какво правите .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: