ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България наложила вето не само на РС Македония, но и на САЩ
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 22:35 / 22.06.2021Коментари (2)6857
©
Бъдещото правителство на България ще понесе последствията от това, че София настоява на позициите си спрямо Република Северна Македония и не се съобразява с желанията на САЩ и ключовите европейски държави Германия и Франция, коментира северномакедонският политолог и историк Благойче Атанасовски пред скопското издание "Слободен печат“, цитирани от "Фокус".

"България вече е в матова позиция. От една страна тя вдигна залога с вето. Нейните политически елити искаха да получат по-големи отстъпки от нас и насочиха фокуса на българските граждани към този въпрос, а от друга страна те вече са изправени и в бъдеще ще се сблъскат с още по-голям натиск от най-мощните държави-членки на ЕС, но и от американската дипломация и администрация."

"Въпреки че Съединените щати не са член на ЕС, обикновено те могат да бъдат по-заинтересовани от присъединяването на Западните Балкани в ЕС като геополитически проект за завършване на западната архитектура на сигурността в тази част на Европа! Което означава, че България номинално наложи вето на Македония, но по същество наложи вето на американските интереси в Западните Балкани и умишлено или несъзнателно игра в полза на руснаците“, обяснява Атанасовски.

Според неговата оценка, българското държавно ръководство ще бъде изправено пред нарастващ натиск да отключи блокираната евроинтеграция на страните от Западните Балкани, но резултатът от този натиск няма да е добър и за Скопие.

"Най-вероятно, при следващото правителство натискът върху официална София ще се увеличи, но решението, вероятно, ще бъде еднакво незадоволително и за двете страни, тъй като в такъв спор е много трудно да се получи взаимнопечеливша позиция.

Ако статутът на Македония не бъде решен тази или най-късно догодина, ЕС не само ще рискува да увеличи евроскептицизма, но и прогнозираното бъдеще на ЕС за всички шест държави вероятно ще бъде напълно загубено и регионът отново ще бъде "на линия на огъня“ между интересите на големите западни сили и евразийските деспотии, преди всичко Русия и Китай“, оценява Атанасовски.


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ми северномакедонският политолог и историк Благойче Атанасовски да работи по посока да не се възпитава и насажда омраза към българите и българското в РСМ и няма да се наложи МинПред-а им да обикаля като цветарка ЕС и САЩ да ръси мозък и да търси "подкрепа". Интересно ми е също въпросният Благойче Атанасовски как би обяснил липсата все още на модерна сухопътна и железопътна връзка между София и Скопие при наличието на воля от българска страна за това. Какво пречи да се случат тези връзки?... :)
+2
 
 
Евала на всички, които не клекнаха пред натиска да се наведем на македонците! Това със санкциите си е чист комунизъм, а не демокрация! Уж сме суверенна държава, но САЩ, Франция и Германия ни натискат, заради техните интереси? Това е диктатура!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: